Trodnevna kreativna radionica sa umjetnicom Adelom Jušić
 • 2020-11-26
 • 4. – 6. decembar 2020.

  Prijave do: 30. novembra 2020.

  Kuma International u saradnji sa umjetnicom Adelom Jušić održat će trodnevnu kreativnu radionicu koja se fokusira na praksu eksperimentalne umjetnosti.

  Tokom radionice učesnici će istražiti i otkriti kreativne načine izražavanja kroz kolaž, ali i kroz medije i tehnike crtanja, fotografije, digitalne fotografije, kao i kroz različite procese kao što su printanje, skeniranje, slaganje, aranžiranje, rezanje, kopiranje, recikliranje i eksperimentiranje. Učesnici radionice naučiće kako različite slojeve i sirove komade materijala dovesti u konačne oblike, istražiti razne materijale, producirati radove na papiru, kao i digitalne radove. Ohrabrićemo vas na eksperimentiranje s naglaskom na vizualne elemente (kompozicija, boja, uzorak itd.), na narativnu upotrebu kolaža, te na političke kontekste.

  Tokom 20. vijeka umjetnici mnogih pokreta, medija i stilova počeli su istraživati kolaž. Kubistički umjetnici Braque i Picasso, koji su počeli raditi s različitim medijima kako bi kreirali avangardne asamblaže oko 1910. godine, su smislili termin kolaž koji potječe od francuske riječi coller (lijepiti). Ovaj inventivni i inovativni pristup privukao je umjetnike zahvaljujući svojoj specifičnoj estetici kao i svom jedinstvenom procesu slaganja. Kolaži se mogu kreirati od raznih materijala, iako je većina izrađena od papira ili drveta, te često sadrže izrezane i zaljepljene fotografije, oslikane forme ili čak trodimenzionalne predmete. Važna karakteristika kolaža je da ne zahtijeva formalno umjetničko obrazovanje. Može ga savladati bilo ko – kroz igru i instinkt, djelujući iz svoje unutrašnje potrebe.

  RASPORED RADIONICE

  Radionica će se održati u AABH Creative HUB u ulici Alipašina 2, Sarajevo 71000.

  1. DAN, 4. decembar, 2020. od 14 do 18 sati

  Tokom prvog dana, uraditi ćemo osvrt na materijale i tehnike, zajedno s predavanjem o općim karakteristikama i povijesnom pregledu medija i tehnika koje će se poticati kroz kreativni proces. Također ćemo uraditi formalnu analizu odabranih primjera kolaža iz historije umjetnosti 20. Vijeka. Već krajem ovog prvog dana radionice učesnici/ce će započeti proces produkcije.

  2. i 3. DAN, 5. i 6. decembar, 2020. od 10 do 18 sati

  Učesnici/ce će zajedno sa umjetnicom producirati eksperimentalne radove.

  USLOVI ZA PRIJAVU

  –          Zbog ograničenja vezanih za COVID-19, ulaz će biti rezerviran za najviše 10 učesnika/ca. Radi sigurne i odgovorne realizacije ovog događaja, od učesnika/ca će se tražiti da nose masku za lice tokom cijelog trajanja radionice.

  –          Radionica je besplatna. Nema dobnih, polnih, niti bilo kakvih drugih ograničenja za prijavu. Svi se mogu prijaviti bez obzira na prethodno umjetničko iskustvo i obrazovanje. Sve što je potrebno jeste znatiželja i spremnost da eksperimentirate sa nama.

  –          Prijavite se do 30. novembra 2020. na info@kumainternational.org na engleskom ili bosanskom jeziku.

  –       Radionica će se odvijati na engleskom i bosanskom jeziku.

   

  ADELA JUŠIĆ – BIOGRAFIJA

  Adela Jušić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek za grafiku, Univerziteta u Sarajevu 2007. godine, a magistrirala je Demokratiju i ljudska prava u Jugoistočnoj Evropi na Univerzitetima u Sarajevu i Bolonji, 2013. godine. Izlagala je na više od 100 međunarodnih izložbi (Manifesta 8, Murcia, Španija; Videonale, Kunstmuseum Bonn, Njemačka; Image Counter Image, Haus der Kunst, Minhen, Njemačka, Balkan Insight, Pompidou Center, Pariz) i učestvovala je u mnogim umjetničkim rezidencijalnim programima (ISCP, New York; Kulturkontakt, Beč; i.a.a.b. Basel, Museums Quartier, Beč) i brojnim panelima, radionicama i konferencijama. Osvojila je Young Visual Artist Award za najboljeg mladog bosanskog umjetnika/cu 2010. godine, Henkel Young Artist Price CEE, 2011. i Specijalnu nagradu Oktobarskog salona u Beogradu 2013. godine. Njeni radovi dio su mnogih privatnih i javnih kolekcija. Suosnivačica je Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena, gdje je radila na kulturnim projektima od 2010. do 2019. godine, i jedna je od dvije autorice Internet arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije.

  www.adelajusic.wordpress.com
  www.afzarhiv.org

  Za više informacija o Kuma International, posjetite www.kumainternational.org

  Podijeli

  Iz arhive