CA2022 Specijalno priznanje za ideju – Poplun, Edin Zoletić
 • 2022-05-27
 • Arhitektonski idejni projekt male kuće nazvane Poplun produkt je sustavne analize prirodnog konteksta, povijesnog kontinuiteta i komunikacije. Kompozicija kuće upravo zato jasno prati kretanje terena, zateknute kolorite i volumenske odnose. Koncept je zasnovan na tri stroga elementa: Čovjek, sunce i priroda. Volumenska kompozicija, odnos prema ljudskom mjerilu, orijentacija kuće, odnos javnog i intimnog, grijanog i hladnog,… sve je to sadržaj jednog arhitektonskog lonca koji poput najboljih kuhinja želi potaknuti ljudska osjetila. Fleksibilnost i izostanak pregradnih zidova uz mali atrij, vješto se poigrava s ustaljenim dogmama i sindromom polusobe koji generacijama stigmatizira i suzbija slobodu kreativnosti, rada i odmora.

  Ovakav koncept kuće omogućava istovremeno transparentnost u interijeru i apsolutnu izolaciju u eksterijeru. Kuća je zamišljena u prirodnom i deurbaniziranom okruženju nadomak Tuzle, udaljeno svega 15 kilometara od samog centra grada. Poplun ima tek nešto više od 45m2 grijane površine, potpuno je montažni i moguće ga je prefabriciranog dovesti na samu lokaciju. Prilazna cesta, instalacije, internet i ostala infrastruktura su dostupni, stoga nije potrebno tražiti alternativna rješenja. Aluminijska bravarija na pročelju objekta je dominantno vertikalne orijentacije, pa tako uz ventiliranu fasadu od korten čelika optički izdužuje horizontalnu formu objekta i stvara dojam veće elegancije. Konceptom je zamišljen objekt s ravnim krovom, pritom skrivajući oluke u posebno izgrađenom koritu skrivenom iza izbočenog ulomka pročelja.


  Radi se o vrlo nenametljivoj kući, mističnoj i osobenoj, pomalo ezoteričnoj – koja gledajući izvana nikako ne nagovještava što se unutra događa. Često govorimo o kontekstualnom pristupu arhitekturi koji se nadovezuje na lokalnu gradnju, navike i tradiciju.
  Ovaj koncept Popluna ima veze s tradicijom, ali ne u tipološkom ili formalnom smislu, nego u logici reakcije na funkcionalne zone, klimatske, prirodne i sociološke datosti. Ovakav stil stanovanja omogućava stanovnicima da dijele i prilagođavaju prostore ovisno o sezonskim, tjednim ili dnevnim promjenama i potrebama. Takav stil života koji je derivat individualnog stanovanja mogao bi polučiti uspjeh među ljudima koji u prvi plan naglašavaju socijalni i ekološki aspekt života u kojem težište ipak pridaju obitelji, prirodi i društvu, a ne automobilu, materijalističkom i ekološki neprihvatljivom modelu stanovanja.

  Tročlani internacionalni stručni žiri se osvrnuo i na ovaj projekat koji je dobitnik specijalnog priznanja za ideju, a evo šta su imali da kažu.

  Život je cikličan. Na nama je da ovu cikličnost iskoristimo najbolje kako umijemo i pretvorimo je u putanju koja nam najviše odgovara. Poplun se vrti u krug ali s vertikalnom transformacijom pojedinih funkcija kako bi se dvodimenzionalna cikličnost izbacila iz svoje ravnoteže. Na ovakav način objekat se prilagođava terenu i koristi ga kao osnovu za svoju horizontalnu kompoziciju.

  Prva osobenost popluna je njena konstruktivna zasnovanost. Planiran je za izvedbu u, za ovo podneblje, netipičnom materijalu, čeličnom skeletu. Ideja je da se objekat može predfabrikovati što bi, ako bi se u potpunosti ostvarilo, ovom objektu dalo mnogo veći značaj.
  Druga osobenost ovog objekta je njegov lokalitet koji je u potpunosti ne izgrađen. Autor na ovaj način utire novi put za okolne objekte te potiče susjede da u planiranju budućih objekata pribjegnu alternativnim načinima izgradnje, te tako grade uz smanjenje utjecaja na okolinu – od smanjenja emisije stakleničkih gasova do mogućnosti uklanjanja i recikliranja objekta u potpuno drugom okruženju.
  Treća osobenost je orijentacija objekta i vani i unutra. Svaka prostorija za sebe ima kontakt s okolinom te svaka prostorija unutar objekta ima kontakt s onom na drugoj strani atrija. Površinski jako malena što je čini vrlo izazovnom za vrijeme u kojem živimo i s resursima koje koristimo. Uz poboljšanja koja bi ga učinila energetski neovisnim, ovaj objekat bi mogao postati utočište mnogima.

  Podijeli

  Iz arhive