VIVID DIVERSITY
 • 2020-01-22
 • Nije baš da svaki dan imamo priliku imati goste iz Kine u hubu. Potpunom slučajnošću, preko sjajnog Radeka Tomana iz Brna (Ne znate Radeka? Čut ćete za njega.) došli smo u kontakt sa dvoje mladih kineskih arhitekata.

  Kinu danas vezujemo uglavnom za eksploziju u građevinarstvu koja je rezultirala za bosanskohercegovačke prilike teško pojmljivim gradovima od 10-20-30 miliona stanovnika. Gradovi su to puni „elitne“ arhitekture gdje gotovo svaki starchitect koji drži do sebe ima već nekoliko izgrađenih objekata. Gradovi su to i lišeni svakog konteksta, često građeni na terenima gdje prije toga nije bilo nikakvog naslijeđa na koje bi se mogli arhitekti „nasloniti“. Slični kao jaje jajetu, to je hiperkontrolirani kaos, pejzaž iz Black Mirrora ili Blade Runnera (kako ko šta voli), samo sa svim nesavršenostima stvarnog svijeta.Potpuno nadziran, potpuno digitaliziran.

  Iz tog okruženja dolaze nam Trim Architecture Group – TAG, koji čine Guanzhong Wu i Yanze Wang.

  Ali, arhitektura TAG -a sve je samo ne to. Iako locirani u Shanghaiju (priznaju  – iz marketinških razloga, jer je lakše pridobiti klijente ako ste iz „velikog grada“), TAG djeluje u provinciji, na lokalitetima koji više imaju sličnosti sa tradicionalnim kineskim pejzažima nego sa digitaliziranom realnošću megalopolisa na obali. U tom okruženju TAG su uspjeli producirati vrhunsku, izrazito humanu arhitekturu, prilagođenu kontekstu i okolišu koja u metodologiji ima jako puno zajedničkog i sa suvremenom bh arhitekturom. Pojednostavljeno rečeno projekti su to koji čvrsto stoje s obe noge na zemlji. Sve je to predstavljeno skromnim, nepretencioznim ali i vrhunski struktuiranim i što je najbitnije – zanimljivim predavanjem iz kojeg se moglo nešto naučiti.

  Hvala vam, vi divni ljudi koji ste došli da se podružimo u hubu.

  Zahvaljujemo se Nadini Mujić za fotografije 🙂

  Zahvaljujemo se i partnerima AABH što podražavaju naše događaje!  Sika BHVelux i Conty plus

  Sika BH (Sika AG) je specijalizirana švicarska kompanija za proizvodnju građevinske hemije, te vodeća u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušenje, statička ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i industriji.
  Conty plus snabdijeva tržište pločastim materijalima, okovima, drvnom građom, podovima i dodatnom opremom namijenjenim proizvodnji namještaja, opremanjem objekata različitih namjena i uređenju interijera.
  Velux Bosna i Hercegovina d.o.o. se bavi prodajom i marketingom VELUX krovnih prozora, sjenila, prozora za ravni krov s kupolom i svjetlosnih tunela. Više od 70 godina VELUX grupa stvara bolje uvjete stanovanja za ljude širom svijeta – korištenje dnevnog svjetla i svježeg zraka. 

   

  Podijeli

  Iz arhive