WAT nagrada za arhitektonski studio SAAHA
 • 2017-10-23
 • Autor: Edin Sarić

  Ovogodišnji World Architecture Festival koji se održava u Berlinu od 15. do 17. novembra nakon objavljene liste nominovanih arhitektonskih projekata u julu, među kojima je i projekat “I Love Nydalen” arhitektonskog biroa SAAHA u kategoriji “Residential-Future”, objavio je i listu pobjedničkih radova.

  Ovim putem čestitamo kolegi Adnanu Harambašiću i birou SAAHA na osvojenoj nagradi „Re-use“, nagradi iz oblasti rekonstrukcije postojećeg historijskog objekta. Naime, navedeni projekat pokazuje kako se jedan industrijski objekat u Oslu može rekonstruisati, očuvati te promijeniti namjenu u stambenu. Samim tim se prilagođava dinamičnom i aktivnom gradskom životu gdje je centar kompleksa transformisan u zelenu oazu, dok su zajednički prostori rezervisani kako za stambenu tako i za opštu upotrebu.

  Više o projektu možete vidjeti ovdje.

  WAFX nagrada ovog festivala se dodjeljuje arhitektima i projektima koji tretiraju ključne izazove s kojima će se arhitektura u budućnosti susretati ili se već susreće. WAF dodjeluje nagrade u 11 oblasti, među kojima je i “Re-use”. O pobjednicima u ostalim kategorijama biće u nastavku članka.

  Ukupni pobjednik ovogodišnjeg festivala je The Hydroelectric Canal projektovan od strane Paul Lukez Architecture, koji je istovremeno odnio nagradu u kategoriji Klima, energija i ugljenik.

  I love Nydalen_SAAHA ©https://www.worldarchitecturefestival.com/wafx-winners-2017

  Osvajači ostalih nagrada po kategorijama su:

  – Voda (Water prize) – Floating Ponds, autor: Surbana Jurong Consultants
  – Tehnologija građenja (Building technology prize) – Energie- ud Zukunftsspeicher im Energiepark Heidelberg, autor: LAVA Berlin
  – Pametni gradovi (Smart cities prize) – Media City, autor: Gad Architecture; Oresund City – a new European metropolis by 2030, autor: Sweco Architects AB; i Jakarta Jaya: The Green Manhattan, autor: SHAU
  – Starenje i zdravlje (Ageing and health prize) – Södra Skanstull, autor; White Arkitekter
  – Etika (Ethics prize) – Whitmore Community Food Hub Complex: Building Community around Food, autor: University of Arkansas Community Design Center
  – Kulturni identitet (Cultural identity prize) – Lagos's Wooden Tower, autor: Hermann Kamte & Associates
  – Ponovna upotreba (Re-use prize) – I LOVE NYDALEN, autor: SAAHA AS
  – Moć i pravda (Power and justice prize) – Revolution 4.0, autor: Abdullah Ahmed N AlDabbous.

  Za više informacije o festivalu, takmičenju i radovima možete posjetiti zvaničnu web stranicu festivala. Ostale nagrađene radove možete pogledati u galeriji.

  Datum objavljivanja: 23.10.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive