CA 2017_Roditeljska kuća
 • 2017-06-15
 • Autor: AABH

  Projekt  “Roditeljska kuća” u Sarajevu je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 12 radova u kategoriji Realizacija.

  Projekt: “Roditeljska kuća”, Sarajevo
  Tim autora: Normal arhitektura – Adna Ahmedić, Armin Sadiković, Dino Eminagić, Ermin Hadžić, Emir Salkić, Muhamed Serdarević, Tarik Musakadić

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

   

  Roditeljska kuća, Sarajevo

  Roditeljska kuća, Sarajevo

  Projekat roditeljska kuća nastao je kao saradnja između NVO Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH i biroa NORMAL arhitektura. Urađen je kao društveno odgovoran projekat tj kao PRO BONO od njegovog početka do kraja. Put je trajao punih pet godina do realizacije. U njemu su smješteni roditelji djece koja boluju od raka kao i djeca sama. Izveden je od prikupljenih donacija a formiran kao energetski efikasan objekat sa energetskim razredom A. Konceptualno je organizovan kao objekat otvorenog tipa a funkcionalno se sastoji od javnih prostora (naravno za sve dobre ljude) u prizemlju i suterenu i deset apartmana na spratovima koji su dizajnirani od deset BiH arhitektonskih biroa na PRO BONO osnovi. Arhitekti trebaju i moraju biti društveno odgovorni i unaprijeđivati svoju okolinu. Na žalost objekat je u svojih 300 dana zabilježio 70% popunjenost. Hvala svim ljudima dobre volje koji su pomogli da maloj raji olakšamo teške dane a posebno našim kolegama arhitektima na zajedničkom putu. 

  Roditeljska kuća, Sarajevo

  Roditeljska kuća, Sarajevo

  Datum objavljivanja: 15.06.2017.

  Podijeli

  Iz arhive