Video preporuke_04
 • 2017-10-30
  • Autorica: Katarina Bošnjak
  • Novosti

  “Studio je mjesto gdje su individualne radnje i kreativnost mjereni izravno od strane okruženja.”

  Archiculture nudi promišljen, ali istovremeno i kritički pogled na arhitektonski studio. Ovaj 25-minutni film pruža jedinstven uvid u svijet obrazovanja baziran na konceptu rada i projektiranja u studijima, kroz oči grupe studenata koji se bliže kraju projekta. Intervjui sa vodećim profesionalcima, istoričarima i nastavnicima ( Shigeru Ban – Shigeru Ban Architects, Matthew Berman – Workshop APD, Phil Bernstein – VP Autodesk, Joe Brown – CIO AECOM, David Byrne – Muzičar/Umjetnik, Annie Choi – Autorka/Kritičarka, Maurice Cox – Profesor/NEA, Ken Frampton – Istoričar/Profesor, Terry Heinlein – TGH Architect, Ted Landsmark – Predjednik BAC, Thom Mayne – Morphosis, Mary Woods – Istoričarka/Profesorica) pomaže stvaranju presudnog dijaloga oko ključnih problema s kojima se suočava ova jedinstvena metodologija podučavanja i izgrađen okoliš koji će ti budući arhitekti stvarati.

  Archiculture posmatra i vječiti optimizam arhitekata pri putovanju u i kroz stvarni svijet, te činjenicu da škola ne priprema arhitekte na stvarne situacije poslije škole i da je za većinu studenata rad u studiju posljednji put da stvaraju nešto ‘svoje’, umjesto da se bave servisiranjem koje ih čeka u budućnosti. Postavlja se i pitanje na koje svaka generacija arhitekata treba da traži odgovor – kako rješavati probleme budućnosti alatima dostupnim danas?

  Uživajte!

  Datum objavljivanja: 30.10.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive