U potrazi za Renzom (Pianom) 23 – bonus
 • 2018-03-24
  • Autor: Muhamed Kafedžić Muha
  • Novosti
  ©Muhamed Kafedžić Muha

  ©Muhamed Kafedžić Muha


  Kao što sam već pisao, nije mi prvi put da idem u Torino di Sangro. Super je vratiti se u ovaj mali grad u blizini Pescare. Mogao bih vrlo lako prosuti ovdje jedan američki romantični film sa elementima komedije. Helem, zamislite Julia Roberts doživljava nervni slom u stožeru Klintonovke kada sazna da je pobijedila druga plavuša zvana Trump na izborima. Ona kaže sebi „jebo te ovo“ onako tiho u mislima i spakuje stvari, sjedne u avion i pravac Italija, da se ponovo pronađe tamo. Šta ja znam, prababa joj je iz Italije, il´cuko, k´o da je važno, američki je film sa Juliom Roberts. I onda se njoj pokvari rentani Citroen Picasso u maslinjaku podno Torina di Sangra. Helem, nije navikla na mjenjač i pošto je ono pukla, razvali mjenjač skroz, ostane joj u ruci. Pokupi je bus i istovari ispred kafea Noir gdje joj donesu svježi espresso, a ona sva nako nervozna pokušava im objasnit na čistom američkom u čemu je problem, a oni njoj na čistom talijanskom odgovaraju „jesi gladna, ´oš da pojedeš nešto, fakat je mršava i neuhranjena, Tobe Ja Rabbi.“ Na to naiđe moj haver Luigi, inače poljoprivrednik, ima oveće imanje podno Torina di Sangra, zna engleski, i upadne u priču sa njom. On je fino sasluša, smota joj roru, odvede je kući, raspali roštilj, nabaci na roštilj arrosticini, iznese hladne gappe i tu ti ona poklekne. Ujutro saznaju da je ona trudna sa njim i ona odluči da ostane zauvijek sa njim u Torinu di Sangru. Na kraju krajeva osnovno državno zdravstveno osiguranje, Servizio Sanitario Nazionale (SSN), je sto put bolje od bilo kakvog osiguranja u Americi. Citroen Picasso nikad ne vrate i prodaju ga u BiH. Luigi dobije Oscara za najbolju mušku ulogu.

  Dakle skroz sam ´ošo s teme, pa da se vratim na istu. Helem, prije dvije godine sam u Torinu di Sangru naslikao moj 9. Veliki talas pod nazivom „Lupin the III – Leggenda della Grande Onda“ u okviru radionice “Art and creativity to promote human and social rights”. Koga interesuje više o tome, a zna engleski, neka slobodno skoči do moje stranice:

  http://muhaonline.com/portfolio-item/grande-onda/

  http://muhaonline.com/torino-di-sangro/

  ja sam tu već sve fino napisao.

  Ovaj put sam bio koordinator na street art radionici “Youth inclusion and participation through green areas” gdje sam ponovo imao priliku da radim sa svojim prijateljima: Dejanom Mijatovićem – Redžijem ili Mickeyem (behance.net/DejanM) umjetnikom iz Banja Luke, Polinom Stoyanovom – Polly ili JoiYaa (joiyaa.tumblr.com), umjetnicom iz Sofije, Bugarska, i sa novim članom Anelijom Pashova (behance.net/anelia_illustration) isto iz Sofije.  Naš zadatak je bio da oslikamo zidove Kulturnog Centra “Alda Merini”. Ja sam odabrao da radim pasaž koji vodi do malog trga iza centra koji se zove “Piazzetta Trattati di Roma” ili ti Trg Rimskih ugovora, koji su značili začetak ujedinjene Evrope ili ti EU. Ja sam odabrao da radim pasaž jer sam želio da prenesem dio osjećaja koji izazivaju dani trešnjinog cvijeta u Japanu. Više o mom projektu možete pročitati na mojoj stranici:

  http://muhaonline.com/portfolio-item/sakura-passage/

  Polly, Mickey i Anelija su se odlučili da prikažu različite životinje vezane za regiju. Polly je prikazala ribolov i ribe u Jadranskom moru, Mickey smeđeg medvjeda na Vespi, koji se može vidjeti na planinama i brdima Abruzzo regije, bez Vespe, mada se i Vespa može vidjeti bez medvjeda. Kad bolje razmislim kontam da Mickey odvaljuje na Masha i Medvjed crtani pa ga je zbog toga radio. Anelija je radila vuka, jer su se vukovi vratili u regiju. Inače vukovi su bila glavna tema drugih radionica u okviru “Youth inclusion and participation through green areas” projekta. Da se razumijemo, street art radionica je samo mali komadić ovog projekta, ostale radionice su bile koncentrisane na održivi razvoj, promociju prirodnih resursa kroz turizam i zaštitu okoliša. Mi smo tu šlag na torti. Polly je npr. pored murala radila i stop frame animaciju. Ono što nisam rekao jeste da se u centru nalazi biblioteka, biblioteka za djecu sa igraonicom, te prostori za okupljanje, a dok se hodnik koristi kao izložbeni prostor.

  Helem u tom izložbenom prostoru održao sam manju samostalnu izložbu digitalnih art printova pod nazivom “La Tradizione del Mondo Fluttuante – Muha & BlackBOX” ili ti „Tradicija Lebdećeg svijeta – Muha & BlackBOX“, a poslije sam održao i predavanje o odnosu umjetnik – štamparija u tradiciji Ukiyo-ea. Otvaranje izložbe smo uradili na trgu “Piazzetta Trattati di Roma”, ja sam nosio tradicionalnu nošnju iz svoje kulture – yukatu, a izložbu smo otvorili Mario, Giorgio i ja. Pored prijatelja sa projekta, moram spomenuti da su prisustvovali i Michele Cefaratti, komandant stanice Karabinjera, ujedno najbolji komandant Karabinjera, nije samo to moje mišljenje, već je ove godine doslovno proglašen najboljim komandantom. On je došao sa ađutantom Settimio Cerasanijem, čiji je brat bio 4 godine pizza majstor u Osaki. Inače projekti u Torino di Sangru imaju jaku podršku Karabinjera, i vjerujte mi da je to izuzetno važno. U Italiji ultrasi su nacistički i fašistički nastrojeni i predstavljaju problem čak i u malim zajednicama. BTW, prije dvije godine sam obećao Micheleu da ću da uradim insigniju Karabinjera u zlatu sljedeći put kad dođem u Torino di Sangro, pa sam ovaj dolazak iskoristio da i to uradim. Pored Karabinjera izložbu je podržala Silvana Priori, gradonačelnica Torina di Sangra i Federica Mammarella, savjetnik za kulturu i omladinu. ARCI projekti imaju veliku podršku gradonačelnice.  Više fotki sa radionica i izložbe možete pogledati na ARCI Chieti fb stranici:

  https://www.facebook.com/arci.officine/posts/1707838449249889

  i event-u za izložbu:

  https://www.facebook.com/events/1928767184073871/permalink/1929344097349513/

  Iskreno za kraj sam želio napisati nešto smiješno i simpatično, ali sam se umorio pišući i ufatila me je slaba struja. Ništa onda, odoh ja na godišnji odmor, tako da nema novih tekstova do kraja augusta.

  A onda opet u Japan. Makar kroz pisanje.

  pS. Renzo Piano je dizajnirao i otvorio 2012. „Parco della Musica Auditorium“ u glavnom gradu Abruzzo regije, L’Aquila, kao program obnove za zemljotresom pogođena područja. Ali L’Aquila je drugi kanton pa se ne broji 🙂

  | Fotografije |

  Podijeli

  Iz arhive