U POTRAZI ZA ANDOM 32
 • 2018-04-02
 • U POTRAZI ZA ANDOM je serija članaka akademskog slikara Muhameda Kafedžića Muhe. Članci se objavljuju svakog ponedjeljka u 12 sati (ili nekim drugim danom). Čitamo se i uskoro…
  http://muhaonline.com/

  Autor: Muhamed Kafedžić Muha

   

  Intermezzo – Problem 2 i 3 VS Rješenje 2 i 3

  Problem 2

  U želji da me poštedi svakodnevnice, moja žena ode dan prije do Željezničke stanice da proba da uzme karte za BL. Onako, iza 16h, poslije cjelodnevne šljake, sva radosna i poletna odleti do stanice, jer joj je usput al´u k****. Dođe na šalter, kaže neki drugi lik bio, nasmijan. Dobar dan za dobar dan :

  • Može li 4 karte za BL u petak, povratne, dvije za odrasle, a dvije dječje?
  • Nemere, dođite sutra, ima karata, ne sikirajte se…
  • Pa u čemu je problem da mi izdate danas, jel pokvarena lokomotiva, jesu otkazane vožnje, jel Merlin najavio ćuskije…
  • Ne, ne, sve je uredu, samo što mi iza 16h ne izdajemo karte za sutra, već samo za današnji dan.

  Rješenje 2

  Išao ja do Sekaido prodavnice na Shinjuki da vidim blind ramove za platna i još neke stvarčice koje su mi trebale za izložbu na Sophia Univerzitetu, a usput da bacim pogled u Yodobashi i Bic  Camera prodavnicama. Nešto zamišljen izađem iz voza, nešto me David Bowie pogodio nekim stihom, pa onako u nekom polusnu prođem kroz naplatne kućice, spustim – podignem Suicu na autopilotu, i tako zamišljen gledam kako table za JR linije prolaze iznad moje glave ne kontajući da nisam izašao sa stanice. Tek kad sam došao do platoa za Chuo Line prenem se, jer  nisam krenuo za Yotsuya stanicu. Vratim se nazad, vidim da sam se zezno i odmah na pult za informacije, dadnem Suicu, izvedem Ron Perlmanovog Salvatorea iz Imena ruže: „Stupido, stupido… Me know, know not'ing!“ Hadžija za pultom se nasmije, uzme karticu, provuče je kroz neku napravu, vrati mi karticu, nakloni se i pokaže mi da slobodno prođem.

  Problem 3

  Petak, odvedem kćerkicu do vrtića i usput do stanice, ali fakat ovaj put mi je baš usput. Dođem do pulta, kad neka fina teta za pultom, helem 4 karte itd., ista priča treći put. Oko gospođe sve one naprave i uređaji, k´o u NASA-i 1986. godine. Helem, isključi ona onaj monitor, izvadi iz ladice digitron iz budućnosti, onaj sa tipkama što nemereš profulat čak i ako si brlju intravenozno pio. Izvadi još dva neka papira sa nekim šiframa i nota blok i poče da popunjava „tiket“. Malo u onaj list gleda, pa nešto preračuna na digitronu, pa unese u blok. Iza nje monitor, kasa i još neka naprava tužno trepću, zapostavljeni. U jednom trenutku kaže: „Daj mi brojeve!“ i lik za pultom, onaj što nema visoke tehnologije oko sebe, otvori neki ćitab, zaokruži i pročita četiri šifre za koje pretpostavljam da su sjedišta. On je garant glavni druid za pozicioniranje putnika u vozu tako da se ne naruši feng shui, da ne bi ugazio voz u kakve sihre. Helem, popuni ona sva polja, poče preračunavat cijenu karata, odavle tolko, odanle toliko i reče cifru. Ja za novčanik, kao  ona: „Sačekajte nešto nije uredu.“ Pocijepa ona list iz bloka, poče sve ispočetka. Ja tužno pogledam prema onim kafanama u holu, kontam mogao sam hladno otići na kafu, pa makar bila ona kisela Vispakova od mljevenih štitnih žlijezdi odraslog xenomorpha što ti želudac progori pa ti doktori onda tu rupu nazovu, od milja, čir. Izvinjava se gospođa, sad kontam što vozovi kasne, dok ona izda jednu kartu, dođe ramazan. Haj iz drugog puta sve uspješno izračuna i upiše. Ja platim karte i sritan odem kući jer večeras ću da vidim prijatelje koje sam jako poželio.

  Rješenje 3

  Jopet ja na Shinjuku, do Sekaido prodavnice, ali ove malo dalje od glavne stanice, odoh uzeti Yoshitaka Amano´s Illustrations knjigu i još nekih finih tuš pera kao praktične suvenire za prijatelje. Uđem u prodavnicu koja je na 5 spratova, ima boga oca, šta god da ti treba vezano za umjetnost i papir. Na zadnjem spratu rade uokvirivanje. Težina brate, gledaš u skupi japanski akvarel, pa onda razmišljaš ima li smisla možda uzet koji na komad, a uopšte se ne baviš akvarelom. U dijelu sa knjigama imaš sabrane radove svih animatora, ilustratora iz Japana. Helem, zaglavim nekih dva sata u Sekaido prodavnici. Kad sam napokon kupio šta sam želio, na izlazu skužim da je vani potop. Voda pada odozdo. Skontam da je preko ceste ulaz za metro i utrčim u podzemlje. Ispod Shinjuke rasprostire se ogromna mreža podzemnih prodavnica i šoping centara koji vode do centralne stanice. U mom slučaju ja sam bio udaljen nekih 700m zračne linije od centralne Shinjuku stanice. Idem lagano kroz subway, gledam u izloge i pratim putokaze za Keio liniju, trebam u povratku uzeti italijanski paradajz sos u Kaldi Coffee Farm kafani/prodavnici uvozne hrane iz Italije. Helem cijena ista k´o u BiH. Iznad mene možda i padaju ćuskije, možda i Godzilla tutnji, ali meni fino, radi klima, ljudi nasmijani oko mene. Idem ja tako te u jednom momentu putokaz me usmjerava na neke stepenice koje vode prema dole. Silazim niz, pomalo klaustrofobično, spiralno stepenište. Oko mene neke lampe, kontam kad siđem dole, zateći ću Tom Cruisa u nekoj orgiji, Stanley Kubrick u pozadini, sakriven iza kamere, dovikuje mu kako da ga zabode. Helem uspostavi se da je moja linija još 4 sprata niže u podzemlju. Ja izbezumljen, razum me skroz napustio, gledam u one znakove, više ništa ne kontam, kad ugledam mali info pult. Unutra neki čičica u uniformi, sav nasmijan, onako izgleda k´o obacha iz Totora. Ja počnem mantrat „Sengawa station, Sengawa station…“, on izađe iz kućice, uzme mi onu Suicu, provuče kroz naplatnu stanicu, otprati me još jedan sprat niže, sačeka sa mnom voz, ja uđem, voz krene, gledam kroz prozor, onaj čiča mi se još naklonio. Meni dođe da zaplačem, a kako mi je došlo, tako ja i suzu pustim. Sjedim u vozu, slušam Bowiea i plačem, od sriće.

  U sljedećem broju nastavljamo – „Roka park“ – jer park roka.

  PS: Muha vas poziva na sarajevski koncert DJ Krusha.

  Datum objavljivanja: 02.04.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive