CA 2017_Paviljon AS
©Armin Mešić
©Armin Mešić
 • 2017-10-26
 • Autor: AABH

  Projekt Paviljon AS, Jelah je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 među 16 radova u kategoriji Ideja.

  Projekt: Paviljon AS, Jelah
  Autor: Armin Mešić

  Više o projektu možete pročitati u nastavku.

  (materijal koji slijedi je dio autorove prijave na CA te je korišten u sklopu izložbe)

  ©Armin Mešić

  ©Armin Mešić

  Modularna a+postavka u osnovi koja formira otvoreni ili zatvoreni sistem predstavlja funkcionalnost paviljona. Koncept izgleda proizilazi iz ideje čaršije, stare bosanske kuće, mušepaka i taraba. Koncept “Čaršije” – mjesto susreta i mjesto dodira. Sve je na dohvat ruke u čaršiji i degustacija proizvoda i ugodna riječ, kafa, miris, ukus.

  Stara Bosanska kuća sa izrazito visokim krovištem i specifičnom proporcijom predstavlja koncept i ideju za izgled paviljonske kuće.  Pola kuće u konturi je posuđeno za osnovni izgled i proporciju paviljona.

  “Taraba” kao stara (bosanska) ograda koja ne dozvoljava mnogo toga da vidimo ali ipak na jedinstven način čini separaciju između dva dvorišta (avlije).

  “Mušepci” li drvena rešetka. Tradicionalni detalj u graditeljstvu BiH i regiona. Služi kao zaštita od sunca i pogleda. Na prozoru na kojem se nalazi ne dopušta mnogo toga da se vidi unutar kuće. 

  “Otkad me mušepci sakriše, tugu sam ko kosu rasplela”.

  ©Armin Mešić

  ©Armin Mešić

  “Ljudska radoznalost” – “Radoznalost je možda  najzdravija ljudska težnja. Ona je mjera čovjekovog psihofizičkog zdravlja i garant  efikasnosti da se nešto nauči i nečim ovlada. Ako imate radoznalost  koja vas  nosi kroz život na dobrom ste putu.” S.L. psiholog

  Paviljon u  zatvorenoj postavci gdje su sve kuće orjentisane prema “trgu” i čine zatvoreni prostor sa jednim ulazom i jednim izlazom formirajući jedan objekat.

  Paviljon funkcioniše i u varijanti kada su kuće postavljene u “random” odnosu tj. kada postoji potreba za tim. Posjetiocima je omogućeno slobodnije kretanje od jedne do druge tačke.

  ©Armin Mešić

  ©Armin Mešić

  Modularna postavke u osnovi koja formira otvoreni ili zatvoreni sistem predstavlja funkcionalnost paviljona. Koncept izgleda proizilazi iz ideje čaršije, stare bosanske kuće, mušepaka i taraba. Svaka kuća u paviljonskoj čaršiji treba da nudi drugačiji sadržaj od predhodnog, odnosno tu su prostori za druženje, degustiranje hrane i napitaka. Prednost modularnog koncepta je mogućnost dodavanja i proširenja broja kuća (jedinicia) po potrebi.

  | Galerija fotografija |

  Ostale radove koji su odabrani od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum 2017 možete pogledati ovdje.

  Datum objavljivanja: 26.10.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive