VIKEND S ORISOM DUBROVNIK 2018
 • 2018-02-06
 • TADAO ANDO

  16. – 18. 3. 2018.
  Hotel Excelsior
  Ul. Frana Supila 12, Dubrovnik

  Vikend s Orisom već je tradicionalno okupljanje arhitekata, dizajnera, umjetnika i poslovnih ljudi koje se ove godine treći put održava u Dubrovniku. Izbor predavača odraz je uredničkog koncepta Orisa i oslanja se na mrežu suradnika koju časopis gradi već više od 19 godina, a ravnoteža između etabliranih i nadolazećih autora te popratni kulturni program posjetiteljima omogućuju uvid u nazanimljivije fragmente recentne arhitektonske i kulturne produkcije.

  Ovogodišnji Vikend s Orisom Dubrovnik održat će se 16. – 18. ožujka u dubrovačkom hotelu Excelsior, a tematski će biti posvećen jednom od velikana svjetske arhitektonske scene – Tadau Andu. 

  Na Vikendu s Orisom Dubrovnik 2018. gostuju: 

  Sou Fujimoto

  Rođen je 1971. u Hokkaidu. Nakon studija arhitekture na Odsjeku za arhitekturu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Tokiju, 2000. osniva Sou Fujimoto Architects. Zajedno s Kumiko Inui, Akihisom Hiratom i Naoyom Hatakeyamom 2012. osvaja Zlatnog lava za nacionalno sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu.  Nagrade: nagrada Architectural Review Award 2005., Velika nagrada Japanskog instituta arhitekata (JIA) za Centar za psihijatrijsku rehabilitaciju djece 2008. te najviše priznanje na Svjetskom festivalu arhitekture u kategoriji privatnih kuća. Časopis Architecture Record dodjeluje mu nagradu Design Vanguard, a dobitnik je i nagrade Design Award časopisa Wallpaper za 2009. te nagrade Spotlight: The Rice Design Alliance Prize 2010. 

  Juhani Pallasmaa 

  Rodio se 1936. Vodi vlastiti arhitektonski ured u Helsinkiju, a član je Finskog društva arhitekata,počasni član Američkog instituta arhitekture i međunarodni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Obnašao je razne dužnosti: profesor i dekan na Sveučilištu tehnologije u Helsinkiju (1991. – 1997.); direktor Muzeja finske arhitekture (1978. – 1983.) i rektor na Institutu za dizajn u Helsinkiju (1970. – 1971.). Bio je i gost profesor na nekoliko sveučilišta u SAD-u te držao predavanja diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije.

  Maroje Mrduljaš

  Arhitekt, kritičar i kustos. Autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu: Modernism In-Between: TheMediatory Architectures of Socialist Yugoslavia, Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma, Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i dr. Od 2005. urednik časopisa Oris. Njegovi su tekstovi objavljeni u vodećim međunarodnim publikacijama uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus. Nezavisni ekspert nagrade EU-a za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Europske nagrade za urbani javni prostor.

  Karin Šerman

  Arhitektica i profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica modula Arhitektonska misao doktorskoga studija Arhitektura i urbanizam. Teoriju arhitekture predaje i na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.  Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989. Magisterij znanosti iz područja teorije i povijesti arhitekture stekla je na Sveučilištu Harvard, Graduate School of Design 1996., pod mentorstovom prof. K. Michaela Haysa, a doktorat znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2000., pod mentorstovom prof. Borisa Magaša.

  Luka Skansi

  Povjesničar arhitekture, docent na Filozofskom Fakultetu u Rijeci. Njegova su istraživačka područja talijanska arhitektura 20. stoljeća, ruska i sovjetska arhitektura i arhitektura u bivšoj Jugoslaviji. Teme njegovih knjiga, članaka i eseja jesu Carlo Scarpa, Aldo Rossi, Gino Valle, Costantino Dardi, Pier Luigi Nervi, Myron Goldsmith, Jože Plečnik, Manfredo Tafuri, Nikolaj Ladovskij, Moisej Ginzburg, Peter Behrens i Vladimir Braco Mušič.

  DODATNI SADRŽAJ VIKENDA S ORISOM DUBROVNIK 2018.

  – Svjetska promocija monografije Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) urednika Maroja Mrduljaša, u izdanju Orisa, koja predstavlja blisku suradnju Orisa s velikanom suvremene japanske i svjetske arhitektonske scene – Tadaom Andom. 

  – Izložba posvećena Tadau Andu, koja će se u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik otvoriti 16.ožujka. Tema izložbe impresivni je projekt Punta della Dogana u Veneciji. Riječ je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. stoljeća koja je nakon dugog razdoblja zapuštenosti (od 1980-ih) preinačena u muzej suvremene umjetnosti zbirke Fondacije Pinault te 2009. otvorena za javnost.

  CIJENE

  Kotizacija za simpozij iznosi 300 kn
  Studentska kotizacija iznosi 90 kn

  PRIJAVE

  Oris d.o.o.
  Kralja Držislava 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
  tel: + 385 1 37 78 177
  fax: + 385 1 37 56 243
  e-mail: marina@oris.hr
  web: www.oris.hr

  Datum objavljivanja: 06.02.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

   

  Podijeli

  Iz arhive