U POTRAZI ZA ANDOM 17
 • 2017-03-27
  • Autor: Muhamed Kafedžić Muha
  • Novosti

  U POTRAZI ZA ANDOM je serija članaka akademskog slikara Muhameda Kafedžića Muhe. Članci se objavljuju svakog ponedjeljka u 12 sati. Čitamo se i slijedećeg ponedjeljka…
  http://muhaonline.com/

  Autor: Muhamed Kafedžić Muha

  Sa Nidjom, kod cara Akihita, nenajavljen na kafu 

  ©Muhamed Kafedžić Muha

  ©Muhamed Kafedžić Muha

  Došlo je vrijeme da se upoznamo sa Nidjom. Helem, drug Nidjo je prošlogodišnji dobitnik MEXT stipendije, japanske stipendije koju dobiju svake godine po dva studenta iz svih zemalja sa kojima Japan ima diplomatske odnose. Ova stipendija je jedna od najboljih stipendija, ako nije i najbolja. Iskreno bih mu zavidio na tome, jer sam i sam predavao za ovu stipendiju, ali je nisam dobio. Međutim, u međuvremenu sam se oženio za ženu svog života, sa kojom imam dvoje prekrasne dice, i sa kojima sam opet imao sreću da doživim Japan.  Nidjo je pravi drug, the Last Boy Scout, nespaljena bosanska verzija Bruce Willisa. Došao je da studira nešto vezano za elektrotehniku al´ sam zaboravio šta. Uglavnom, bivstvuje u Yokohami, glavnom gradu Kanagawe koja graniči sa Tokijom. Život mu se u prvih 6 mjeseci zasniva na intenzivnom učenju japanskog jezika, čiji je prvi stepen uspješno i položio u januaru ove godine. Kroz ovaj period se upoznao sa Univerzitetom, profesorima i studentima, što znači da su barem jednom u dva mjeseca lomili do zore u nekoj izakayi Yokohame. Ovi momenti su izuzetno važni jer dozvoljavaju da se profesori i studenti bolje upoznaju i povežu, tako da po položenom prvom stepenu japanskog jezika, Nidjo nije imao nikakvih problema da nađe profesora koji će ga prihvatit kao mentor. Bruce Willis.

  Sa Nidjom se nađemo na Yotsuya stanici, odakle prepriječimo kroz zapadni dio Chiyode u pravcu Hanzomon kapije. Chiyoda je „centar“ Tokija, i uključuje Carevu palaču u njenom centru  i otprilike kilometar oko nje. Ovaj dio Tokija je bio totalno sravnjen sa zemljom u zadnjim mjesecima Drugog svjetskog rata, a sada je ekonomski centar Japana. Sve velike korporacije i države imaju sjedišta u Chyodi. Oko nas je high rise gradnja, sa kancelarijama i stanovima japanske elite i internacionalnog fenseraja. U prizemljima su elitni restorani i prodavnice. U osnovi, veoma suhoparno i pusto. Nije baš k´o Time Square u NYC. Turističke atrakcije u Chiyodi su ovde Carave palača sa Kitanomaru i Istočnim parkom, Hibiya park i zloglasni Yasukuni hram, ostavština nerazriješenog odnosa i uloge Japana u Drugom svjetskom ratu, glavnog hrama ultra desničara. A za internacionalne otaku fanove, sjeverni dio krasi Akiba(hara), vlažni san svakog otakua. Da, i dva Gundam caffea su u Chiyodi, na Akiba i Tokijo stanici. Na kraju Shinyuku Dori ulice, koja počinje u Shinjuku Goen parku, nalazi se Hamzomon kapija, ulaz u Carevu palaču. Naravno kapija je zatvorena, samo u rijetkim prilikama je Careva palača otvorena za posjetioce, na Carev rođendan i Novu godinu (dan ili dva poslije). Postoje i sedmične turističke ture koje nas nimalo nisu privlačile. To nas nimalo nije omelo da uživamo jer je oko palače uređeno šetalište, koje jogging sektaši koriste za samo-kažnjavanje.

  Mi se lagano uputimo prema sjeveru, jer nismo imali neki određeni plan, dva su velika chill out parka u krugu palače, otvorena za javnost. Ali iznenada, ispred nas iskoči Chidori-ga-fuchi, mali park sa japanskim trešnjama i japanskim penzionerima koji skiciraju i slikaju Britansku ambasadu koja se nalazi nasuprot njega. Mi više zadivljeni uputstvima za korištenje parka nego ambasadom, posvetismo se dešifriranju piktograma na tablama. Mislim da je općenito problem parkova u Sara´j´vu taj što nemaju uputstva za upotrebu. Naprimjer, možeš da se istovariš zajedno sa svojim kerom gdje god hoćeš jer nigdje ne piše da se to ne smije raditi. Čak i ako piše, a ko će te zaustaviti. Pa nismo se borili da nam neko zabranjuje stvari; jer ako neću ja uništit park, klupu, dječje igralište, sutra će neko drugi.

  Idemo dalje, fotkamo i od toga ožednimo, jerbo nismo uzeli vode i sokove. Ispred nas se ukaza zgrada, ima vending automate, a mi onako žedni i blago smoreni, primjećujemo da su oko nas neke skulpture, al tek kad smo vodu i sokove slistili skontamo da se nalazimo ispred National Museum of Modern Art Crafts Gallery koji je ogranak National Museum of Modern Art, Tokyo (ili ti skraćeno MOMAT), a koji se nalaz 400m dalje. U muzeju izložba, retrospektiva Keisuke Serizawa, tradicionalnog tekstil dizajnera koji je proglašen japanskim Nacionalnim blagom 1956. Fascinantna izložba prikazuje život dizajnera koji je radio od dizajna kutija za šibice do kimona. Dica raspamećena, idu od jedne do druge postavke, moj sin meditira ispred postavke kimona, ćer ispred lepeza. Ja u šoku, sjedim, ne znam kako da se suočim sa iznenadnim napadom emocija. Čitava postavka dolazi iz kolekcije Kaneko Kazushige, jednog od najvažnijih azijskih etnologa. Izađemo iz muzeja, lijevo skretanje za Kitanomaru park, mi se ipak odlučimo da odemo u Istočni park, jer je odmah u blizini MOMAT za koji nam važi karta. Al´o tome za 7 dana.
  U sljedećem broju čitajte  „Istočno od Raja“ – Istočni park Carske palače i korporativni zid oko njega.

  | Fotografije |

  Datum objavljivanja: 27.03.2017.

  Podijeli

  Iz arhive