REPORTAŽA: Collegium artisticum i AABH u Mostaru
 • 2017-07-10
 • ©Zlata Hadžihasanović

  ©Zlata Hadžihasanović

  Nakon Sarajeva najvažnija umjetnička smotra u BiH stigla je u Mostar. Na očekivanih +35 stupnjeva, u ugodno rashlađenoj Galeriji kraljice Katarine Kosača, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, otvorena je izložba Collegium Artisticum 2017.

  Radi se o tradicionalnoj selektivnoj izložbi, koja na jednom mjestu okuplja članove Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajna (ULUPUBIH), Udruženja likovnih umjetnika (ULUBIH), te Asocijacije arhitekata u BiH (AABH).

  Ovogodišnja izložba, koja prezentira najbolje radove iz prethodne godine, otvorena je u utorak, 4.7.2017. godine. Pred cca 60 gostiju i hrpu novinara program je započeo u 18:30.

  Na rasporedu su bila stručna predavanja za arhitekte: ispred glavnog sponzora događaja, KnaufInsulation, govorio je Dario Henezi.

  Uslijedila je prezentacija plana aktivnosti AABH, kao i izvješće o dosadašnjem radu i rezultatima. Ispred AABH govorili su predsjednik Upravnog odbora Vedad Islambegović i članica Upravnog odbora Ana Bosankić.

  Upoznali su auditorij u Mostaru s radom AABH u proteklim mjesecima kroz primjere konkretnih realizacija iz Plana aktivnosti AABH za razdoblje 2016-2018.: svakodnevno ažurirani web portal AABH, putujuću selektivnu izložbu Collegium artisticum, međunarodni stručni žiri i rezultate izložbe CA 2017, statistiku od 7 puta povećanog članstva u odnosu na zatečeno stanje, nove paketi članarina, ankete, fotografske arhive, tematska okupljanja, kontakte i partnerstva s inozemstvom, radne grupe u drugim gradovima, suradnju s drugim strukovnim udruženjima, HUB AABH kao novu platformu za rad i umrežavanje struke, natječaji organizirani u proteklih par mjeseci te brojne druge aktivnosti AABH.

  ©Zlata Hadžihasanović

  ©Zlata Hadžihasanović

  Kolege iz Mostara su pozvane na članstvo, te na aktivno i odgovorno sudjelovanje u kreiranju promjena važnih za arhitektonsku struku uz naglasak da uspjeti možemo samo kao zajednica.
  Niz zanimljivih prezentacija nastavila je Iskra Leko, prezentacijom BIM-ovog softvera Revit. Iskrina prezentacija je bio i razlog dolaska dosta kolega iz drugih, srodnih struka, koji su se prethodno raspitivali za spomenuti tečaj u organizaciji AABH.  

  Predavanja je zaokružila Senada Demirović Habibija, koja je ispred ADA centra Mostar prezentirala rad ove nevladine platforme: dosadašnje projekte, suradnje s drugim organizacijama i buduće projekte. Predavanje je zaključila najavom Dana Orisa u Mostaru, u proljeće 2018. godine.

  U 20 h, uz dolazak još zainteresiranih, zvanično je otvorena ovogodišnja izložba, prikazana na 32 plakata dimenzija 70 x 100 cm.  Druženje je nastavljeno uz koktel.
  Izložba u Mostaru ostaje otvorena do 12.7.!

  Sponzori događaja ispred AABH, bez kojih ovakva organizacija ne bi bila moguća bili su:

  KNAUFINSULATION – generalni sponzor i prijatelj AABH, jedan od najbrže rastućih proizvođača izolacije u svijetu;
  LEDA voda – čista izvorska voda koja izvire iz vrela Borak.

  U nastavku pogledajte fotogaleriju s događaja:

  Datum objavljivanja: 10.07.2017.

  Podijeli

  Iz arhive