ZAŠTO MI SMETA GRADILIŠTE U PARKU KOD DRUGE GIMNAZIJE?
 • 2018-02-13
 • Do prije četiri mjeseca (koliko već traje rekonstrukcija parka) to je bio sasvim običan park, sa travnatim površinama i stazama koje su povezivale okolne ulice. Jedini projektovani dio parka je drvored prema Alipašinoj ulici, čijem se beharu, svakoga proljeća divim. Trebala je rekonstrukcija parka, trebalo je obnoviti staze, zasaditi drvo, postaviti rasvjetu, ali sa projektom. Postoje ljudi koji se time bave, dizajneri, arhitekti, urbanisti. U organizovanim gradovima gradonačelnik ili načelnik opštine raspiše konkurs za uređenje javne površine, kao što se trebao raspisati konkurs za idejno rješenje trga ispred pozorišta, At Mejdan parka i sada već spomenutog parka iza Druge gimnazije.

  Šta se desilo? Da li je postojao projekat ili je KJKP Park ili izvođaći radova uzeli projektovanje u svoje ruke? To nisam siguran, a nije ni važno jer je park (več četiri mjeseca) u izgradnji. Na nekom portalu sam nedavno pročitao komentar (iako se grozim anonimnih komentara) na moju kritiku urbanizma i arhitekturu stupskog naselja „Tibra“, neko je s pravom napisao: „vi arhitekti uvijek se bunite kad je objekat već izgrađen, a tada je već kasno“. Tako je i sada, ali šta drugo kada ne postoji informacija o tome šta se gradi, ne postoje dugoročni planovi razvoja grada kao ni vizija projekata renoviranja javnih prostora, a ni gradske infrastrukture. Već dugo ovim gradom se niko ozbiljno ne bavi. Urbanizmom se bave investitori, a projektovanjem načelnici opština koji krčme javni prostor. Eklatantan primjer su kontejneri kafane i ljetnje bašte koje ostaju i zimi kao njemi svjedoci nemoći gradske vlasti da upravljaju gradom i gradskom infrastrukturom. Rijetki su hrabri kao načelnik opštine Stari grad, Hadžibajrić koji je vratio prostor Štrosmajerove ulice gradu.


  Ko je projektovao park iza druge gimnazije i da li je uopšte postojao projekat? Ko zna ali šteta je napravljena. Široke ceste nasumice presjecaju ionako škrte zelene površine tako rijetke u našem gradu. To nisu šetnice to su putevi na čijim obodima su klupe na kojima niko ne sjedi jer oni koji bi se odmarali, stariji i djeca, jedva spuste sjedani dio. Loše postavljena rampa za invalide sa pogrešnim nagibom i rogobatnim rukohvatom. Po mom mišljenju ovaj prostor nije projektovan da bude u službi uživanja građana on je kao i park ispred opštine Centar „predizborno gradilište“ koje će se završiti, kao i mnogi javni prostori ovoga grada po principu: „kako-tako, bolje je 
  nego prije“. Poštovani načelniče opštine Centar, možda još ima šanse da se spasi prostor parka ispred opštine Centar i iza druge gimnazije. Ovaj prvi ne dirajte uredite ga po postojećem projektu, a za drugi pitajte struku, savjetute se, zaustavite dekonstrukciju javnog prostora, jer to nije vaše to pripada gradu i njegovim žiteljima.

  Evo kako možete popraviti park za kratko vrijeme. Suzite puteve, napravite pješačke staze (180cm-200cm max). Zatrpajte nepotrebne puteve koji vodi nikuda, na njihovom mjestu posadite drvo, ali neka to osmisli pejsažni arhitekta. Postavite kante za smeće i klupe na kojim se ugodno sjedi i neka to osmisli dizajner. Umjesto rogobatne rampe pitajte arhitektu da vam nacrta rampu koja će osim funkcije zadovoljiti i formom. Promjenite rasvjetu po projektu dizajnera svjetla.

  Ako vam pomogne struka možda još imate šansu da napravite park u kojem će te uživati kada odete u penziju i s ponosom reći prijatelju, sa kojim sjedite na klupi i hranite golubove: „ovo je moj projekat“.


  Datum objavljivanja: 13.02.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive