UČIONICA: Prilozi za enciklopedijsku obradu gradske svakodnevnice
 • 2016-11-03
 • CRVENA vas poziva da se pridružite prvoj eksperimentalnoj učionici posvećenoj enciklopedijskoj obradi svakodnevnice grada Sarajeva. Učionica je otvorena za sve zainteresirane.

  Cilj učionice je istražiti potencijalne teme i razviti inicijalne sadržaje koji bi odredili način i smjer enciklopedijske obrade svakodnevnice grada Sarajeva. Učionica je koncipirana kao dio ambicioznijeg projekta koji stremi približiti se totalnom opisu jednog grada kao prostorno istorijske dinamičke formacije i koji, upravo jer nije moguć, može biti realiziran samo u jednom neprekinutom predgovoru.

  Učesnice i učesnici učionice su pozvani da doprinesu jednom dijelu ovog imaginarnog predgovora koji bi u svojoj razvijenoj formi mogao biti masivni, kolektivno proizvedeni vodič; vodič koji ispituje slojevitost, kompleksnost, mikro i makro odnose gradske svakodnevnice uronjene u istoriju jednog grada i prostora.

  Iz ugla uobičajenog abecednog organiziranja enciklopedijskog sadržaja (mada ne i predgovora), a i zbog činjenice da se jedan od učioničara već duže bavi Alipašinim poljem, pa se ne mora posebno pripremati, počinjemo tamo. Nadamo se da će ovo biti prva u nizu izvrsnih učionica posvećenih pisanju i oslikavanju ovog predgovora.

  Subota,19.11.2016. 10h

  Prvi dan: Šetnja sa Borišom Mraovićem, gradskim entuzijastom i istraživačem

  Svakako se obucite i obujte prikladno jer ipak valja hodat 2-3 sata, a ko zna kakvo će vrijeme biti!

  Sastanak ispred “Sivog doma”, a.k.a. „RTV Dom“, „Televizija“ ali i MRTVAC.

  U ovom dijelu učionice šetamo po Alipašinom polju, naselju izgrađenom krajem 70tih i završenog početkom 80tih godina dvadesetog vijeka iz sredstava Fonda solidarnosti, kada je  postao dom za preko 20,000 radnih ljudi i ko zna koliko životinja.

  Osnovno znanje o Alipašinu podrazumjeva konceptualno, funkcionalno i estetsko razlikovanje Alipašinskih faza A, B i C. Svi učesnici/e će naučiti nešto o ovoj razlici. Ovo osnovno znanje ćemo upotpuniti primjerima interesantnih lokalnih pojava i praksi, te zajednički razmotriti neke karakteristike urbanog života i prostora.

  Nakon obilaska Alipašina, popećemo se na brdo Mojmilo gdje će nas čekati osvježenje i objed.
  Okvirno trajanje šetnje je između 2 i 4 sata, a zavisit će od toga koliko se bude zastajkivalo.

  Nedjelja, 20.11.2016. 10h

  Drugi dan: Oslikavanje šetnje sa Nevenom Misaljevićem grafičkim arhivistom svakodnevice

  Preporučujemo vam da obučete nešto što možete eventualno uprljati!

  Sastanak u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, bivšeg doma kulture “Vaso Pelagić“, Kemala Kapetanovića 17.

  Na ovom dijelu učionice radit će se sa dvodimenzionalnim oblikom izražavanja, ali prije svega na oblikovanju ekspresija, razmjeni iskustava, osobnih ideja i kreativnih vizija istraživačkog pristupa ovakve i/ili slične enciklopedijske obrade grada i prostora koja ne mora nužno biti i ostati dvodimenzionalna.

  Cilj ovog dana je individualno oblikovanje impresija i spoznaja iz šetnje i rad na njihovom rekombiniranju u grafičko-literarne prikaze konceptualizirane kao prilog “predogovoru” jedne nenapisane enciklopedije urbane svakodnevnice. Prikazi mogu, ali ne moraju,  tretirati urbane materijale, artefakte, sirovine poput fotografija, teksta, ilustracija ili pak pomoću apstraktne tekućine u boji, prikupljene i kreirane tokom šetnje.

  Okvirno trajanje oslikavanja šetnje je između 4 i 6 sati sa pauzom za osvježenje, odmor i objed.

  Prijavite se, biće to odlično potrošeno vrijeme. Formular za prijavu ovdje.

  Vidimo se!

   

  Više o nama na: www.crvena.ba

  podrška: Fond Otvoreno Društvo BIH, Olof Palme International Center, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, druga raja.

  Podijeli

  Iz arhive