Video preporuke_08
 • 2018-01-23

 • Nakon kratkog odmora, donosimo vam novu Video preporuku, koju, ukoliko već niste pogledali, sada je pravo vrijeme za to.

  Baraka je nenarativni dokumentarni film iz 1992.godine, kojeg je režirao Ron Fricke. Zašto pogledati ovaj dokumentarni film? Naime, Baraka istražuje teme poetičnosti prirode, života, ljudskih aktivnosti i tehnološkog fenomena kroz kombinaciju usporenog filma  i timelapse fotografskog stila, kreirajući savršeno kontrolirane pokrete koji nas vode kroz prizore snimljene na 152 lokacije diljem svijeta, kroz period od 14 mjeseci. Ovaj divni spoj kratkih prizora, kombiniran sa ambijentalnom muzičkom kompilacijom Michael Stearnsa u svrhu naglašavanja autorske poruke kroz slikovni jezik, stvara svojevrsni omaž raznovrsnosti prirode, sličnosti ljudskih potreba za shvatanjem ‘višeg’, različitosti kultura i životnih stilova, te istorijskih pozadina ostvarenih kroz arhitekturu, u procesu razumijevanja (te, konačno, pokoravanja) sebe i svijeta oko nas.  

  Film je podijeljen u tri različita poglavlja, a svako se fokusira na određenu temu. Prvo poglavlje prikazuje prirodu prije nego su je ljudi počeli uništavati, fokusirano je na izvorne civilizacije i njihovu interakciju sa prirodom. Drugo poglavlje obrađuje temu moderne tehnologije i njen utjecaj na prirodu, te prikazuje na koji način nas život koji vodimo onemogućava da vodimo zdrav odnos sa prirodom. Treće poglavlje se fokusira na antičke civilizacije koje još uvijek ‘zauzimaju’ mjesto u ‘našem’ svijetu. Gledanje ovog dokumentarca neminovno vodi do pitanja: ‘Koliko brzo živimo i koliko smo izgubili dodir sa prirodom i sa samima sobom?’

  Ukoliko poželite nastaviti avanturu svijetom, preporučujemo da pogledate i nastavak Samsara, te prethodnik BarakeChronos.

  Video možete pogledati OVDJEUživajte u današnjoj preporuci!

  Ukoliko se želite podsjetiti prethodnih Video preporuka, učinite to na sljedećem 
  linku.

  Datum objavljivanja: 23.01.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.


  Podijeli

  Iz arhive