VIRTUALNA IZLOŽBA – Collegium Artisticum 2018
 • 2018-04-12
 • Autor: AABH

  Donosimo vam radove koje je stručni žiri odabrao za ovogodišnju selektivnu izložbu Collegium artisticum 2018. Tročlana stručna internacionalna komisija za selekciju i valorizaciju radova ovogodišnje izložbe Collegium artisticum 2018 – Arhitektura, koju su činili: Idis Turato, Tadej Glažar i Christoph Hinterreiter je od 57 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine,  pažljivom selekcijom odabrala 18 radova koji su izloženi na ovogodišnjem Collegium artisticumu. Pojedinačni radovi sa tekstualnim obrazloženjima će biti objavljeni na sedmičnom nivou. 

  GRAND PRIX

  STUDIO NON STOP – Sanja Grozdanić i Igor Grozdanić
  Upravne zgrade tvornice cementa, Kakanj
  realizacija 2017. (objekat)
  saradnik: Hasnija Kazić

  Komentar žirija: Nova administrativna zgrada tvornice cementa Kakanj, autora ‘Studio Non Stop’, plijeni imaginaciju svojim bezvremenskim izrazom i upotrebom ogoljenog betona u enterijeru i eksterijeru. Horizontalna slojevitost i unutrašnja organizacija objekta jasno se ogledaju na njegovoj fasadi. Vertikalni betonski elementi, umetnuti između horizontalnih ploča i postavljeni pod različitim uglovima, kreiraju različite stepene permeabilnosti između enterijera objekta i eksterijera. Na sjeveru, prema servisnim prostorijama, oni se preklapaju i zatvaraju fasadu. Na jugu, prema kancelarijama, postaju brisoleji iza kojih te glavne prostorije zgrade dobijaju bogato prirodno svjetlo kroz visoke otvore. Zbog svoje bezvremenske estetike i materijalizacije visokog kvaliteta, nova upravna zgrada tvornice cementa Kakanj može se posmatrati kao kontinuitet ili revitalizacija visoko kvalitetne arhitekture izrađene od ogoljenog betona ranijih dekada razvoja arhitekture Bosne i Hercegovine.

  NAGRADA ZA REALIZACIJU

  ahA+knAp – Kenan Brčkalija i Adnan Harambašić
  Hotel MGallery, Tarčin
  realizacija 2017. (objekat)
  saradnici: Hana Kevilj, Toni Cindrić, Asmir Šabić, Nejra Durmišević, Ilhana Poplata, Adis Malkić, Asmir Voljevica, Anida Krečo (fotografija)

  Komentar žirija: Hotel MGallery, dio projekta ‘Tarčin Forest Resort’ autora ‘AHAKNAP’ studio, nastaje u nizu novih razvojnih projekata brzo razvijajuće industrije turizma Bosne i Hercegovine. Objekat je postavljen u sredini guste šume na zapadnim obroncima planine Bjelašnice, gdje  jasan i snažan izražaj okolne prirode podjednako uvjetuje izražajnost arhitekture. Objekat hotela ima snažan koncept organizacije: bazu koja veže zgradu sa tlom i u kojoj su smještene konferencijske sale i spa, potom transparentno i polu-otvoreno, polu-ustakljeno prizemlje sa recepcijom, lobijem i restoranom, te lebdeći dvospratni volumen koji sadrži hotelske sobe. Dvoslojna fasada ostavlja prostor za lođe i natkrivene vanjske prostore sa zapanjujućim pogledom na pejzaž. Upravo u ovim dijelovima objekta ostvarena je sinteza sa prirodom dok visoka kvaliteta materijalizacije objekta stvara efektivan kontakt sa posjetiocima.

  NAGRADA ZA ENTERIJER

  Lidija Manuševa i Mario Ferušić
  Sedatex, Barcelona
  realizacija 2017. (enterijer)
  saradnici: Edgar Ferušić, Margharita Arico

  Komentar žirija: Arhitektica Lidija Manuševa i njen tim razvili su projekat enterijera za prostor integrativnog procesa proizvodnje kompanije Sedatex. Baziran na projektu tima Pich Aguilera Aquitectes, dio postojeće kompanije za proizvodnju tekstila redizajniran je da ujedini proizvodnju, administrativne prostorije i kreativni proces, stvarajući i mogućnost prijema klijenata. Prostor galerije je dodatno projektovan kako bi se stvorio prostor za VIP klijente i showroom sa direktnim pogledom na proces proizvodnje. Integracija i živa interakcija između različitih faza proizvodnje stvorili su osnovu za organizaciju i materijalizaciju prostorija i namještaja. Svi prostori imaju fleksibilnu organizaciju gdje su kreirane specifične i različite atmosfere pomoću pomjerljivih elemenata, dok su sanitarni prostori smanjeni na minimum. Velika pažnja u dizajnu posvećena je oblikovanju namještaja koji služi procesu proizvodnje kao što je namještaj za pohranjivanje tekstila ili elementi kao što su zaobljeni sanitarni elementi. Koristeći sirove materijale, novi prostor se prirodno integriše sa postojećom industrijskom arhitekturom stare tvornice.

  NAGRADA ZA IDEJU

  Projekt V Arhitektura – Vernes Čaušević i Lucy Dinnen
  Omladinski Centar Most Mira, Prijedor 
  ideja 2017. 
  koautor: Most Mira
  saradnici: Kemal Pervanić, Lehm Ton Erde, Kunić Gradnja, Tim Cole
  Film arhitektonskog procesa: Adriana Keast
  Saradnici putujuće izložbe: Vernes Čaušević, Tim Coles, Amanda Rashid, Nadja Kunić, Nikola Vojnović, Nikolina Đenadija, Rada Latinović, Admir Islamčević, Nemanja Čađo, Adriana Keast, Lucy Dinnen
  Učesnici na arhitektonskim radionicama: Kirsteen Tat, Sue Macmillan, Goran Matanović, Goran Kunić, Martin Rauch, Thomas Honemann, Leonar Stieger, Ana-Pia Rauch, Malina Čvoro, Dajana Papaz, Emina Čičkušić, Emina Osivčić, Kenan Muslić, Milica Borić, Nedžla Seferović, Živko Vasiljević, Zoran Uljarević, Ben Moore, Ibrica Jašarević, Asmir Mutevelić, Vedad Islambegović, Sabina Filipović, Harun M, Deniz Mahmutović, Nikola Ostojić

  Komentar žirija: Sa novim objektom omladinskog centra ‘Most Mira’ organizacija UG Most Mira dobija stalne prostorije u mjestu Kevljani, Prijedor za razvijanje stalnih kulturnih i umjetničkih aktivnosti. Centar je organizovan u vidu novih paviljona koji su smješteni okružujući ostatake prethodne zgrade, te nudi otvoreno pozorište, studije i spavaonice za posjetioce. Kao takav, projekat doprinosi razumijevanju arhitekture kao alata socijalne promjene u podijeljenoj zajednici. Prostori za radionice, debate, izložbe i stanovanje dodatno naglašavaju ovu funkciju. UG Most Mira i arhitekti tima ‘PROJEKT V Arhitektura’ redovno sarađuju sa ekspertima, studentima i lokalnim stanovništvom u prezentaciji ideja, debata i samim procesima izgradnje objekta. Proces dizajna i gradnje započeo je u 2015. godini, dok su pri zadnjoj radionici u oktobru 2017. koju je vodio Martin Rauch, svjetski ekspert za arhitekturu od zemlje i gline, te počasni profesor UNESCO Chair Earthen architecture, izgrađeni prototipovi novih zidova od gline.

  SPECIJALNA NAGRADA: Javni prostor

  Istraživački centar za prostor
  /Dio projekta “HERD Energy” univerzitetske saradnje između Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU) – Fakultet za arhitekturu i dizajn Trondhajm (koordinator), Univerziteta u Sarajevu – Arhitektonskog fakulteta, i Univerziteta u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta./
  small SCALE, Igor Kuvač
  Banjalučki mol, Banja Luka

  realizacija 2017.
  Studenti: Kristine Tokvam Karlsen, Rebecca Bjørge, Ane Janzy Yde, Hannah Hoem Grelland, Marie Langsholt Holmqvist, Elisabeth Dybdahl, Michelle Schmidt, Zdravko Živanović, Martin Vevatne (Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju (NTNU) – Fakultet za arhitekturu i dizajn Trondhajm), Emina Alić, Danijela Jelić, Maja Glavinić, Nejra Basara, Zulija Halilović, Jusuf Kreso, Gem Slaku, Ismar Muslija (Univerzitet u Sarajevu – Arhitektonski fakultet), Maja Medić, Neda Medić, Darja Premasunac, Nebojša Jeremić, Nemanja Topić, Boško Miljević, Đorđe Raljić (Univerzitet u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet).
  Mentori: Dr Igor Kuvač,
  dipl.inž.arh., Slobodan Peulić, dipl.inž.arh., Una Umićević, Master arh., Doc. Dr Isidora Karan, dipl.inž.arh. (Istraživački centar za prostor), Prof. Dr. Mladen Burazor, dipl.inž.arh. (Univerzitet u Sarajevu – Arhitektonski fakultet), Prof. Dr. Markus Schwai, dipl.inž.arh. (Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju (NTNU) – Fakultet za arhitekturu i dizajn Trondhajm), Radovan Vukomanović, Master građ., Dragan Zrnić, Master građ. (Univerzitet u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet).
  Saradnici: Slavko Vasiljević, Master geodezije, studenti: Miroslav Vujasinović, Zoran Kokeza, Aleksandar Živković
  (Univerzitet u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet).
  Fotografije: Slobodan Peulić, Predrag Božić, Zorana Marjanović, Anida Krečo 
  Partner: Grad Banja Luka

  Komentar žirija: Drvena platforma duž obale rijeke Vrbas obogatila je javni prostor grada Banja Luke. Struktura nazvana ‘Banjalučki mol’ donosi novi kvalitet inače zapuštenom prostoru. Jednostavna forma platforme proizilazi iz posebnih uslova i oblika mjesta na kojem nastaje i ostavlja prostor za prisvajanje i promjenu od strane posjetioca. Struktura posjeduje dva kvaliteta potrebna za razvoj snažnog javnog prostora – jasan identitet i koncept otvorene upotrebe. Projekat ‘Banjalučki mol’ rezultat je internacionalne studentske radionice i jasno pokazuje mogućnosti i efektivnost urbane akupunkture.

  SPECIJALNA NAGRADA: Novi arhitekti

  Ena Kukić & Dinko Jelečević
  Projekti: Centar, Bihać; Kuca, Sarajevo; Spomen Park, Bihać
  ideja 2017. 

  Komentar žirija: Arhitektonsko stvaralaštvo Ene Kukić i Dinke Jelečevića plijeni pažnju svojom jasnoćom i visokom kvalitetom crteža. Ova vrlo snažna kombinacija dolazi do izražaja kroz tri nagrađena konkursna rješenja: prijedlog transformacije tornja za vodu u Bihaću u kulturni centar sa pozornicama i bibliotekom, idejno rješenje nove Austrijske kuće kao omladinskog centra u Sarajevu i idejno rješenje spomenika u Bihaću. Vrlo jasno pretvaraju svoja konceptualna rješenja i ideje u trodimenzionalnu ekspresiju koja je u dijalogu sa historijom lokaliteta i društvom u koje su ove strukture smještene.


  U nastavku pogledajte ostale radove koji su dio selektivne izložbe a podjeljeni u tri kategorije: realizacija, ideja i enterijer.

  KATEGORIJA REALIZACIJA 

  ENTASIS – Vedina Babahmetović
  Stamebno-poslovni kompleks Makovi, Zenica 
  realizacija 2017. (objekat)
  saradnici: Mirela Heralić‐Tabić, Dragan Trivičević, Berina Duranović, Semir Solo, Andrej Šetka, Ivan Bošnjak

  Kenan Hadžović
  Zabavni park Sunnyland, Trebević
  realizacija 2016. (objekat)
  saradnici: Emina Arapčić, Tarik Musakadić

  Ledić arhitektura – Josip Ledić
  Kapelica na Ovnaku, Travnik
  realizacija 2015. (objekat)

  Studio Doxat – Riad Drino
  Vila M001, Sarajevo
  realizacija 2013. (objekat)

  KATEGORIJA ENTERIJER 

  Novi dom – Juro Pranjić i Ana Bosankić
  Crkva Presvetog Srca Isusova, Brčko

  realizacija 2016. (enterijer)

  Studio Firma – Dina Šamić i Nermina Zagora
  Kuća ND Bojnik, Sarajevo
  realizacija 2017. (enterijer)
  Saradnici: Malik Hodžić, Haris Ovčina, Nihada Gadžo

  Boris Cindrić
  Flagship Store Camille Fournet, Paris
  realizacija 2017. (enterijer)
  Saradnici: Edin Avdibegović, Sanja Vrzić, Andréa Minier, Jasmina Topčagić, Deniz Mahmutović, Aleksandra Jevremović, Semir Bakić, Azra Kadić Grebo

  Studio Zec – Amir Vuk
  Hotel Park, Crna Gora
  realizacija 2017. (enterijer)
  Koautor: Damir Dautbegović

  KATEGORIJA IDEJA 

  Projekt V Arhitektura – Vernes Čaušević i Lucy Dinnen 
  Konkursno rješenje Zenica2038, Zenica

  ideja 2017.

  IZVAN KONKURENCIJE

  Emina Čamdžić
  Scenografija i dizajn plakata ”We Will Rock You”, Gračanica i Tuzla

  izvan konkurencije 2017.
  Saradnik: Mirela Trepanić

  Datum objavljivanja: 12.04.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive