Video preporuke_05
 • 2017-11-14
 • Danas donosimo malo drugačiju vrstu preporuke, te se vraćamo 45 godina u prošlost i okrećemo se analiziranju umjetnosti sa Johnom Bergerom. „Ways of Seeing“ je BBC-jeva četverodijelna polusatna TV serija iz 1972., kreirana od strane kritičara umjetnosti Johna Bergera i producenta Mikea Dibba. Bergerovi spisi su adaptirani i u istoimenu knjigu. Serija i knjiga kritikuju tradicionalnu zapadnu kulturnu estetiku postavljajući pitanja o skrivenim ideologijama u slikama. Serija je djelimično i odgovor na seriju „Civilizacija“ od Kenneth Clarka, koja predstavlja tradicionalniji pogled na zapadna umjetnička i kulturna dostignuća.

  Nagrađivane BBC-jeve serije sa Johnom Bergerom vrlo brzo su postale su jedan od najutjecanijih umjetničkih programa ikad napravljenih.

  U prvoj epizodi, Berger ispituje utjecaj fotografije na naše shvatanje umjetnosti iz prošlosti, osvrće se na posljedice gubljenja konteksta reprodukcijom i oduzimanjem nepomičnosti i tišine iz slika, te na mistifikaciju stvorenu tuđom interpretacijom umjetnosti koja nam se svakodnevno nameće. Druga epizoda se suočava sa golim ženskim portretima kao bitnim dijelovim umjetničke tradicije Evrope. Berger izučava ove slike i pita da li iste predstavljaju žene kakve zaista jesu ili kako bi muškarci voljeli da ih vide, sa aspektom ogledala kao simbola ženske sujete. Pronalaskom uljanih boja u 15.-om vijeku, slikari su postali u mogućnosti da predstave ljude i objekte sa velikim stepenom realizma, te su slike postale idealan način za predstavljanje privatnih svojina. U trećoj epizodi, John Berger preispituje naš vrednovanje tradicije. Četvrta epizoda se bavi analizom slika javnog reklamiranja i ukazuje kako se zapravo oni povezani sa tradicijom uljanog slikanja – po pitanju raspoloženja, odnosa i poza.

  Uživajte u današnjoj preporuci!


  Datum objavljivanja: 14.11.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive