VIJEĆE ARHITEKATA EUROPE: Studija o stanju arhitektonske struke
 • 2017-01-31
 • Architects’ Council of Europe

  Architects’ Council of Europe

  Peto izdanje Studije sektora Vijeća arhitekata Europe pokazuje da je moguće da se struka, nakon ekonomske krize započete u 2008.g.,  vraća normalnom stanju i otkriva pozitivne izglede za budućnost.

  Studija sektora predstavlja dvogodišnje istraživanje od strane ACE-a (Vijeća arhitekata Europe) koje prikuplja i analizira statističke, sociološke i ekonomske podatke o europskim arhitektima, arhitektonskom tržištu i arhitektonskim praksama. Rezultati su predstavljeni u obliku grafikona, tabela i mapa, popraćeni objašnjenjima. Brošure država predstavljaju svi podaci prikupljeni za svaku državu koju Studija pokriva.

  Na osnovu odgovora od strane 27.000 arhitekata iz 27 europskih zemalja, izdanje Studije za 2016.g. je obogaćeno novim istraživačkim područjima, što je, bez sumnje, čini najobuhvatnijom studijom o arhitektonskoj struci u Evropi i predstavlja ključni referentni alat za sve one koji su zainteresovani za arhitektonsku profesiju i izgrađeno okruženje.

  Istraživanje potvrđuje da je arhitektonska struka u usponu – broj arhitekata u 31 državi Europe procjenjuje se na oko 600.000, što predstavlja povećanje od 4% u odnosu na 2014. godinu. Čak i ako postoji još dio puta da se pređe dok se struka ne vrati na nivo prije 2008., studija otkriva brojne znakove oporavka arhitektonskog tržišta i pozitivne izglede za budućnost struke: ​​vrijednost arhitektonskog tržišta se povećala; prosječni prihod je veći kako za veće, tako i manje prakse; broj nezavisnih arhitekata se smanjio – što sugeriše da se arhitekti više vraćaju formalnom zapošljavanju u okviru praksi; i što je još važnije, arhitekti u većini zemalja se osjećaju samouvjereno u vezi budućnosti, predviđajući više posla u narednoj godini.

  Međutim, pozitivni prosječni trend na europskom nivou ne smije sakriti činjenicu da situacija varira širom Europe – rast je i dalje slabiji na jugu i ne iznenađuje da su predviđanja tamo više pesimistična.

  “Podržavajući i efikasno vodeći politiku ACE stavova sa statističkim podacima, Studija sektora doprinosi jačanju kredibiliteta ACE-a u svom poslovanju sa kreatorima politika u EU i nacionalnim nivoima,” kaže predsjednik ACE Luciano Lazzari. “Također, pomaže nam da bolje razumijemo kako je ekonomska kriza uticala na struku transformišući je, te nudi detaljnu sliku nove stvarnosti s kojom se arhitektonska struka mora suočiti,” dodaje Lazzari.

  ACE Studiju sektora za 2016.godinu možete preuzeti na linku.

  Vijeće arhitekata Europe (ACE) je reprezentativna organizacija za arhitektonsku struku na europskom nivou: Vijeće teži da jednoglasno govori u ime struke, kako bi postiglo svoje ciljeve. Članstvo se trenutno sastoji od 43 Članice, koje čine regulatorna i profesionalna predstavnička tijela iz svih Država članica Europske unije, Švicarske i Norveške. Preko njih, ACE zastupa interese više od 565.000 arhitekata iz 31 države u Europi.

  Datum objavljivanja: 31.01.2017.

  Podijeli

  Iz arhive