U SARAJEVU USKORO NOVE IMAGINE IZLOŽBE
 • 2023-11-27
 • Nakon sjajnih izložbi i događaja koji su priređeni u posljednja tri mjeseca u Sarajevu i BiH, Austrijski kulturni forum Sarajevo nastavlja s djelovanjem u sklopu Imagine Dignity Arts & Ideas inicijative koja se realizira u povodu obilježavanja 50 godina austrijske kulture u inostranstvu.

  Tako se već u četvrtak, 30. novembra u 19.00 sati na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu otvara Imagine izložba grafičkih radova pod nazivom „Struggle and Contemplation” koju će posjetioci moći pogledati do 14. decembra 2023. Kustos ove izložbe, na kojoj će biti predstavljena raznolika djela savremene grafike šest umjetnica i umjetnika  iz Ukrajine, Austrije i Irana, je austrijski umjetnik Josef Fürpaß.

  Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaller ističe da se radi o izložbi koja je posvećena umjetničkim i tehničkim aspektima tradicionalnih i novijih tehnika grafike, dok njen moto evocira duboko egzistencijalno područje života: banalne i složene izazove samog života, unutarnji i vanjski pogled, ritam rada i igre – banalan i životno održiv poput udisaja i izdisaja.

  U Zemaljskom muzeju u Sarajevu 1. februara 2024. bit će otvorena velika Imagine izložba savremene likovne umjetnosti pod nazivom „EX-SITU“. Radi se o projektu Centra za savremenu umjetnost < rotor >  iz Graza koji je razvijen u saradnji s brojnim sagovornicima i sagovornicama iz gradova i zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Kustosi izložbe Margarethe Makovec i Anton Lederer kažu da su polazište za ovu izložbu bosanski planinski triton koji se nalazi pred izumiranjem i vivarij koji Zemaljski muzej u Sarajevu planira za njega izgraditi.

  Oko 20 umjetnika iz centralne i jugoistočne Evrope, uključujući i umjetnike i umjetnice koji žive u Austriji, predstavit će ovom prilikom svoja umjetnička djela. Druga važna komponenta projekta „EX-SITU“ je dvodnevni simpozij (2. i 3. februara 2024.) s autoritativnim sudionicima i sudionicima iz područja likovnih umjetnosti srednje i jugoistočne Evrope koji je s jedne strane namijenjen promicanju profesionalne razmjene iskustava u sadržajnom okviru izložbe i s druge strane za međusobno uspostavljanje i održavanje kontakata.

  Krajnje je vrijeme za ovakve projekte, jer čovječanstvo bi trebalo prihvatiti puno više znanja o globalnoj bioraznolikosti, inače će uskoro nepovratno izgubiti većinu vrsta koje čine život na Zemlji.

  U februaru 2024. slijedi još nekoliko vrlo zanimljivih Imagine projekta.


  Imagine Dignity Arts & Ideas Initiative podržavaju Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije, Savezno ministarstvo umjetnosti, kulture, civilnih poslova i sporta Republike Austrije, Pokrajina Štajerska – Kultura i Sparkasse Bank BiH. Medijski pokrovitelji: Klix, FENA, Buka, Oslobođenje, Gracija, Federalna TV, Radio 8 i Akta.ba. 

  Podijeli

  Iz arhive