Spomen park Vraca
"Ručak" (c) Dario Kristić 2023
"Ručak" (c) Dario Kristić 2023
 • 2023-08-01
  • Dario Kristić & Sabina Tanović
  • Novosti

  Spomen parka Vraca sjetimo se prilikom značajnih godišnjica i, nažalost, prilikom dnevnopolitičkih prepucavanja kakvo je i zadnje oko ne baš vječne vatre za koju je vrlo malo ljudi uopće primijetilo i da gori i da ne gori.

   
  Vraca su postala liminalno mjesto na kraju grada, neka čudna ničija zemlja, ničiji spomenik, ničijem vremenu za koji se niko ne brine. Odnos prema tom (kao i prema mnogim drugim spomenicima) odlično ilustrira odnos prema antifašizmu i kulturi sjećanja u našem društvu. Simbolične geste koje su ili dio tradicije (tako se to oduvijek radilo) ili su ‘reda radi’ su očito nedovoljne. Vidljivo je da je oficijelni odnos prema Vracama čisti formalizam, atrofirani relikt iz nekog drugog vremena.
   
  Zašto je to tako? 
   
  Antifašizam i antifašistička borba u onom obliku u kojem smo ih poznavali potpuno su mrtvi. Pozivanje na bilo kakvu prošlost i baštinjenje antifašističke borbe i borbe za radnička prava bilo gdje u svijetu a posebno u današnjoj Bosni i Hercegovini je skoro besmisleno. Potreban je novi kontekst, nova borba umjesto melanholije i nostalgije za starim.
   
  Šta danas zaista građanima Sarajeva znači Spomen park Vraca? Koliko se posjećuje? Koliko je bitan kao mjesto sjećanja a koliko bar kao mjesto obične rekreacije? Zašto nije? Šta da radimo s njim? 
   
  I dok smo pustili da po Sarajevu i cijeloj BiH propadaju razni socijalistički privredni giganti, dok nam propadaju i ruše se spomenici kulture, dok nam propadaju škole, bolnice i muzeji ovdje se radi o nečem puno bitnijem i težem. Ispod tog neočišćenog i razbacanog kamenja, ispod tona smeća leže kosti naših sugrađana koji su dali život da bi mi imali luksuz da zaboravljamo. Zbog toga smo dužni bar pokušati taj prostor sačuvati, reaktivirati, ali ne samo kao ‘facelift’ arhitektonskog prostora (da li nam treba nova arhitektura?).
   
  Napravili smo ovu stranicu baš zbog toga, dvoje ljudi, bez ikakve skrivene agende, bez sredstava. Nemamo očekivanja, plana ni obećanja. Radimo to onako, radi sebe.
   
  Voljeli bismo čuti vaša sjećanja, razmišljanja, osjećaje. Voljeli bi ako bi s nama podijelili vaše slike, skice, uspomene…
   
  Pišite nam: vraca.ba
  Podijeli

  Iz arhive