IFAU 2018 – drugi internacionalni forum arhitekture i urbanizma – Pescara
 • 2018-06-20
 • Osjetljive teritorije

  Pejzaži_Gradovi_Arhitektura

  Drugi internacionalni forum arhitekture i urbanizma održat će se od 8 do 10 novembra 2018 u Pescari, Italija. Tema ovogodišnjeg foruma su pejzaži, gradovi i arhitektura koji su locirani u delikatnim i osjetljivim zonama. U tu svrhu, forum poziva akademske radnike, neovisne istraživače i znanstvenike da razmijene iskustva i rezultate istraživanja vezana za temu.

  Osjetljivost nekog teritorija može biti definirana kroz prirodne (zemljotresi, klizišta, poplave…) ekonomske, političke i društvene fenomene.

  Forum će se prvenstveno fokusirati na Jadransko-jonsku regiju, uključujući i Balkan. Cilj foruma je istražiti istoriju i evoluciju javnih prostora, procese urbanog planiranja u gradovima u tranziciji, definirati strategije za urbanu transformaciju i suočiti se s pitanjima samoodrživosti u arhitektonskom i kontekstu očuvanja okoliša.

  Forum će biti organiziran u četiri tematske sesije:

  1. Javni prostori u gradovima jadransko-jonske regije
  2. Osjetljive tranzicije: gradovi, planovi i projekti urbane otpornosti
  3. Fenomen urbane regeneracije
  4. Samoodrživost i otporni okoliš

  Rok za dostavu Abstrakta naučnih radova na zadanu temu  je 15 juli 2018. Nakon toga slijedi proces selekcije i dostave kompletnih radova.

  Više informacija u PDF dokumentu.

  Datum objavljivanja: 20.06.2018

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

  Podijeli

  Iz arhive