Video preporuke_07
 • 2017-12-20
  • Autorica: Katarina Bošnjak
  • Novosti

  Prije više od 2000 godina, grad Petra ustao je u suhoj pustinji onoga što nam je danas poznato kao Jordan. Oaza kulture i izobilja, bogati trgovci Nabatejci su uklesali zapanjujuće hramove-grobnice u stijenu, podigli su Veliki hram, monumentalnog mjerila i stvorili genijalan sustav koji je vodio vodu u vinograde, kupališta, fontane i bazene. No, nakon katastrofalnog zemljotresa i pada u pustinjskim trgovačkim rutama, Petrina jedinstvena kultura je izblijedila, čime je grad pao u zaborav narednih 1000 godina.

  Trenutno, grad predstavlja simbol Jordana, te je njegova najposjećenija turistička atrakcija, a od 1985. godine je na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

  Zapadnom svijetu, grad je ostao nepoznat do 1812. godine, kada ga je švicarski istraživač Johann Ludwig Burckhardt ponovno ‘otkrio’. Opisan je predivno, kao “ružičasto crveni grad upola star kao vrijeme”, a smatra se jednim od najdragocjenijih kulturnih dobara ljudske kulturne baštine.

  Dokumentarac ‘Petra: Lost City Of Stone’ National Geographic-a iz 2015. godine  pogledajte ovdje:

   

  Ukoliko se želite podsjetiti prethodnih Video preporuka, učinite to na sljedećem linku.

  Datum objavljivanja: 20.12.2017. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive