Studentski projekt Adaptabilni životni prostori na izložbi LEARNING ARCHITECTURE
 • 2020-12-15
 • Nakon više od 9 mjeseci od pojave pandemije virusa Covid-19, jasno nam je da je ona u naše živote donijela nagle promjene i u poslovnoj i u privatnoj sferi na koje nam se teško naviknuti. Arhitektonska struka se posebno bavi preispitivanjem posljedica po svakodnevni život, scenarijima života i korištenja životnih prostora tijekom i nakon pandemije, i suočava se s izazovima oblikovanja u skladu s tim scenarijima.

  Grupa studenata na predmetu Osnovi projektovanja 2 na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu bavila se upravo novim načinima korištenja naših domova u doba karantine i policijskog sata kad nam je boravak na otvorenom ograničen. Svoja saznanja i prijedloge podijelili su na Osmom međunarodnom multimedijalnom eventu On Architecture – LEARNING ARCHITECTURE u organizaciji STRAND (Sustainable Urban Society Association) koji se održao od 2. do 12. decembra 2020. godine.

  U kategoriji Budućnost – modeliranje buduće arhitekture i dizajna sa ekološkim i socijalnim implikacijama projekt AZP_COVID-19 je dobio posebno priznanje od strane međunarodnog žirija u sastavu Nore Lefa, Marije Simović, Stahl Stenslie i Wilfreda van Windena.

  Žiri se osvrnuo na njihov projekt naglašavajući važnost propitivanja svega oko nas.

  „Nadamo se da će nam fizičko distanciranje uzrokovano virusom Covid-19 samo privremeno promijeniti život. Stoga je teško reći da bi trenutna situacija mogla stvoriti nove paradigme življenja ili projektovanja domova. Ali, ovo je definitivno trenutak koji bismo trebali reći: stani, okreni se, dovedi nas u središte našeg svijeta, u središte nas samih. Produljujući vrijeme koje provodimo sami, možda ćemo pronaći više načina da otkrijemo taj neiskorišteni kutak svojih domova i udahnemo im novi život.“ – komentar žirija

  O multimedijalnoj izložbi LEARNING ARCHITECTURE i ostalim priznanjima možete pročitati na službenoj web stranici organizatora: Winners & Jury Report – strand, a o samom projektu možete se informisati na ovom linku: Adaptabilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19 (adaptibilni.info)

  Timu autora projekta AZP_COVID-19 pripadaju studenti: Ana Sužnjević, Benjamin Bojanić, Elma Kuršumlija, Igor Mandić, Maja Mrnjavac, Erna Hodžić; i odgovorni nastavnici: Nedim Mutevelić, Senka Ibrišimbegović, Elša Turkušić – Jurić, Nina Ugljen – Ademović

  Studentima autorima i odgovornim nastavnicima upućujemo srdačne čestitke.

  Podijeli

  Iz arhive