Treći modul Specijalističke obuke za dizajn enterijera
 • 2018-10-02
 • Protekao je četvrti vikend od početka Specijalističke obuke za dizajn enterijera kroz koji se nastavio treći modul ove obuke. Petak večer je osmišljeno kao set predavanja pod nazivom D:BLOK, otvoreno za javnost i druženje arhitekata, dizajnera i svih onih koje je tema dizajn enterijera/produkt dizajn privukla i dovela u živopisni prostor Ateljea Figure koji, prema riječima arhitekte Amira Vuka Zeca, predstavlja posljedni trag „nekadašnjeg Sarajeva“.
  U ovom insiprativnom ambijentu predavanja je otvorio arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, Erdin Salihović koji je kroz projekat fakultetske biblioteke predstavio jednu od dobrih praksi i modela suradnje obrazovnih institucija i realnog sektora. Moderno opremljen enterijer biblioteke danas krase prototipovi namještaja koji su dizajnirali studenti ovog fakulteta u saradnji sa kompanijom Inside.
  O konceptu total dizajna prisutnima je govorio arhitekta Amir Vuk Zec, podsjetivši na izvorište ove ideje kroz historiju te društveno-političke prilike iz kojih proizilazi. Arhitekta je potom kroz presjek ostvarenja studija Zec govorio više o suradnji investitora i arhitekte odnosno mogućnostima za kreiranje u uslovljenom odnosu te vrste.
  Završnu riječ imao je dizajner i osnivač kompanije Gazzda, Salih Teskeredžić. Fokus prezentacije je put koji je dizajner prošao, od djelovanja u Austriji i svojih prvih dizajnerskih ostvarenja do povratka u BiH i suradnje sa lokalnim kompanijama te u konačnici pokretanje sopstvene kompanije i brendiranja iste.
  Nakon inspirativnog petka i druženja u ateljeu Figure, naši polaznici se vraćaju zadatku i radu sa mentorima. U prostorijama AABH Creative HUB-a održano je predavanje na temu Konstruktivni aspekti adaptacije prostora koje je vodio inžinjer sa dugogodišnjim iskustvom u praksi, Isak Medić. Potom je Amir Vuk Zec održao predavanje na temu Projektantski nadzor: interakcija sa izvođačima radova.
  Završetak ovog bloka obuke obilježen je obilaskom salona našeg zlatnog sponzora obuke Conty Plus čiji predstavnici su upoznali polaznike sa svojim asortimanom kroz primjere primjene i iskustva u praksi. Za kraj, naši sponzori su pripremili prigodne poklone za polaznike.

  Zlatni sponzori obuke su: SchachermayerHagerConty plus.

  Srebreni sponzor obuke je Zumtobel Group.

  | Galerija fotografija |

  Podijeli

  Iz arhive