Vodič za modernu arhitekturu BiH
 • 2023-03-03
 • Docomomo Bosna i Hercegovina poziva istoričare i teoretičare arhitekture, istoričare umjetnosti i arhitekte na saradnju u okviru projekta Vodič za modernu arhitekturu Bosne i Hercegovine 1918-1985.

  Četiri decenije su prošle od kada su kampanje protiv i kritike na račun moderne arhitekture dosegle tačku usijanja. Post-ratna tranzicija, političko-ekonomsko restruktuiranje i medijska revolucija društvenih mreža popunili su “prazninu” koja nas dijeli od ovih, prvih i brzopletih, razmatranja naslijeđa modernizma. Na prostoru bivše Jugoslavije, a naročito u Bosni i Hercegovini, ovi su intenzivni procesi stvorili društvenu realnost usred koje osude moderne arhitekture formulisane 1980ih godina zvuče ne samo reakcionarno, već i obmanjivački. Želja za “oslobođenim” autorskim izrazom i buntovništvo protiv nedostataka državnih građevinskih programa, krilatice antimodernista, rezultirali su (u najboljem slučaju) zamornom individualnošću forme i nepostojanjem sistemske veze između institucije društvenog standarda i arhitektonske produkcije.

  Osim potvrde ovih globalno prisutnih okolnosti, prakse tranzicijskih društava bivše Jugoslavije definisale su osobine sopstvenog brenda arhitektonske anti-modernosti u najširem smislu, uključujući “investitorsku” arhitekturu, etnonaconalističke degradacije građanske kulture, fizička smanjivanja i umanjivanja (značaja) javnog prostora, relativiziranje standarda i normativa.

  Pisanje i objavljivanje Vodiča za modernu arhitekturu na ovakvoj društvenoj pozadini ima, osim arhitektonsko-kulturnog i društveno-političko značenje. Ponovno i, po prvi puta sistematično, sagledavanje opusa moderne arhitekture u Bosni i Hercegovini ima za cilj da definira repozitorij širokog spektra vrijednosti sadržanih u ovim izgrađenim djelima: od opštih, kao što je podizanje kvaliteta i monumentalizacija javnog života, do specifičnih, bosanskohercegovačkih, kao što je balansiranje odnosa izmedju tradicije i modernosti.

  Tražimo autore kratkih i jezgrovitih tekstova koji će na sveobuhvatan, kritički i primarnim izvorima potkrijepljen način predstaviti pojedinačna istaknuta ostvarenja međuratne i poslijeratne moderne arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Očekuje se opis osnovnih arhitektonskih kvaliteta djela – funkcija, konstrukcija, materijalizacija, forma, pozicioniranje u urbani kontekst. Sugeriše se diskusija djela u odnosu na internacionalnu arhitektonsku kulturu koja im je savremena, kao i političko-ekonomska i društvena kontekstualizacija. Originalna arhivska vizualna prezentacija (nacrti, fotografije, skice) je poželjna. Knjiga će biti recenzirana i naučno referentna.

  Tekstovi će biti objavljeni u knjizi Vodič za modernu arhitekturu Bosne i Hercegovine 1918-1985, urednica Dr Mejrema Zatrić, Dr Nevena Novaković i Dr Aida Abadžić Hodžić, izdavač Buybook. Projekat se odvija uz institucionalnu podršku Asocijacije Arhitekata u Bosni i Hercegovini.

  Zainteresirani autori mogu dobiti dodatne informacije o izdanju i poslati svoje nominacije na email adresu: docomomo.bh@aabh.ba.

  Podijeli

  Iz arhive