CA 2018 SPECIJALNA NAGRADA: JAVNI PROSTOR_Banjalučki mol
 • 2018-08-16
 • U sljedećim sedmicama vam predstavljamo nagrađene radove od strane stručnog žirija u sklopu Collegium Artisticum 2018. Peti u nizu projekata koji predstavljamo, rad nagrađen Specijalnom nagradom za Javni prostor, je projekat Bajalučkog mola, čiji je autor Small Scale tim Istraživačkog centra za prostor.

  Projekt: Banjalučki mol, Banja Luka
  Dio projekta “HERD Energy” univerzitetske saradnje između Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU) – Fakultet za arhitekturu i dizajn Trondhajm (koordinator), Univerziteta u Sarajevu – Arhitektonskog fakulteta, i Univerziteta u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.
  Partner: Grad Banja Luka
  Autori: small SCALE – Istraživački centar za prostor
  Koordinator: Igor Kuvač
  Studenti: Kristine Tokvam Karlsen, Rebecca Bjørge, Ane Janzy Yde, Hannah Hoem Grelland, Marie Langsholt Holmqvist, Elisabeth Dybdahl, Michelle Schmidt, Zdravko Živanović, Martin Vevatne (Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju (NTNU) – Fakultet za arhitekturu i dizajn Trondhajm), Emina Alić, Danijela Jelić, Maja Glavinić, Nejra Basara, Zulija Halilović, Jusuf Kreso, Gem Slaku, Ismar Muslija (Univerzitet u Sarajevu – Arhitektonski fakultet Sarajevo), Maja Medić, Neda Medić, Darja Premasunac, Nebojša Jeremić, Nemanja Topić, Boško Miljević, Đorđe Raljić (Univerzitet u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet)
  Mentori: Dr Igor Kuvač, dipl.inž.arh., Slobodan Peulić, dipl.inž.arh., Una Umićević, Master arh., Doc. Dr Isidora Karan, dipl.inž.arh. (Istraživački centar za prostor), Prof. Dr. Mladen Burazor, dipl.inž.arh. (Univerzitet u Sarajevu – Arhitektonski fakultet), Prof. Dr. Markus Schwai, dipl.inž.arh. (Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju (NTNU) – Fakultet za arhitekturu i dizajn Trondhajm), Radovan Vukomanović, Master građ., Dragan Zrnić, Master građ. (Univerzitet u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet)
  Saradnici: Slavko Vasiljević, Master geodezije, studenti: Miroslav Vujasinović, Zoran Kokeza, Aleksandar Živković (Univerzitet u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet).
  Fotografije: Slobodan Peulić, Predrag Božić, Zorana Marjanović, Anida Krečo

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  ©Small Scale / IC Prostor

  Komentar žirija: Drvena platforma duž obale rijeke Vrbas obogatila je javni prostor grada Banja Luke. Struktura nazvana ‘Banjalučki mol’ donosi novi kvalitet inače zapuštenom prostoru. Jednostavna forma platforme proizilazi iz posebnih uslova i oblika mjesta na kojem nastaje i ostavlja prostor za prisvajanje i promjenu od strane posjetioca. Struktura posjeduje dva kvaliteta potrebna za razvoj snažnog javnog prostora – jasan identitet i koncept otvorene upotrebe. Projekat ‘Banjalučki mol’ rezultat je internacionalne studentske radionice i jasno pokazuje mogućnosti i efektivnost urbane akupunkture.

  ©Small Scale / IC Prostor

   Mala intervencija u otvorenom javnom gradskom prostoru pored rijeke Vrbas u Banjoj Luci (Bosna i Hercegovina) ima formu višefunkcionalne linearne strukture, koja omogućuje aktivnosti kao što su pristajanje čamaca, odmor, sunčanje, igru, rekreaciju, te jedinstvene vizure na kompleks tvrđava – rijeka – grad. Objekat izrasta iz konteksta kojeg sa jedne strane podržava, dok sa druge generiše dodatne vrijednosti, ukazujući na identitetski potencijal mjesta, potrebu transformacije priobalja, izazov izgradnje na rijeci i dr.

  ©Small Scale / IC Prostor

  Rezultat je procesa koji je podrazumijevao istraživanje teme urbane akupunkture, analitički i projektantski postupak, te samu izgradnju objekta koja je realizovana kroz studentsku radionicu. Na projektu je u međunarodnom timu učestvovalo trideset studenata arhitekture, građevinarstva i geodezije iz Trondhajma (Norveška) Sarajeva i Banjaluke. Oni su sarađivali u svim fazama procesa i bili suočeni sa odnosom između razmjera savremenog urbanog okruženja – značenja, formi i funkcija, kao i problemima funkcionisanja savremenih gradova u post-tranzicionim uslovima, sa promišljanjem inovativnih modela u pro-aktivnom pristupu djelovanja u procesima transformacija grada, metodama i tehnikama analize prostornih i društvenih aktivnosti, njihovim razumijevanjem, te mogućnostima pravilnog usmjeravanja kroz kontinuirane i integralne procese urbanog dizajna.

  ©Small Scale / IC Prostor

  Osim što sam predstavlja jednu od prvih arhitektonskih struktura u javnom prostoru pored rijeke, projekat je izazvao veliku pažnju stručne i široke javnosti, te pokrenuo niz drugih promjena, malih dostignuća i projekata, sa mogućnošću daljeg unapređenja. Takođe je animirao veće korišćenje i osmišljavanje novih aktivnosti koje poboljšavaju nivo brige za očuvanje javnog prostora. Iako je objekat izgrađen na lokaciji koja je bila marginalizovana, projekat je omogućio da je svakodnevno koristi sve veći broj različitih korisnika tokom cijelog dana, tako da polako dobija epitet jednog od omiljenih mjesta u Banjoj Luci.

  Ostale priloge vezane za projekat pogledajte u galeriji.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

  Podijeli

  Iz arhive