ŠTA RADI ASOCIJACIJA?_08
 • 2020-01-13
 • Ako bi 2019 morali sumirati u jednu rečenicu ta bi bila: uspješno smo preživjeli! 

  Ta činjenica vjerojatno više iznenađuje vas nego nas. Put od 2016 kad je AABiH ustala iz mrtvih, dug je i vijugav. Na njemu su mnogi odustali ali su se i neki drugi priključili. Put je to kome se (srećom) ne nazire kraj. Šta smo sve preživjeli u posljednjih pola godine možete pročitati u nastavku.

  Vjerojatno najbitnija stvar ali i stvar zbog koje su ostale aktivnosti bile nešto manjeg intenziteta u drugoj polovici godine je realizacije online platforme Archlink. Zahvaljujući vladi Švicarske, kroz projekat marketmakers, uspjeli smo napraviti jedinu u svijetu online kurirana, nekomercijalna platformu namijenjenu outsourceu arhitektonskih usluga. Zaživi li platforma, donijeće nam dosta toga dobrog. Potajno se nadamo investiciji od Googla u lošijoj i potpunoj svjetskoj dominaciji u boljoj varijanti. Više o platformi možete pročitati ovdje. Link na samu platformu je archlink.co. Prijavite se!


  Konačno smo zaokružili BiH sa putujućom izložbom Collegium artisticum. Nakon gostovanja u gradovima FBiH i RS, ljubaznošću Umjetničke galerije Brčko distrikta, posjetili smo i distrikt Brčko. Sad možemo reći da smo bili u stvarno svim dijelovima BiH, politički gledano.

  Bili smo i u Tuzli, naravno, zahvaljujući Nedimu Čitakoviću i Ani Bosankić, kao i kolegama iz Ateljea Ismet Mujezinović. Atelje je bio preprepun i to nas uistinu veseli.

  U partnerstvu sa ICOMOS u AABH HUB-u održao se simpozij o utjecaju Bauhausa na savremenu arhitekturu i kulturu u Bosni i Hercegovini.

  Bosna i Hercegovina bila je jedina država iz regije koja nije bila zastupljena na Piranskim dnevima arhitekture. Pomalo bezobrazno smo zatražili da se to promijeni. Maja Ivanič nam je (naravno) velikodušno izašla u susret pa će tako arhitekti iz Bosne i Hercegovine od ove godine moći se kandidirati za nagradu Piranesi koja se dodjeljuje na Piranskim danima arhitekture. Nacionalna selektorica je ove godine bila Hana Kevilj koja je izabrala apsolutno najbolje što bh. arhitektura može ponuditi. Subjektivno mislimo da smo zaslužili bar jednu malu, malecku nagradicu (znamo da je to pleonazam) ali žiri se mora poštivati. Studentski selektori su bili Doc. Dr. Nermina Zagora (Arhitektonski fakultet Sarajevo) i Igor Kuvač (Arhitekonsko-građevinsko-geodetski fakultet Banja Luka).

  Uz pomoć Jasmina Sirče i Muzeja u Visokom organizirali smo izložbu „Dvije kapele“ Zlatka Ugljena. Izložba je dosad bila u Zenici, Mostaru i Visokom. U Sarajevu još nije i pomalo nam je drago da je to tako. Doći će i Sarajevo na red. 

  Za studente smo organizirali Malu školu konstrukcija uz pomoć našeg člana Feđe Hadžibegovića. Na toj nepretencioznoj dopunskoj nastavi učit će se praktične stvari koje fakultetski curiculum ne može obuhvatiti.

  Vrlo uspješan kurs GiS-a i tehnika prostornih analiza po prvi put je organiziran. Broj polaznika i njihova zainteresiranost govori nam da bi to trebali raditi i češće. 

  Revit kurs gotovo da i ne treba spominjati. Business as usual.

  U sklopu programa D:Blok organizirana su predavanja o krugovima u arhitekturi i digitalnoj reprezentaciji kulturnog naslijeđa. Predavanje o krugovima je održao Alex Martinez Molinero a o digitalnoj prezentaciji Dr. Selma Rizvić. Predavanje o krugovima je organizirao naš stalno aktivni član Muhamed Serdarević.

  Skenderija! Organizacija panela Novi Život Skenderije u suradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, jedan je od većih i bitnijih projekata AABiH u ovoj godini. Predavanja, panel diskusija, zaključci, publikacija…To je bilo zahtjevno, uh. Sad kad se pogleda sa distance, trebalo je biti kraće. Vrijedilo je samo zbog toga što će Skenderija biti sačuvana.

  Učestvovali smo i u jednom cirkusu. Prijavili smo se za projekat Smart Sarajevo sa idejom formiranja katastra zelenila. Uz brojne propuste u organizaciji i nakon nekoliko krugova glasanja u raznim oblicima rezultati samog natjecanja pokazali su se poprilično beskorisnim. Priznat ćemo da je to bilo glupo trošenje ljudskih resursa AABiH.

  U AABH Hubu održala se KUMA international architecture week. Na seriji radionica i predavanja učestvovali su studenti iz Italije a posjetio nas je i italijanski ambasador. Ležerna atmosfera, dobra predavanja i izvrsna organizacija Lejle Odobašić – Novo i Claudie Zini je sve što je potrebno da drugo izdanje željno očekujemo.

  Povezali smo i organizirali workshop izmedju Arhitektonskog fakulteta Sarajevo i Univerziteta primjenjenih nauka iz Berna na temu: “Održivost u arhitekturi” kroz predavanja, radionice i terensku nastavu.

  Odličnu suradnju smo ostvarili sa Tehničkim univerzitetom u Brnu. Suradnja će se bazirati na razmjeni studenata i akademskog osoblja i zajedničkim projektima. Suradnja će se odvijati kroz 3 godine 2019-2021. Zasad su Brno posjetile članice AABiH Hana Kevilj i Azra Kadić-Grebo koje su predstavile AABiH, a uskoro će akademsku zajednicu predstaviti Doc. Dr. Nermina Zagora (Arhitektonski fakultet Sarajevo) i Igor Kuvač (Arhitekonsko-građevinsko-geodetski fakultet Banja Luka).

  Arhiv AABiH spasili smo od propasti prenosom iz potopljenih prostora Collegium artisticuma. Nebriga i zapuštenost prostora CA iz godine u godinu postaje sve gori. Dok ovo pišemo, ta javna institucija koja bi trebala biti dom (i) AABiH nema ni upravu niti bilo kakve uvjete za rad. 

  HUB AABiH trenutačno je odlično popunjen. Nakon nešto više od godine korištenja može se reći da je zaživio kao mjesto koje zajednica uistinu koristi, mjesto na kojem se skupljaju ljudi i rađaju nove ideje.

  I eto, to bi bilo to za ovu godinu. Nama se u isto vrijeme čini i malo i puno. Stvari koje su urađene u ovom periodu iznimno su kompleksne i teške pa nam se čini da smo uradili puno. S druge strane, kad pogledamo svo ono more stvari koje je uistinu potrebno uraditi i ocean ideja koje imamo i koje bi željeli ostvariti, ono što je urađeno čini se malenim. 


  Za vas ove godine u AABiH su radili:

  Nejra Durmišević, Narcisa Bašić-Gaković, Sanela Dizdar, Merdžana Mujkanović, Ibrica Jašarević, Katarina Bošnjak, Andrea Pavlović, Muhamed Baručija, Lejla Ramić, Matea Pavlović, Ana Kravić, Kenan Muslić, Selver Učanbarlić, Emina Čičkušić, Hana Kevilj, Azra Kadić – Grebo, Mejrema Zatrić, Ena Kukić, Sabina Tanović, Dario Kristić, Amila Terzić, Lejla Vareniković, Hana Čolić, Alma Zulić, Adela Salihović, Muhamed Serdarević, Elša Turkušić, Nedim Mutevelić, Jasmin Sirčo, Vedad Islambegović, Ana Bosankić, Nedim Čitaković, Igor Kuvač, Enida Šetka, Feđa Hadžibegović, Lejla Odobašić Novo, Claudia Zini, Zoran Doršner, Hasan Ćemalović, Amir Vuk Zec, Enver Kapić, Nasiha Pozder, Zlatko Ugljen, Edin Sarić, Maja Ilić, Farah Zubović, Alma Trgalović, Aldijana Čelik, Ejla Puteš, Alma Omanović, Merjema Zubača (i svi ostali koje nismo nabrojali a našli su mjesto u AABiH )

  Podijeli

  Iz arhive