ZA ARHITEKTE PROMJENA
 • 2017-05-29
 • Autor: Amir Vuk – Zec

  HVALA svim onim dragim volonterima u crnim majicama sa mrljavom desetkom. HVALA stubovima na kojima se sve naslanja od Gorice, Nedima, Sirče, Irme, Maje, Ene, Haruna, Sabine i mnogim drugima koje znam i ne znam. HVALA obnovljenom zahuktalom društvu arhitekata, HVALA neumornom Zoranu Došneru i Štefu kao najvjernijim predstavnicima publike koja čuva dignitet struke. Naročito HVALA – tajnom agentu pozitivnih promjena 0017 – Idisu Turatu – kodnog imena “Idriz se vraća”. HVALA mu za nesebičnu energiju koju je ugradio u ove zadnje DANE ARHITEKTURE 2017, a da niko ne zna šta je pokrenuo i koja će nas lavina od ovoga sustići. I konačno HVALA svim gostima i predavačima, učesnicima panela i svima onima koji u diskusiji učešće uzeše.

  DANI meni dođu k’o svadba kćerke. Drago ti što se udaje, a pomalo ti žao jer ipak ode. Da li su ovo najbolji Dani do sada? NAJBOLJI ĆE BITI SLJEDEĆI – to pravilo je važilo do sada. Proveli smo vikend koji je za nas, koji smo bili tu, predstavljao novo punjenje za sljedeće poduhvate. Zato ko nije bio, ko redovno ne dolazi, rekao bih da ignoriše ovaj istinski ljudski trud da nam svima bude bolje, i ja takve iskreno ne vidim.

  Vidim ljude koji vole ono što rade, koji imaju energije da odvoje svoje vrijeme da bi u tvom gradu, pred tobom prezentovali što rade, bavili se problemima tvoga grada, tvoje struke. KAO ŠTO VJERNIKA NE ČINE NIKAKVI SPOLJNI EFEKTI – krunice ili polumjesec na lančiću, pokazno odijevanje, nego duboka istinska vjera koja se nosi u sebi i koja je tvoj sjaj, a ne taj pokretni predmet na tebi.

  ARHITEKTA je vjernik koji sa mišlju sa kojom legne treba da se i probudi. NE SAMO MISLITI ARHITEKTURU NEGO ŽIVJETI ARHITEKTURU. Možete li zamisliti pijanistu koji ne svira ili još gore ne voli da sluša muziku, a pijanistom se smatra. Zato svi silni doktori, profesori, docenti, arhitekti, studenti arhitekture UPOZNAJTE SEBE – da vas podsjetim na to Delfijsko proročanstvo.

  Da ste bili u nedelju saznali bi kako je jedno pismo, velikog profesora Plečnika svom studentu Andrija Čičin-Šainu, bilo svjetlo kojim je razlučivao stvari do kraja života i kako je tu luč prenio svom dragom sugrađaninu Idisu. ŠTA ZNAČI PROFESOR? SVJETIONIK je to u životu, ukazuje ti pravac i smjer. Odeš li na njega – nasukao si se.

  Koncept kuratora Idisa sa panel diskusijama su bitno osvježenje. To nisu bila samo COOL predavanja u relaciji arhitekta – publika, nego HOT relacija gdje publika razmišlja i nadgrađuje temu (da se pozovemo na famozni opis medija koji je dao Hubert Marshall MacLuhan). Dobar recept koji Asocijacija i Lift mogu podržati za NOĆI arhitekture. Tako preko “Dana i Noći” uz ovaj silni entuzijazam i energiju osvojićemo godine kad ćemo afirmativno pisati o arhitekturi Bosne.

  Mislim da je saradnja Asocijacije, Dana i Lifta mapirala dobar put za budućnost. Idis je potvrdio da je naučio dosta kroz saradnju sa ovom energijom koju nose ovi mladi ljudi, a profesorica Mia Roth-Čerina da od ČIP-talks, sličnog događaja u Zagrebu, nije srela takvu atmosferu. OTVORENE SU MNOGE TEME KOJE ASOCIJACIJA I ORGANIZATORI TREBAJU NASTAVITI. I danas se sjećam kada smo sumirali Dane arhitekture 2010, održane u Domu Armije. To nas provocira da mislimo.

  Trebali bi organizovati jednu večernju seansu i nastaviti putem mailova načete teme. ZAŠTO? Ovaj grad je otvorena laboratorija, kao i cijeli region. Pa i zadnje BIJENALE kuratora Aravene su na tom fonu, ali nažalost bez nas.

  Moguće teme su npr.:

  • LOBISTIČKA STAMBENA GRADNJA – KO STVARNO UPRAVLJA PROSTOROM,
  • NAČELNICI OPŠTINA MOĆNIJI OD GRADONAČELNIKA (npr. načelnik Berilo otvara Buroj Ozone),
  • NOVA NASELJA ZA UGLAVNOM ARAPSKI SVIJET (kao logori, izbjeglička naselja, forma mezarja i groblja, odnosno davno osuđene američke suburbije, pored naših matrica mahala)
  • DA LI MILJACKA TEČE KROZ SARAJEVO? (ona za urbanističke planove ne postoji),
  • OBRAZOVANJE

  Živimo u interesantnom vremenu promjena na koje možemo uticati.

  “NIKAD VIŠE NISMO ZNALI O GRADOVIMA A NIKAD IH NISMO VULGARNIJE PRAVILI. “ – kaže knjiga “Internet City”.

  Naš grad pa i država su idealan model za aktivizam, što DANI svojim djelovanjem i jesu. O tome se i na panelu govorilo. MISLIM DA SE TIJESTO ZAKUHALO, TREBA GA MALO PREMIJESITI PA U RERNU. Prve generacije Dana sad postaju profesori, vode Asocijaciju, aktivni su arhitekti i postaju primijećeni. PRVI PUT VIDIM GENERACIJE KOJE ĆE PROMIJENITI SARAJEVO – jer mijenjaju sebe. Nisu to više samozadovoljni arhitekti, nego MENADŽERI PROMJENA – što IDIS TURTO i traži od arhitekte koji djeluje danas.

  Nevjerovatno je koliko su nam mape KONTINURANOG ENTERIJERA otkrile tu neuronsku povezanost koja je premrežena preko OVIH PROSTORA. VIA DINARICA – inicijativa ljudi koji vole planinu, ljube slobodu planinarenja, uvezali su se od SLOVENIJE DO ALBANIJE. Predavanje koje je energična OLJA – koja kao da je sad iz kakve NATIONAL GEOGRAPHIC serije izašla, postidila nas je sviju a naročito nas arhitekte. STVARNO KAD SE VIDI ONA ŠIRINA, ONA KOLOSALNOST – svima dostupna, onda je svaka arhitektura upitna. Hvala Olji za predavanje u Walteru. Kada je IDIS lucidno napravio pregled svih događanja i najavio nove – kao da se neka nova Internacionala stvara.

  Zato ARHITEKTI PROMJENA – UJEDINITE SE!

  Amir Vuk – Zec

  ©LIFT - prostorne inicijative

  ©LIFT – prostorne inicijative


  Datum objavljivanja: 29.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive