Banja Luka: Izložba Collegium Artisticum 2017 – Arhitektura i Škola AABH_08
 • 2017-11-21
 • Autor: AABH

  ©Hana Kevilj

  ©Hana Kevilj

  Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Istraživačkim centrom za prostor organizira otvorenje izložbe Collegium artisticum 2017_Arhitektura, u petak 24.11.2017. godine, u Domu omladine Banja Luka, sa početkom u 20:00 sati.

  Sponzor izložbe u Banjoj Luci je salon ekskluzivne italijanske keramike Leo-Gres.

  Prije otvorenja izložbe, održat će se Škola AABH_08 – stručna predavanja za arhitekte, studente arhitekture i građevinske inženjere, u suradnji sa građevinskim brendovima Baumit, Sisecam i Sika, sa početkom u 18:00 sati.

  Kroz predavanja ćemo proći kroz ključne procese građenja od fasaderskih radova, preko staklarskih do krovopokrivačkih radova.

  Baumit će održati predavanje o fasadnim sustavima i energetski efikasnoj gradnji.

  Sisecam će nas upoznati sa  tipovima stakala i primjeni stakla u arhitekturi.

  Sika će obraditi temu ravnih krovova i sistemskih rješenja iz Sike.

  Nakon otvaranja je izložbe planirano je koktel druženje. Ulaz je slobodan.

  Godišnja izložba Collegium Artisticum ima tradiciju dužu od 50 godina i predstavlja selekciju najznačajnijih djela arhitekture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ove godine je obilježena rekordnim brojem pristiglih radova – 75 od kojih je odabrano 32 – 12 u kategoriji realizacija, 16 u kategoriji ideja i 4 rada u kategoriji enterijer. Članovi selekcione komisije su bili Maroje Mrduljaš – arhitekt, kritičar arhitekture i dizajna i kustos iz Zagreba, Simon Hartmann – arhitekt, osnivač studija HHF Architects u Bazelu i predavač na ETH Bazel, te Lada Maglajlić – arhitektica, dizajnerica enterijera i autorica pozorišnih i filmskih scenografija. Uzimajući u obzir opus rada članova žirija, ostvarene rezultate na međunarodnom nivou, te utjecaj u polju teorije i kritike arhitekture, izabrane radove treba posmatrati kao vrlo uspješnu cjelinu, a autore kao najznačajnije sudionike suvremene arhitektonske scene u BiH, od kojih treba očekivati da formiraju njenu budućnost, identitet, ali i standarde rada i kvaliteta.

  Izložba je, nakon premijernog predstavljanja sarajevskoj publici, organizirana u Mostaru, Trebinju, Bihaću i Tuzli, a kraj ove vrlo uspješne godine završava u Banjaluci. S obzirom da je arhitektura grada  Banja Luka na izložbi zastupljena jednim radom iz kategorije Ideja, projekt “Smart office” autori Neda Medić, Nebojša Jeremić i Đorđe Šebić – studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i članova “smallSCALE” tima Istraživačkog centra za prostor., izložba ima za cilj da podstakne i ohrabri razvoj lokalne arhitektonske scene ali istovremeno investitora i publike.

  Pozivamo sve arhitektice i arhitekte, studente arhitekture i građevinske inženjere da nam se pridruže na stručnim predavanjima Škola AABH_08 u 18:00 sati i na otvorenju izložbe Collegium artisticum 2017_ Arhitektura u 20:00 sati.

  ©Hana Kevilj

  ©Hana Kevilj

  Datum objavljivanja: 21.11.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive