Zgrada kao stijena – Planinska kuća na Dachstein glečeru, Austrija
  • 2020-08-26
  • U saradnji sa Velux BiH, u narednom periodu AABH vam predstavlja niz projekata u kojima su implementirana različita projektantska rješenja.

     

    Planinska kuća, Dachstein Glacier, Austria
    Arhitekti: Stephan Hoinkes and Thomas Heil, Dreiplus Architekten ZT GmbH

    Dachstein glečer, planina visoka 2700m smještena u austrijskoj regiji Štajerska, nudi jedan od najspektakularnijih širokih pogleda na Alpe. 250m ispod vrha ove strme, kamenite mase, u vječnom snijegu, malena impovizovana koliba nudila je sklonište penjačima. Zvali su ga Seethalerhütte po svom bivšem domaćinu, koji je njome upravljao pola vijeka. Šupa je bila napravljena od ostataka vojnih skloništa i nalazila se na maloj visoravni koja se u vremenima klimatskih promjena pokazala geološki neprikladnom.

    2016. godine održan je natječaj za njegovu zamjenu. Dreiplus Architekten ZT GmbH osvojio ga je skromnim, ali moćnim konceptom zgrade koja se u potpunosti uklapa u okolne stijene. Arhitekti, Stephan Hoinkes i Thomas Heil, željeli su zadržati karakter planinskog skloništa, kao suprotnost panoramskim restoranima dizajniranim za potrebe masovnog turizma.

    Zgrada mijenja boju na isti način kao kamenit krajolik na kojem stoji: zlatnog odsjaja ujutro, na podnevnom suncu postaje svijetlo siva, a pri zalasku sunca blijedi u duboko plavu i crnu boju nakon sumraka. “Koliba izgleda poput stijene, ali nije stvorena da liči na nju. Forma je rezultat funkcije. Nagnute fasade omogućavaju da snijeg klizi prema dolje, a fotonaponskim pločama na jugu daju bolju orijentaciju. Tehnički, zgrada nema fasade, njezin plašt je jedan veliki krov. Ugradili smo standardne krovne prozore koje ni na koji način nismo izmijenili, osim dodatog ventila za podešavanje pritiska gasa između prozorskih stakala zbog nadmorske visine.” – Stephan Hoinkes, arhitekt Dreiplus Architekten

     

                 

    FUNKCIONALNOST I MAGIJA ALPI U JEDNOM

    “Cijela zgrada je napravljena velikom tek koliko je potrebno, i što je moguće kompaktnijom. Osjećam se pomalo izgubljeno projektujući kuće koje su velike samo da bi bile velike”, objašnjava Stephan Hoinkes. Najdonja, podzemna etaža nije vidljiva izvana i sadrži tehničke prostorije. Pod iznad je oblikovan konzolno, kako bi površina prizemlja ostala što manja. Uz toalete, maleni tuš i garderobu, tu se nalaze tehničke prostorije i spremište, dostupno izvana tokom ljetnih mjeseci.
    Glavni ulaz nalazi se u prizemlju, kao i kuhinja i blagovaonica. Dva gornja sprata, dostupna samo popodne, su spavaće sobe i privatni stan domaćina.

    Svaki i najmanji detalj osmišljen je s maksimalnom funkcionalnošću i komforom na umu. Posebna pažnja posvećena je trojcu odgovornom za dom, domaćinima i mladiću iz Tibeta, koji svakog ljeta dolazi pomoći u radu doma. Usavršavanje radnog procesa i funkcionalnosti dovelo je do inovativne upotrebe standardnog proizvoda: bar šank koji se otvara prema terasi restorana je natkriven krovnim prozorom u njegovom otvorenom položaju, te tako omogućava uslugu izvana direktno u zatvoreni prostor.

    U prizemlju se nalazi kuhinja i velika blagovaonica s tri velika prozora koja su izrađena kako bi odgovarala VELUX-ovim proizvodima ugrađenim pored njih. Ovi otvori tako izgledaju kao tri različite slike – slika kamenog zida, visoravni na sjeveru i susjednog vrha planine. Tretiranje prozora kao ramova za slike dovelo je do vrlo svjesnog postavljanja otvora. Spavaće sobe na prvom i drugom katu, svaka s po jednim prozorom nalik umjetničkoj slici, efikasno su opremljene krevetima na sprat. U potkrovlju se nalazi jedna velika soba s podnim madracima cijelom dužinom sobe. “Prozori su pažljivo postavljeni da funkcionišu ne samo kao izvor svjetlosti, već i kao slike. Svaki prozor unutar svog okvira priča priču o krajoliku: to su fragmenti kamenih litica Dachsteina ili stepenice koje otvaraju pogled prema dolini.” – Stephan Hoinkes

    TEHNOLOGIJA OPONAŠA PRIRODU

    Arhitekti su obavili opsežna istraživanja na sličnim projektima koji su već izgrađeni i kao rezultat toga odlučili su da ovaj projekt bude što jednostavniji: primjenjuju se standardni formati prozora i ručki, izrađuju se najracionalniji detalji konstrukcije. Prozori se postavljaju u fasadu u skladu s uobičajenim VELUX detaljima, blago izbočenim u odnosu na fasadu. Rezultat tehničke odluke tako je stvorio prekrasnu igru svjetla i sjene. Fasada je, kao i vanjski dio okvira prozora, izrađena od sirovog cinka. Ne postoji lak koji bi spriječio starenje jer je cilj bio postići monolitni izgled.

    “Konstrukcija mora biti vrlo efikasna u alpskim uvjetima, pa smo napravili probnu kućicu u dolini. Izradili smo maketu jedne fasade u stvarnom mjerilu s recikliranim prozorima kako bismo istražili detalje. Radnici su u početku bili skeptični zbog dodatnog napora, ali kasnije, na 2700 metara rado su izvodili detalje koje su ranije naučili. I bili smo sretni jer smo mogli testirati različite boje aluminijske obloge”, pojašnjava Stephan Hoinkes.

    Struktura zgrade je jednostavna i efikasna, a sastoji se od montažnih drvenih dasaka postavljenih na drveni skelet, izolacije od drvenih vlakana i već spomenute aluminijske obloge. Materijali iznutra su odraz materijalizacije konstrukcije – spavaće sobe od sirovog drveta su ugodne i dobro mirišu, a svijetle ploče na podovima ohrabruju posjetitelja da hoda bosonog.

    Podijeli

    Iz arhive