Zapis o Spomeniku
 • 2018-01-22
 • Autorica: Ena Kukić

  Izdata je veoma bitna knjiga. Bitan je spomenik kojeg ona proučava, bitno je što je izašla u ovom vremenskom razdoblju, bitno je što je dostupna svima i odmah, i naročito je bitno da je svi pročitamo (što je moguće uraditi ovdje).

  ”Mostarska Hurqualya: (Ne)Zaboravljeni grad” opisuje prošlost, sadašnjost i budućnost mostarskog Partizanskog spomen-groblja arhitekte Bogdana Bogdanovića.  Spomen-groblje je predstavljeno kroz seriju razgovora sa korisnicima ovog prostora, kroz njihove impresije i ideale, te ukazuje na kompleksnost svakodnevnog odnosa ljudi i arhitektonskog djela, ali i na kompleksnost samog spomenika, koji se u javnom diskursu obično predstavlja identitetom politike vremena u kojem je sagrađen služeći  kao kamen spoticanja i mjesto obračuna današnjih nacionalističkih politika.

  Urednici knjige Marko Barišić, Aida Murtić i Alisa Burzić nastojali su potaknuti kritički aspekt posmatranja djela, ali i uticati na korisnike prostora da istraže mogućnosti korištenja i čuvanja baštine koja je najčešće zanemarena od strane nadležnih institucija.

  U vrijeme kada spomenička arhitektura služi kao gorivo nacionalističkim stremljenjima na sve tri strane, izuzetno je bitno moći holistički sagledati tu arhitekturu – ne politički korektno, već i politički i apolitički – bez da joj se oduzima ijedan aspekt njenog identiteta, a koji je bio sveden samo na politički. (Zvuči komplicirano? Takva je spomenička arhitektura. Prevelik je broj spomenika, predloženih i nastalih u postratnom periodu u Bosni i Hercegovini koji se svojom idejom i izvedbom kose sa samom srži namjene spomenika.  Zbog njih , ova knjiga je još bitnija!)

  Hoće li i deca naše dece videti u ovom spomeniku sliku nekog čudnog ponosnog i humanog grada, dignutog kao fatamorgana negde između neba i zemlje? I hoće li u njemu prepoznati svoj grad u jednom davnom, ponosnom i teškom vremenu kada je najteže od svega bilo biti i ostati čovek? Ne bez izvesnog straha, ali ne i bez odlučnosti, graditelj bi kratko odgovorio: da, prepoznaće se i grad i čovek, sretaće se dok je čoveka i grada. (Bogdan Bogdanović)

   


  Datum objavljivanja: 22.01.2018.
   

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive