CA2021 PRIZNANJE ZA KONKURSNI RAD – DAISY CULTURAL CENTER, STUDIO TROKUT I POLYGON WORKSHOP FOR ARCHITECTURE
 • 2021-06-24
 • Daisy Cultural Center nastao je kao odgovor na Međunarodni natječaj za Centar za razvoj kreativnih industrija u Bijelom Polju, Crna Gora. Udruženim snagama Studija Trokut (Ilma i Zejd Kobilica, Nejra Basara, Šefko Hadžić) i Polygon Workshop for Architecture (Jasmin Sirčo, Emina Alić) kreiran je projekat koji je na ovogodišnjoj izložbi Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura odlukom stručnog žirija u sastavu Mirne Pedalo, Maline Čvoro i Margite Grubiša osvojio posebno priznanje za konkursni rad.

  Vojni kompleks Cerovo nalazi se u Bijelom Polju i, kao i svi ostali vojni kompleksi, to je bila zabranjena zona za većinu građana. U projektnom zadatku definirane su glavne smjernice za razvoj kompleksa Cerovo. Fokusi projekta su razvoj i promocija kulture i umjetničke kreativnosti. Cilj postojanja kreativnog centra je očuvanje specifičnosti različitih kulturnih identiteta u Crnoj Gori i potsticanje kulturne saradnje s drugim zemljama.

  Bijelo Polje je malo mjesto u sjevernom dijelu Crne Gore, okruženo bogatim pašnjacima, izvorima vode i šumama. Najvažnija karakteristika livada i pašnjaka Bijelog Polja je cvijet tratinčica (daisy). U vojni kompleks simbolično je integrirano polje tratinčica kao asocijacija na pozitivne transformacije. Koncept je presjek društvenih i prirodnih vrijednosti sa smjernicama novog projektnog zadatka. Field of Daisies ima tendenciju da spaja nove funkcije unutar neprivlačnog kompleksa s postojećim strukturama.

  Tim autora je ideje crpio iz tradicije, oslanjajući se na postojeće elemente koji bivaju redefinisani i prilagođeni novom kontekstu. Tradicionalna arhitektura inspiracija je i katalizator za buduća postignuća koja se temelje na lokalnim karakteristikama I očuvanju regionalne autentičnosti. Najzanimljiviji crnogorski tradicionalni element koji se u urbanoj strukturi prepoznaje je seoski javni prostor – gumno. Gumno je preteča skvera/trga, kružno oblikovano od kamena kao simbol otpornosti i trajnosti.  Element gumna se koristi kroz cijeli kompleks. Svaka zona ima svoje mjesto sastanka, svoj mali zajednički trg. Ta mjesta osiguravaju razmjenu ideja, novih dogovora i priliku za odmor.

  Inspirisani crnogorskim nasljeđem, novi sadržaji u Daisy centru su načelno grupirani po seoskim principima na savremen način. U okviru četiri hangara grupirana su četiri kreativna sela: selo umjetnosti, selo zanata, selo hrane i selo događaja, a ova četiri hangara postaju glavna zona cijelog kompleksa. Unutar hangara su različite zone i potrebne programski sadržaj koji su organizirani na isti način – principom crnogorskog sela oko gumna. Kuće unutar hangara imaju funkciju radnih jedinica, prostorija za sastanke, radionica, itd. Ovi prostori su mikroambijenti unutar postojećih hangara.

  Potrebni smještajni kapaciteti smešteni su u dijelu kompleksa iznad hangara i opet se oslanjaju na tradiciju i formu sela. Dizajnirane su dvije vrste kuća – sa spavaćim sobama za četiri osobe, i sa spavaćim sobama za dvije osobe. Kuće zadržavaju arhetipski oblik i a dualna materijalizacija kuću dijeli dvije glavne funkcionalne zone: – Kuća zona (zajednički prostor za aktivnosti) i Soba zona (privatni prostor za odmor). Unutar stambenih jedinica je centralno pozicionirano ognjište s reinterpretacijom tradicionalnih tronožnih stolica – stolovača. Pod je pokriven kamenom i djelomično pokriven tepihom – ćilimom, s tradicionalnim geometrijskim uzorcima. I ćilim i stolovača može se proizvesti i dizajnirati u okviru kreativniog centra Daisy.

  U nastavku podsjećamo i na osvrt žirija. “Daisy Cultural Centre, koji je dobio Priznanje za konkursni rad, je impresionirao žiri svojom opsežnošću, sveobuhvatnošću, te konceptom, koji je baziran na iscrpnom istraživačkom radu. Arhitekti su projekat sa iznimnom pažnjom obradili na raznim nivoima, krenuvši od urbanističkog plana zasnovanog na jasnom čitanju i odgovoru na postojeću matricu na lokaciji, a uzimajući u obzir elemente tradicionalne arhitekture i graditeljstva u Bijelom Polju, pa sve do detaljne razrade enterijera.

  Podijeli

  Iz arhive