REPORTAŽA: Škola AABH_01
 • 2017-05-08
 • ©Kenan Muslić

  ©Kenan Muslić

  Prva predavanja pod nazivom Škola AABH: Suvremeni proizvodi održana su 4.05.(četvrtak) i 5.05.(petak) u punoj Sali Art kina Kriterion. Održana su četiri predavanja u trajanju od po 45 minuta nakon čega je oba dana slijedilo druženje za sva prisutne. Na predavanjima smo imali priliku upoznati se sa proizvodima iz firmi Baumit, EPS Laštro, Sika i Draco.

  Cilj predavanja u Školi je dati stručan osvrt i tehničku podlogu za primjenu suvremenih prozivoda iz građevinske industrije. Često se nađemo u situaciji da ne stignemo pratiti posljednje trendove i proizvode, tek do trenutka kad nam zatrebaju. Škola, koja će postati redovan vid praćenja najnovijih trendova u građevinskoj industriji, pruža priliku firmama da prezentuju svoje proizvode te arhitektima (i drugim strukama) da na zanimljiv i inovativan način prate spomenuto. Nakon predavanja, prisutni će uvijek imati vremena da pitaju za dodatne informacije kao i da razgovaraju o rješavanju određenih problema.

  Jedna od pozitivnijih stvari je prisustvo velikog broja studenata, koji kroz ovakav vid učenja mogu bolje shvatitit upravo ono što crtaju na vježbama. Svi znamo da je čest problem kod studenata teško nalaženje vremena za detaljnije istraživanje detalja i materijala koje koristimo i način na koji se isti koriste i Škola AABH može postati mjesto za zainteresovane student gdje mogu pratiti konkretne proizvode i razgovarati sa predavačima al i ostalim prisutnim arhitektima.

  Predavanja je predstavila Ana Bosankić a nakon toga se auditorijumu obratio i Vedad Islambegović, predsjednik Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine. Prvi predavači bili su kolege Zlata Ramčević i Goran Budimir, koji su predstavili firmu Baumit, koja je proizvođač građevinskog materijala za fasadne sisteme, završne slojeve, maltere i veziva. Zlata Ramčević nas je uvela u historiju i trenutno stanje firme Baumit, nakon čega je Goran Budimir predstavio proizvode i inovacije koje nude. Drugi predavač je bio Oleg Jović iz firme Draco, firme specijalizirane za hidroizolacije koji nam je pokazao na koji način rade i zbog čega nude izuzetno kvalitetne proizvode. Uz zanimljive primjere dobrih ali i loših rješenja u građevinarstvu te kroz kratke filmove i arhitektonske detalje, imali smo priliku vidjeti šta to firma Draco nudi na našem tržištu.

  Tokom druge noći predavanja su vodili Ivica Šitum iz firme EPS Laštro te Enes Brković iz firme Sika. Ivica Šitum je kroz zanimljiva predavanja pokazao kvalitetat i inovacije u termoizolacijama – ekspandiranom samougasivom polistirenu, prednosti upotrebe ovog materijala u građevinarstvu te kako i kad se treba primjeniti. Nakon toga  nas je Enes Brković uveo u svijet ravnih krovova, pokazao nam kada i na koji način pravilno upotrijebiti koji materijali i i koje su to inovacije koje upravo ova firma nudi.

  Škola AABH je jedan od načina za samoedukaciju, koja je u savremenom svijetu postala jedan od efikasnijih načina za učenje. Na slijedećoj Školi AABH očekujemo nove predavače i radujemo se pokretanju niza ovakvih i sličnih događaja.

  |Fotografije|

  Datum objavljivanja: 08.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive