U POTRAZI ZA ANDOM 15
 • 2017-02-27
  • Autor: Muhamed Kafedžić Muha
  • Novosti

  U POTRAZI ZA ANDOM je serija članaka akademskog slikara Muhameda Kafedžića Muhe. Članci se objavljuju svakog ponedjeljka u 12 sati. Čitamo se i slijedećeg ponedjeljka…
  http://muhaonline.com/

  Autor: Muhamed Kafedžić Muha

  Waseda 3 – Hajmo kući

  ©Muhamed Kafedžić Muha

  ©Muhamed Kafedžić Muha

  Sjedimo u Okuma parku, mozak utrno od hrane i ljepote, ispred nas djeca se ganjaju… dok nas ne prekri sjena i blago nam zapuha vjetrić po bubrezima. Sunce je krenulo zalazit iza zgrada i žena reče: „Hajmo kući.“ Svojoj kući u KamiSoshigayu. Zovnemo dicu i uputimo se ka izlazu. Pošto nismo morali žurit, djeca namirena, mi namireni, još se fino i popilo, rekoh, haj nećemo gornjom stranom kojom smo došli već donjom. Izađemo na Shin Mejiro Dori, malo prometnija ulica, ima tramvajsku liniju, 6 traka za aute, odmah je malo i drugačija gradnja, ali ipak prepoznatljivo japanska. Ono što me je fasciniralo, jesu ovi uski stambeni tornjevi koji izgledaju kao da je arhitekta bi inspirisan jednom kockicom iz LEGO seta tako što je jednu te istu naslago jednu na drugu.  Mislim ono k´o holandske kućice samo što su zgrade od 5-6 spratova.  Kad presiječeš ulicu frontalno, izgleda k´o ekvilajzer u Skrilexa,  k´o basovi- modernistička stambena zgrada dignuta gore probija u crveno,  pa onda nagli pad u srednjim tonovima, kućice, mali restorani i neka niska gradnja i onda probije ovaj uski toranj, k´o da mu je regler neki ost´o uključen ili mu masa udara na ulazu, pa opet ništa u visokim tonovima, neka kućica, možda hram ili park.  Ovu ulicu i primjer zgrade možete pogledati na fotkama, a i na google mapi.

  Uglavnom ulica nije baš za šetat, pa odlučimo da uđemo malo između kućica da vidimo unutrašnjost naselja. I kao što to obično biva ispred nas iskoči park (uz koji su priljubljena dva hrama). Kensen-en Park  ili Slatki Proljetni Park dobio je ime po izvoru slatke vode koja je bila idealna za čaj. Inače je bio park Shimizu familije, jednog od tri ogranka Tokugawa klana. Park od nekih 14000m2 ime jezerce u obliku tikve koje se zove  Yamabuki-no-ido (Izvor japanaskih ruža) i sakriven je između dva stambena bloka. Pošto je proljeće bilo, djeca u parku su hvatala male punoglavce u jezeru.  Srednjoškolci su igrali Yu-Gi-Oh! umjesto da piju pive, puše travu i plaše penzionere: „Baba, daj penzijuu!“ Imaju aplikaciju na mobitelu pa broje bodove života. Krajnje čudno i nerazumno ponašanje za bosanske standarde. Niko se nije trudio da uništi nešto i da maltretira druge. Mi smo se lagano popeli uz šumarak parka. Tu je odmah Mizuinari hram, na kojem su nešto radili radnici, pa se nije moglo ući.

  Odmah iznad parka velika stambena zgrada, ispred nje manja, kao za garaže zgradica. Učini nam se da ima park na sebi, popnemo se, a ono parking za auta ograđen cvijećem pa se auta ne vide. Siđemo, kad ispod jest garaža, za bicikle ☺ U gradu gdje preko 80% stanovnika koristi biciklo kao glavno prevozno sredstvo važno je riješiti prostor za parkiranje bicikala. Stanovi su suviše mali da bi se u njima držala dva velika bicikla i par manjih. Tako da svaka stambena zgrada ima odvojen prostor za parking. Kod ovih uskih tornjeva, čak imaju sistem sa slaganjem bicikla na sprat. Šućur Matrixu pa mi nemamo ovaj problem sa parkiranjem bicikala, jer kod nas možeš biciklo u stan il´ na balkon stavit, auto na travnjak il´trotoar parkirat´, dici tablet u ruke posadit, ženu na TV priključit, a sebe u open world RPG instalirat, gdje  trčkaraše kroz šumu k´o da je prava.  

  Mi nastavimo hodat među zgradama i kućama, sokacima na kojima bi Saraj´vo pozavidilo. Pored nas prođe omanji kamiončić ili biciklista, izvinu se što prolaze pokraj nas, što nas ometaju u šetnji.  Pred Takadanobaba stanicom frajko iznio sove (fukuro na japanskom) da ih prošeta. Moj sin ih obožava i od tad me moli da mu kupim sovu za kućnog ljubimca. Iskreno volim i ja sove, al´ih više volim kad su napolju, u šumi.

  Sjednemo u voz, poslušamo Astro boy uvodnu špicu i poselamimo se sa Wasedom do sljedećeg puta. Jesam li vam rekao da kroz prozor voza ugledah zgradu koja ima bezrazložni vodopad na krovu? Evo link ako mi ne vjerujete.

  U sljedećem broju čitajte „Danas Waseda, sutra sa Nidjom, kod cara Akihita, nenajavljen na kafu“.

  | Fotografije |

  Datum objavljivanja: 27.02.2017.

  Podijeli

  Iz arhive