STAV AABH: Konkurs_Spomenik na Kazanima
 • 2019-01-24
 • Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije objavio je Nagradni konurs za dostavu idejnih prijedloga na temu: Spomenik na Kazanima.

  Pravo učešća imaju sve osobe, „koje se profesionalno ili amaterski bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, pisanjem, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup. Do 35 godina starosti. I koji su svojim djelovanjem i stvaralaštvom vezani za prostor bivše SFRJ.“…

  Više o propozicijama ovog poziva možete vidjeti na http://www.memorijali.org/novosti.html, a dok to radite, mi ćemo raspisivaču Konkursa uputiti nekoliko suštinskih pitanja, za koja vjerujemo da će biti od presudne važnosti za razumijevanje ovog poziva.

  Poštovani,

  Konkursi, kao najbolji način preispitivanja sagledavanja umijeća i vještina onih koji u njemu učestvuju, uspješni su utoliko koliko je i priprema za njihovo provođenje. Obzirom da konkursi trebaju ponuditi rješenja, polazna tačka treba biti, naravno, zadatak. Osim naslovnog referiranja na lokaciju Kazana, koja je izuzetno osjetljivo pitanje, za koje je zaista nužno pronaći formu pijeteta koja će u svoj svojoj snazi pružiti utjehu onima koji za izgubljenim životima tuguju, a žrtvama spokoj, u daljnjem tekstu poziva se ne može utvrditi ono što je neophodno da bi se konkurs smatrao uspješnim u svakom pogledu.

  Tako nisu postavljena pitanja, a ni uslovljeni mogući odgovori na:

  1. Gdje je lokacija spomenika, u kojem okruženju i na kojoj površini se očekuje dati prijedlog rješenja?
  2. Ko konkurs provodi, odnosno, ko čini žiri konkursa i po kojoj osnovi se bira rješenje?
  3. Koja je forma rješenja koje se očekuje i za koji prostor je rješenje namijenjeno? Da li se radi o građevini koju treba smjestiti u prostor, da li se radi o slici koja će biti izložena u nekom već izgrađenom prostoru, da li se radi o predstavi ili čitanju poezije u sklopu neke manifestacije?
  4. Koji je nagradni fond konkursa? Koji je njegov raspored po plasmanu odabranih radova? Da li postoje kategorije u okviru kojih se daje rješenje i samim tim nagrada?
  5. Zašto je konkurs ograničen na osobe sa prostora bivše Jugoslavije i na osobe mlađe od 35 godina? Da li se u tom slučaju vrši segregacija po dobnoj i osnovi porijekla?

  Forma crteža, skice, nacrta, priče ili bilo koje druge forme kojom se neko izražava, a kako u svom pozivu tražite od potencijalnih učesnika,  je međusobno dijametralno različita, te uopšte nije jasno šta je očekivani rezultat ovog konkursa.

  Pozdravljamo Vaša nastojanja da u memoriji naših naroda ostane sačuvana uspomena na nedužne žrtve rata. Spomenička građa je jedan od najznačajnijih gradivnih elemenata društva, te je samim tim obaveza svih onih koji učestvuju u tom procesu da njemu pristupaju profesionalno, odogovorno, transparentno i uz nezaobilazno učešće stručnjaka, a da se pozivi ovog tipa rade na nešto drugačiji način, kako bi onima koji u njemu žele učestvovati, bilo jasno šta se od njih očekuje. Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini Vam u tome može i želi pomoći, te Vas ovim putem pozivamo da nam se za pomoć i obratite.

  AABiH

  Podijeli

  Iz arhive