Uvodna riječ
 • 2018-08-14
 • Mi smo ovdje tehnička lica koja vjeruju u naučne dokaze tako da mislimo da sama ideja da ne treba počinjati stvari utorkom nema znastveno utemeljenje ni praktičnu primjenu. S tim u skladu nema apsolutno ni nikakve prepreke da rad nove stranice počne utorkom.

  Malo smo imali, hm, težak start. Stranica je bila pod anestezijom dok se vršila operacija ali, gledajmo na to realno: kad je ijedan vaš projekat, dragi čitatelji-arhitekti, bio završen na vrijeme i u okviru budžeta? Nakon malo više peripetija od očekivanog, pred vama je nova stranica aabh.ba, originalno planirana za kraj juna.

  Poslije oko 2 godine (tu negdje, ne znamo baš tačno tj. autoru se ne da gledati) vrijeme je bilo za jedan temeljit redizajn. Asocijacija je u proteklom periodu jako narasla pa su se tako i zahtjevi povećali. Stara stranica jednostavno nije mogla na pravi način iznijeti sadržaj koji smo zamislili sputavala nas je i gušila. Sad zato ćemo morati izmisliti neko druge izgovore zašto sve ne ide po planu i kako treba. U svakom slučaju, tu je sad novi aabh.ba, rekonstruiran, adaptiran, prešlajfan, prebrušen i prekrečen prema najrecentnijim tehničko-tehnološkim mogućnostima XXI stoljeća. Za idejni i izvedbeni projekat stranice zaslužna je Hana Kevilj, a radove je izvodio mladi, multitalentirani tim iz Scodes-a koji je, da vam pravo kažemo, tako udarnički razvijao stranicu da su počeli ostajati bez prstiju na rukama. (Ovo su interne neke stvari. Znaju oni na šta se misli)

  Moguće da ima još uvijek nekih greškica tu i tamo. Stranica još uvijek sjeda na server pa se zemljište malo sliježe. Promatrajte to kao objekat u onom periodu između završetka radova i tehničkog prijema kad se još uvijek zavrću šarafi, popravljaju pukotine, farbaju fleke od krečenja i dodaju zaboravljene lajsne. Recimo, s ovom tehnologijom slajdera se nismo još najbolje upoznali, malo su nam slike mutne i ne idu članci onim redom kako bi mi to htjeli. Ah, hirovite su to ćudi prividno egzaktnoga i u potpunosti matematički tačnoga digitalnog svijeta. Ako naiđete na još kakvu čudnovatost  kakvih nema na ostalim web stranicama, prijavite nam.

  Ljudi. Da, ljudi. Nemoguće bi bilo nabrojati sve one koji su doprinijeli radu web stranice, bilo tekstovima, bilo kako drugačije, stotine ih je. Stotine tekstova, hiljade trbušnjaka…Svima vam se zahvaljujemo i nadamo da ćemo vam se moći odužiti u budućnosti kada budemo možda čak i  samoodrživi.

  Ipak, neki su tu dulje od ostalih. Uvijek smo imali osjećaja, a to nam je na staroj stranici i najviše smetalo, da se nekako ne zna ko ustvari stoji iza stranice, ko je uredništvo, ko su stalni autori itd. To sada možete vidjeti u našem impressumu. Nema tu neke hijerarhije, svi rade više manje sve osim u smislu da je za sve što ne valja odgovoran potpisnik ovih redova kojeg trenutačno u impressumu nema. Klasična “naša posla”.

  Od, ovako stvari koje su nam drage pa se moramo njima pohvaliti, bitna novina je da se duži članci i vijesti više neće boriti za mjesto na stranici. Velika je šteta bilo to što je na aabh.ba znalo izaći odličnih članaka koje bi ubrzo potisle kratke vijesti čija je upotrebna vrijednost realno, jedan dan. Sad je to ispravljeno a budući da te duge članke JAKO volimo i mislimo da su uber vrijedni dodali smo i rubriku arhiva gdje će se nasumično pojavljivati. Nadamo se da ćete, ono, klikati pa se izgubiti na stranici kao kad pođete vidjeti nešto na wikipediji. Hub je dobio svoju sekciju kao i collegium artisticum. Onda… Uh, ima još svega, joj… Ustvari, zašto ja ovo uopće pišem? Klikajte. Valjda se to sve vidi.

   

  Da skratim, dobrodošli na novi aabh.ba

   

  Urednik

  Podijeli

  Iz arhive