Završeni 10. dani arhitekture u Sarajevu
 • 2017-05-24
  • Autor: LIFT - prostorne inicijative
  • Događaji

  Autor: LIFT – prostorne inicijative

  Deseto jubilarno izdanje  festivala Dani arhitekture je održano od 17. – 21. maja na različitim lokacijama u Sarajevu.

  Festival je otvoren u srijedu, 17. maja videomappingom fasade Zemaljskog muzeja, gdje je otvorena i izložba „Kontinuirani enterijer“. Izložba je predstavila dobre arhitektonske prakse, ideje, aktivnosti i sadržaje koji spajaju prostor između Švajcarske na sjeveru i Turske na jugu.

  U slijedeća četiri dana održano je više radionica, predavanja i prezentacija, kojI su sarajevskoj publici predstavili internacionalno priznate stručnjake (Dinko Peračić, Bernard Khoury i OFIS arhitekti), educirale arhitekte o novim tehnologijama i ostvarili platformu za networking stručnjaka koji se na različite načine bave arhitekturom i prostorom.

  Festival je ove godine uveo i novitet u program – panel diskusije, koje su spojile arhitekte, medije, nevladin sektor i profesore sa arhitektonskih fakulteta iz cijele regije. U nastavku predstavljamo neke od najzanimljivijh dijelova sa panel diskusija.

  Videomapping Zemaljskog muzeja ©LIFT - prostorne inicijative

  Videomapping Zemaljskog muzeja ©LIFT – prostorne inicijative

  PROJEKTOVANJE SADRŽAJA (Maja Lalic, Dinko Peracic, Amir Vuk Zec + moderator Idis Turato) . Moderator Idis Turato je uvod u ovu temu dao kroz pretpostavku da se prostor moze graditi i na eventu tj. događaju zbog kojeg se radi.  Izabrani učesnici su predstavnici svoje struke koji jako dobro kombinuju predvidjeni program i interese ljudi. Kroz svoje primjere su učesnici pokazali zašto je za arhitekturu bitno da postoje  stručnjaci koji neće samo pratiti trend “bottom up inicijativa” već će zaista ulaziti u dijalog sa društvom, klijentima i studentima da bi stvorili sadržaj u projektu.

  Diskusija projektiranje sadržaja ( Idis Turato, Maja Lalić, Dinko Peračić i Amir Vuk Zec) ©LIFT - prostorne inicijative

  Diskusija projektiranje sadržaja ( Idis Turato, Maja Lalić, Dinko Peračić i Amir Vuk Zec) ©LIFT – prostorne inicijative

  PROJEKTOVANJE MEDIJA (Spartaco Paris, Elsa Turkušić, Dino Jozić i Ana Dana Beroš): Moderator Ivan Dorotić je sa svojim gostima želio istražti ne samo temu stručnih medija, već i temu odnosa medija generalno prema arhitekturi. Njegovi gosti su takodjer govorili kako se sa digitalizacijom promijenila pozicija arhitektonskih medija i koji su načini da neki časopisi sa dugom tradicijom (kao npr. Domus) pronađu vlastiti medijski prostor u periodu digitalizacije.

  Izložba kontinuirani enterijer ©LIFT - prostorne inicijative

  Izložba kontinuirani enterijer ©LIFT – prostorne inicijative

  PROJEKTOVANJE DRUŠTVA (Borisa Mraović, Iva Čukić, Ana Dana Beroš, Saša Šimpraga, Emil Jurcan): Panel projektovanje društva je govorio o ulozi arhitekte u projektima za grad i za javne prostore. Kako je rečeno na diskusiji –  javnost je arhitekturi izložena i zbog toga ima pravo suodlučivati i participirati u arhitekturi ali je potrebno naći prave načine kroz koje se to moće ostvariti.  Tokom diskusije je moderatorica Ana Dana Beroš nastavila sa učesnicima razgovarati o  izazovima koje aktivisti imaju kod uključivanja javnosti u svoje projekte, najboljim načinima sprovođenja svojih akcija ali i o samoj podjeli poslova unutar organizacije “iza koje sam mislila da ce mi trebati terapija”, dodala je Iva Čukić.

  Jedna od panel diskusija ©LIFT - prostorne inicijative

  Jedna od panel diskusija ©LIFT – prostorne inicijative

  PROJEKTOVANJE ARHITEKTE (Stjepan Roš, Vedad Islambegović, Mia Roth Čerina, Tadej Glažar) je moderirao Idis Turato i zamišljen je kao diskusija gdje će se razmjenjivati iskustva o različitim načinima sticanja znanja. Tadej Glažar je govorio o važnosti workshopa u obrazovanju, kao i o važnosti poluapstraktnih projekata za najmladje studente. Mia Roth je govorila kako je studij u Zagrebu koncipiran tako da na bachelor studiju fakultet daje studentima odgovore, dok ih na master studiju potiče da počnu postavljati pitanja. Vedad Islambegović je govorio o vaznosti samoobrazovanja za arhitektu a profesor Ros je predstavio razmisljanja starije generacije arhitekata. Diskusijom je u konačnici dominiralo pitanje obrazovanja na AFSu, pa je ostalo prostora da kolege sa regionalnih fakulteta svoje iskustvo  detaljnije podijele na nekom slijedećem izdanju festivala.

  Važnost diskusije kao dijela programa je na kraju festivala komentarisao kurator ovogodišnjeg festivala, hrvatski arhitekt Idis Turato.

   „Jako je važno, pogotovo za arhitekte da osmislimo neke nove načine formiranja zajedničkih platformi unutar kojih možemo djelovati da osmislimo bolji grad i bolji prostor oko nas. Čini mi se da su 10. Dani arhitekture spojili arhitekte, medije, znanstvene institucije, nevladin sektor jer je upravo ta kombinacija ljudi pravi odgovor na budućnost grada koji je pred nama. Arhitekt u 21. stoljeću ne treba biti projektant oblika nego projektant društvenih odnosa“.

  Stručnjaci iz cijele Evrope, kvalitetne diskusije i veliki broj posjetilaca koji su aktivno učestvovali u stručnom dijelu programa su obilježili deseto izdanje festivala.  Oni su pokazali da je festival Dani arhitekture kroz svojih deset izdanja postao katalizator u formiranju zajednice arhitekata koja će biti odgovorna za stvaranje društvenih promjena.

  Do slijedećeg festivala, pratite aktivnosti DA pop up biblioteke i Noći arhitekture, i vidimo se na Danima arhitekture 2018!

  Publika u kinu Meeting Point ©LIFT - prostorne inicijative

  Publika u kinu Meeting Point ©LIFT – prostorne inicijative

  Datum objavljivanja: 24.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive