REZULTATI KONKURSA: „Prostor slobode” – Dani arhitekture 2018
 • 2018-05-10
 • Autor: LIFT – prostorne inicijative

   

  Dani arhitekture u Sarajevu su u okviru ovogodišnje teme – Prostor slobode, raspisali konkurs za studente/ice i mlade arhitekte/ice, te ih pozvali da odgovore na temu kroz promatranje lokacije jedinstvenog sarajevskog prostora slobode – bob i sankaška staza na Trebeviću.
  Bob i sankaška staza na Trebeviću izgrađeni su u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984. godine održale u Sarajevu, nakon kojih je staza podijeljena na tri upotrebno neovisna dijela, u pokušaju prilagodbe svakodnevnim potrebama korištenja. Međutim, staza je u toku rata 90.-tih godina znatno oštećena i od nje je ostalo samo betonsko korito. Gotovo dvije decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staze – najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama, a isto tako i inspiracija za nove scenarije korištenja i zamišljanje alternativne sadašnjosti i budućnosti.
  Na internacionalni konkurs Dana arhitekture stiglo je 35 radova iz 11 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Austrija, Nizozemska, Italija, Španija, UK). Ovaj podatak govori da su značaj ovog prostora prepoznali student mladi profesionalci, ne samo iz regije, već i daleko dalje.
  Stručni žiri, u čijem sastavu su Dinko Peračić – kurator Dana arhitekture, Katarina Bošnjak ispred organizacije Lift – prostorne inicijative, Kenan Vatrenjak iz Filter arhitektura i Marija Simović iz Studio Simović, je odabrao 7 radova za prezentaciju u okviru programa Dana arhitekture u maju. Autori i autorke radova su pozvani da se pridruže na Danima arhitekture u maju, te da kroz Pecha Kucha format prezentacija predstave i obrazlože svoja promišljanja i učestvuju u diskusiji, nakon čega će žiri i publika odabrati pobjednički rad.
  U nastavku je komentar žirija na radove koji su prošli selekciju su:

   

  FREESPACE – tim Konntra (Silvija Shaleva, Mirijana Lozanovska, Erik Jurišević); Skoplje, Makedonija
  Krajnje radikalan pristup u odnosu na temu konkursa. Ne raditi ništa kao potpuno legitiman, nihilistički pristup prema arhitektonskoj akciji, ali vrlo organičan i iskren prema tome da je na kraju sloboda različita za svakoga i da je potrebno dozvoliti da korisnici prostora nastave da se učitavaju u prostor sami bez ičije instrukcije. Čin negrađenja je konstruktivan i promišljen korak, ali u projektu nedostaje razumjevanje drugih mogućnosti ovog pristupa. Da li se projekat iscrpljuje u prostornoj intervenciji? U svakom slučaju, projekat nudi potencijal razvijanja zanimljive diskusije na temu postojanja kriterija ‘filtriranja’ načina učitavanja korisnika u prostor kao i njihove valorizacije.

  NOVA TOPOGRAFIJA – Mačkić Tijana, Nešić Marina, Novaković Bogdan; Beograd, Srbija
  Jednostavan, dosljedan pristup koji nudi slobodu korištenja prostora kroz intervenciju mimikrije pejzaža, te razvijanje i ‘stvaranje’ prostora koje zavisi od aktivnosti korisnika. Kao što je slučaj i sa mnogim drugim projektima, predložen je niz prikladnih intervencija kojima se naseljava i dopunjuje postojeći objekat. Međutim, velika razlika od ostalih prijedloga je u formaliziranju: mreža kao infrastruktura otvara mnoge mogućnosti doživljaja i korištenja prostora, a istovremeno svojim efemernim karakterom daje snagu betonskoj stazi. Stidljivost ili strahopoštovnje da se desi intervencija na samoj strukturi bob staze je dovela do predloga nove topografije, nove staze koja natkriva i otkriva stazu nanovo sa dodatnim sadržajima, uz jasan odnos i suživot novog i starog, koji postaje glavni sadržaj projekta.

  TREBEVIĆ SE VRAĆA KUĆI – Ante Grbić i Hana Paleka; Split, Hrvatska
  Hvatanje u koštac sa stazom kao integralnim dijelom novog arhitektonskog i pejzažnog ambijenta predstavlja smjelost da se staza, sa svim svojim nedostacima kao posljedicama iz prošlosti posmatra kao prostor slobode. Nedostaci su iskorišteni kako bi se dodale nove staze različitih namjena, čime je ukinuta hijerarhijska vrijednost bob staze.Pravo je osvježnje vidjeti rad koji nije opterećen strahopoštovanjem staze. Uvidjeti autoritarnost linearnog kretanja u stazi, danas kada se ne koristi za sankanje, je istinsko stvaranje prostora slobode. Projekat kao da multiplicira postojeću formu da bi se angažovao širi prostor i na taj način formirao novi gradski park, rekreativna zona, uhvatili svi zanimljivi pogledi prema gradu koji su sada nepoznati i sakriveni u šumi. Umetanje novih objekata i sadržaja je logična poslijedica.

  O:TVORENO U PROSTORU SLOBODE – Stefan Radoševic, Luka Višnjic, Lazar Stanojčić, Majda Ranitović; Srbija
  Autori su se dobro snašli oko definisanja projektnog zadatka u smislu sadržaja služeći se participativnom metodom. Učitavanje dječijih želja u projekat je dovelo da infaltilnog i nevinog narativa koji prostor definiše kroz igru, rekreaciju i zabavu, zaobilazeći narativ prošlosti koji je postao opterećenje samo po sebi. Igra kao legitiman pristup da se prostor staze posmatra kao prostor koji je okrenut ka budućnosti, gdje bi trebalo da se nađe ta sloboda. U radu je primijetan odličan odnos procesa i rezultata, koji je rezultirao vrlo preciznim i promišljenim prijedlozima. Projekat pokazuje da vrlo senzibilne intervencije također mogu biti i otvoreni proces, da se mogu razvijati, mijenjati. Ovo nije samo prijedlog, ovo je već djelovanje.

  MEĐUKORAK – Nedim Hodžić, Tarik Veledar, Selma Vila; Sarajevo, BiH
  Jedan od mnogih radova koji nizom intervencija pokušava angažovati cijeli prostor staze. Ovaj rad se izdvaja po jasnijoj artikulaciji sadržaja i procesnom shvatanju projekta. Proces djelovanja, proces razvoja i proces postajanja. Mapiranjem sadržaja autori su predložili strateški kako bi trebalo prostor da se aktivira. Ta mapa je vodič kroz specifične korake oslobađanja prostora.

   

   

  RES NULLIUS, RES COMMUNIS – Richard Lee Peragine; Bologna, Italija
  Teoretski zanimljiv rad koji nudi potencijal razvoja dobre diskusije. Prijedlog je jako slojevit i posmatra na jednom prostoru fenomen koji dijeli čitav svijet. Smjelost da se
  uhvati u koštac sa istorijskim posledicama i identifikovanje staze kao limesa oko koga se društveno-politički razdvajaju ljudi među sobom predstavljeno je kroz uvođenje nove namjene, odnosno novog narativa. Staza postaje prostor procesije kroz koju se čita sličnost nje kao granice sa ostalim granicama na planeti koje autor/i definiše/u kao besmislene. Zanimljivo je otkriće koliko dimenzija prostora se sintetizira u ovom radu jednostavnim pomicanjem tačke gledišta. Označiti prostor kao debljinu linije razgraničenja otvara potpuno nova značenja. Ovaj pristup bi se mogao interpretirati na različite načine. Pored svoje intelektualne snage, rad je povezan sa trenutnim korištenjem staze kao prostora grafita, ali mu daje jednu puno dublju dimenziju značenja.

  CVJETNJAK – Matija Kraljić; Zagreb, Hrvatska
  Vizuelno i misaono zanimljiv rad. Pomalo poetičan pristup koji ne bi trebalo posmatrati u kontekstu izvođenja, nego u smislu romantiziranja usamljenosti, izolacije i prepuštanja prirodi. Koncept osame kao prostora u kojem se dešava sloboda je omekšano sadržajem o kojem treba voditi računa. O orhidejama kao simbolu fragilnosti osobe, društva i prostora. Posebnog ovog rada je u njegovoj potrazi za potpunom novim doživljajem, nekim drugim smislom ovog betonskog korita. Odnos je vrlo senzibilan, efemeran, i zelenilo koje se unosi u korito više je događaj nego objekat. Pristup bi se mogao nazvati iscjeljiteljskim.

  U predstojećem periodu svi prijavljeni radovi bit će objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u okviru programa Dana arhitekture. Sve zainteresovane da se uključe u diskusiju o konkursom promatranom prostoru pozivamo da se priduže prezentacijama selektiranih radova 24.05. u 14:00h.

   

  Datum objavljivanja: 10.05.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

   

  Podijeli

  Iz arhive