U:Blok: Grad i umjetnost
 • 2018-09-27
 • Javne prostore u gradu istinski javnim čine njegove različite komponente, a umjetički rad je kroz historiju jedna od najznačajnijih. Asocijacija arhitekata u BiH vas poziva na panel diskusiju U:BLOK i projekciju serijala ART21: “Berlin”, koja stavlja fokus na rad 4 umjetnika i umjetnice, te odnos njihovog rada sa javnim prostorom grada u kojem nastaje. Ovaj događaj je organizovan u saradnji sa Art21, nonprofitnom organizacijom i globalnim liderom u edukaciji o umjetnosti, producentom filmova i edukativnih programa o vodećim vizuelnim umjetnicima današnjice. .

  Epizoda „Berlin“ poslužiti će kao uvod u razgovor o odnosu tzv. ulične umjetnosti crtanja grafita i arhitekturom grada Sarajeva, a o kojoj će govoriti bosanskohercegovački umjetnici Muhamed Baručija i Billain.

  Mjesto projekcije i razgovora: AABH HUB, Alipašina 2, Sarajevo | Datum: 03/10/18 | Vrijeme: 19:00 h.

  O projektu ART21 i epizodi “Berlin”:

  Berlin

  Berlin je grad čija faza kulturnog i ekonomskog preporoda nakon Hladnog rata još uvijek traje. Još od 1990-tih raj je za umjetnike iz čitavog svijeta – slobodna zona gdje se eksperimenti, individualni izraz i internacionalni uticaji isprepliću. Od velikih javnih do intimnih i ličnih projekata, umjetnici u ovoj epizodi predstavljaju raznovrsnost prakse i senzibilitet glavnoga grada Njemačke, otkrivajući pri tome njegovu kompleksnu historiju rata i migracija, podstičući nadu u pronalaženje sistema koji će osigurati bolje sutra.

  Olafur Eliasson,rođen 1967 u Copenhagenu, Danska

  Uz podršku svog interdisciplinarnog studija, Olafur Eliasson proizvodi epske, tehnički sofisticirane skulpture i instalacije, koristeći elemente poput svjetla, vode i zraka kako bi izmijenio gledateljevu senzornu percepciju. Od 120 stopa visokog vodopada iznad njujorškog East Rivera do komadića arktičkoga leda postavljenog na pariškoj plazi, njegova imerzivna okruženja, javne instalacije i arhitektonski projekti motivirani su uvjerenjem da umjetnost ima moć da gledatelju promijeni pogled na svijet.

  Nathalie Djurberg i Hans Berg; Djurberg rođena 1978 u Lysekilu, Švedska; Berg rođen 1978 u Rättviku, Švedska

  U svom stanu i studiju, skulptorsko-muzički duo Nathalie Djurberg i Hans Berg stvaraju razigrane animirane filmove i instalacije referirajući se na basne, alegorije i mitove. Intuitivni proces izrade glinenih figura Nathalie Djurberg, izrada setova i precizna fotografija svakoga filmskog kadra otkriva mješavinu mračnih i slatkih impulsa koji je motiviraju na rad. Berg, sa svojim korijenima u berlinskoj elektronskoj sceni stvara hipnotizirajuće kompozicije koje oživljavaju animaciju.

  Susan Philipsz rođena 1965 u Glasgowu, Škotska

  Susan Philipsz tretira zvuk kao objekt skulpture, koristeći se historijiski rezonantnim izvorima, kao što je orkestarsko djelo kompozitora koji je stažirao u njemačkom koncentracionom logoru u četrdesetim godinama prošlog stoljeća, u svrhu kreiranja neočekivano dirljivih liričkih instalacija. Philipsz razvija seriju projekata širom Njemačke i Austrije, poput projekta probe oštećenih instrumenta iz Drugog svjetskog rata u malom njemačkom gradu ili novi projekat koji povezuje jedan od glavnih bečkih trgova sa njegovom fašističkom prošlošću.

  Hiwa K rođen 1975 u Sulaymaniyah, Kurdistan, Irak

  Hiva K propituje svoju ulogu umjetnika unutar svepromjenjivog političkog pejzaža Europe i Bliskog Istoka. Od proslavljene izložbe „Documenta“ u Kasselu u Njemačkoj, preko performansa u amsterdamskoj dvorani za boksanje do muzičke intervencije na protestima u Iraku, skulpture, videa i performansi iračko-kurdskog umjetnika vješto mješaju njegovu biografiju sa širom pričom migracija i istočno-zapadnih odnosa unutar Europe.

  Art21 Screening Society

  Javne projekcije serijala „Art in the Twenty-First Century“ razjašnjavaju kreativni proces ovovremenih vizualnih umjetnika kako bi produbile uvažavanje i razumijevanje  suvremene umjetnosti od strane publike.

  Organizacije i pojedinci zainteresirani za održavanje projekcija Art21 filmova imaju mogućnost pojedinačnog licenciranja filmova ili se mogu pridružiti udruženju Art21 Screening Society, besplatnom programu koji omogućava projekcije svake nove sezone „Umjetnosti u 21. Stoljeću“ u ograničenom periodu trajanja.

  Više informacija o programu Art21 Education možete pronaći ovdje  ili kontaktirajte: education@art21.org

  *Fotografija: Hiwa K performs Pre-Image (Blind as the Mother Tongue) at Tempelhof, Berlin, Germany. Production still from the Art21 television series “Art in the Twenty-First Century,” Season 9, 2018. © Art21, Inc. 2018.

  Podijeli

  Iz arhive