Vijesti iz Delte – Virtualna izložba Robna kuća Razvitak Metković
 • 2020-06-17
 • Nije baš da često dobijamo vijesti s juga, posebno onih koje se tiču bosanskohercegovačke arhitekture.
  Na izložbi naziva Robna kuća Razvitak u Metkoviću predstavljena su dva rada gotovo zaboravljenog bh arhitekte Ante Paljage, već pomenuta robna kuća u Metkoviću i robna kuća u Mostaru. Kroz izrazito vrijedan originalni arhivski material autorice izložbe uspjele su kvalitetno prezentirati objekte ali i kontekst u kojem su oni nastajali. Robna kuća u Metkoviću je iako ne baš očuvana, još uvijek funkcionalna dok je robna kuća u Mostaru u ruševnom stanju. Nadati se da će pored virtualnog izložba uskoro imati I stvarno otvorenje. Isto tako, nadati se da će naći put i do Bosne i Hercegovine.

  Prezentirana je građa iz fondova Razvitak HR-DADU-SCMT-510 i SO Metković HR-DADU-SCMT-435 koja se čuva u Arhivskom sabirnom centru Metković-Opuzen-Ploče, te članci iz novina i časopisa iz arhiva Slobodne Dalmacije, Društva arhitekata Zagreba i Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.
  Materijale je prezentirala Paulina Šiljeg, a na pripremi građe radile su Paulina Šiljeg, Katarina Erceg i Ivona Vladimir.

  Kompletnu izložbu možete pogledati na LINKU.

  Pri navigaciji obratite pažnju da slideshow ima dva nivoa. Velikim strelicama navigirate između tematskih cjelina a malim strelicama u dnu između slika u cjelini.

  Podijeli

  Iz arhive