Virtuelna radionica: Co-design za nove forme urbanog života
 • 2020-09-11
 • U okviru Evropske Sedmice Regija i Gradova, Vijeće Arhitekata Europe, Savezna Komora Njemačkih Arhitekata (Bundesarchitektenkammer – BAK), Evropsko Vijeće Urbanista (ECTP) i Institut za Prostorne Politike (IPoP) održat će zajedničku virtualnu radionicu u srijedu 14.10.2020. od 16:30 do 18:00 (CET).

  Urbanizacija, klimatske promjene i stambena kriza zahtijevaju dizajniranje novih oblika prebivališta i urbanog prostora. Kvalitetni projekti mogu nastati samo iz interdisciplinarnog diskursa, inovativnih šema finansiranja kao i aktivnog sudjelovanja informiranih građana. Stavljajući ljude u središte procesa dizajna, građani imaju ovlasti da sudjeluju u stvaranju i obnavljanju urbanog tkiva. Oni pomažu donositeljima odluka da razumiju potrebe zajednica i tako postignu socijalno i ekonomski održive projekte.

  Cilj radionice je raspravljanje izazova koji su svojstveni za participativne pristupe, kroz prezentaciju konkretnih projekata, ali i primjera dobre prakse kako se građani mogu organizirati kako bi mogli utjecati na dizajn izgrađenog.

  Poseban fokus bit će na malim i srednjim gradovima. U konačnici, cilj radionice bit će razmotriti moguću metodologiju za učinkovite procese participativnog dizajna.


  Govornici:

  Anna CHIAMBRETTO, Chargée de projets immobiliers, Community Land Trust Bruxelles, Belgija

  Sophia DE SOUSA, izvršna direktorica, The Glass-House Community Led Design, Ujedinjeno Kraljevstvo

  Marta JASKULSKA, direktorica, Kongres Ruchów Miejskich / Congress of Urban Movements, Poljska

  Mohamed RIDOUANI, gradonačelnik Leuvena, Belgija

  Moderator: Eugen PANESCU, član izvršnog odbora ACE

  Sve dodatne informacije i registraciju možete pronaći ovdje.
  Uputstva za registraciju možete pronaći na linku.
  Podijeli

  Iz arhive