CA 2021 NAGRADA ZA IDEJU – (MALO) MINISTARSTVO ZNANJA, PROJEKT V ARHITEKTURA
 • 2021-06-17
 • Kada se nagrađeni projekt u kategoriji Ideja na ovogodišnjem CA 2021, smjesti u kontekst dugogodišnje filozofije samih autora – on nosi iznimnu vrijednost zbog svog socijalnog aspekta. Karakteristična želja za doprinos lokalnim zajednicama izvan urbanih sredina i dostupnost edukaciji je nešto po čemu prepoznajemo Projekt V Arhitekturu, a ove godine to nikako nije moglo proći nezapaženo.  Smatramo da uvijek možemo učiti na ovakvim primjerima koji su uvijek oblikovno odmjereni, suvremeni, smisleni, koji posjeduju dodatnu vrijedost i iskorak u vremenu. Koncept “(Malo) Ministarstvo Znanja” je po svemu jak i snažan, ali dobro odgovara na kontekst te oblikovno podržava osnovnu ideju o povezivanju i indirektnoj, ali vrlo bitnoj, izgradnji mira. Njegova dodatna snaga leži i u odabiru prirodnih materijala kroz lokalno zanatstvo.

  Podsjetimo se i riječi žirija: “Od preostalih radova u kategoriji, žiri je Nagradu za najbolju ideju dodijelio projektu Malo Ministarstvo Znanja (MMZ), koji potpisuje biro Projekt V Arhitektura (Vernes Čaušević i Lucy Dinnen). Ovaj izuzetno važan društveno-angažirani projekat, koji bi zapravo trebao biti samo prvi u nizu inicijativa koje Projekt V Arhitektura namjerava da pokrene u ruralnim zajednicama lociranim na međuentitetskim graničnim prostorima, uzima u obzir kompleksnost post-Dejtonske Bosne i Hercegovine i života u njoj. Ujedno, projekat nastoji da se dosadašnji dominantni fokus na urbane sredine u Bosni i Hercegovini konačno preusmjeri i na ruralne dijelove zemlje, koji su u usporedbi sa gradovima vrlo često zanemareni, osiromašeni i bez adekvatne infrastrukture. Sama funkcija objekta i akcenat koji Čaušević i Dinnen ovim projektom stavljaju na vrijednost obrazovanja, te na, jednostavno rečeno, samu dostupnost knjiga, su bili od velike važnosti za žiri. U oblikovnom smislu objekt u potpunosti odgovara na zahtjeve lokacije i šireg okruženja u koje je smješten, a konceptualno kroz kružnu osnovu potencira samu ideju o povezivanju. Ništa manje važna je činjenica da arhitekti imaju jasno osmišljenu strategiju za realizaciju projekta, koja se u velikoj mjeri oslanja na participativnu metodologiju, blisku saradnju sa organizacijama i omladinom iz lokalnih zajednica. Odabirom drvene konstrukcije projekat stavlja u prvi plan rad sa prirodnim materijalima, te time daje mogućnost obnove i unaprjeđenja tradicionalnih zanata sa novim tehnologijama, a pridaje važnost i ekološkoj održivosti.”

  “(Malo) Ministarstvo Znanja“ Bosne i Hercegovine (MMZBiH) je odgovor na nedostatak zajedničkih javnih biblioteka i obrazovnih programa u BiH. Država je od 90-tih do danas podjeljena po međuetničkim granicama. Nedostatak javnog prostora za izgradnju mira, zajedničkog identiteta i znanja posilje rata pogotovo loše djeluje na ruralne zajednice, gdje mnogo djece pohađa podijeljene škole. MMZBiH predstavlja novu zajedničku instituciju; smještena na nekadašnjoj “prvoj liniji”, danas planinarsko područje na rubovima prašume “Lom” i planine Klekovaća. Područje je na granici s tri podijeljene zajednice koje su nekad živjele zajedno u miru: naime konvergentna tačka međuentitetske granične linije koja spaja Drvar, Bosanski Petrovac i

  Petrovac, a koji su dio poslijeratnih vlasti Unsko- Sanskog Kantona, Kanton 10 i Republike Srpske, formirani kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma
  1995. godine. Okrugli oblik male biblioteke simbolizira jedinstvo. Zgrada, koja može smjestiti 50 sjedišta u enterijeru, podignuta je na sprat, ostavljajući tlo slobodnog od vlasništva. Neprekidna rampa pruža pristup javnosti, čitaonicama i zajedničkoj krovnoj terasi. Dva prstena drvene konstrukcije i polica za knjige oblažu rampu, pružajući osjećaj zaklona, efikasnu ostavu za knjige te ublažava intenzitet svjetlosti u središnjoj čitaonici. Drvena konstrukcija i prozirna fasada se vizuelno utapaju u okolnu šumu, dok središnji stub i zatezna krovna konstrukcija daju osjećaj monumentalnosti i referencira strukturu i formu teferičkog šatora poznat kulturi regije. Projekat pridaje veliku važnost ekološkoj održivosti, obnavljanju tradicionalnih zanata novim tehnologijama i radom s prirodnim materijalima. Za objekat će se koristiti skoro 100% drvena konstrukcija, masivne drvene ploće i X-Lam konstrukcija s ciljem razvijanja i održavanja drvne gradnje u zemlji s preko 56% šumskog pokrivača. TMoKBiH je prvi u nizu ‘infrastrukture’ (mali) društveni biblioteka na ruralnim granicama BiH, koji imaju kao cilj da “ožive” i pretvore granice u mjesta okupljanja i razmjene.

  Projekt V Arhitektura osvojio je 3. nagradu na međunarodnom arhitektonskom natječaju. “Mala Biblioteka 2019“, sa projektom “(Malo) Ministarstvo Znanja”, početkom 2020. Projekt V Arhitektura trenutno razgovaraju o razvoju projekta sa potencijalnim partnerima. Projekat će se razviti koristeči participativnu metodologiju, u bliskoj saradnji sa organizacijama i omladinom iz lokalni zajednica, BiH i šire regije. Ovaj projekat je jedan od niz projekata koje Projekt V Arhitektura planira u podijeljenim zajednicama širom BiH, sa raznim udruženjima građana i nevladinim organizacijama, koje imaju za cilj promoviranje zajedničkog obrazovanja, društvene kohezije, održivosti okoliša i turizma u BiH. Projekat (Malo) Ministarstvo Znanja je također i dio arhitektonskog istraživanja zaosnovano na praksi, na temi ‘Arhitektura Mira’, koje Projekt V Arhitektura razvijaju zadnji 5 godina, uključujuči rad na međunarodno nagrađivanim projektu Mirovnog Centra “Most Mira”, u Prijedoru, BiH, planiran za izgradnju u 2021.

   

  Podijeli

  Iz arhive