Šta radi Asocijacija?_07
 • 2019-07-11
 • U nastavku možete pročitati polugodišnji izvještaj o aktivnosti AABH u periodu januar – juni 2019. godine:

  U mjesecu decembru AABH započela je, uz podršku organizacije MarketMakers, rad na projektu povezivanja domaćih arhitekata i inžinjera sa potrebama  evropskog tržišta. Projekat je dio naše dvogodišnje strategije rada na povezivanju. Ovo povezivanje struktuirano je kroz izgradnju online platforme koja omogućava vizibilitet i komunikaciju izmedju dvije strane. Prvih pet mjeseci rada na projektu posvećeno je istraživanju, razvoju strategije, modela, UX/UI istraživanju itd., dok se druga polovica godine odnosi na konkretan razvoj platforme. Rezultati rada i podizanje ove online platforme očekuje se u septembru ili oktobru 2019 god.

  Sezonu stručnih neformalnih predavanja otvorili smo s temom BIM-a: PRIMJERI USPJEŠNE BIM KOLABORACIJE_ARHITEKTURA/STATIKA koje je održao Midhat Hadžialić, diplomirani građevinski inženjer sa gotovo 40 godina iskustva u projektiranju i nadzoru betonskih i čeličnih konstrukcija, programiranju i izradi tehničkih aplikacija i u posljednjoj deceniji, aktivnoj primjeni BIM aplikacija u procesu izrade projektne dokumentacije, predstaviće najbolju praksu interdisciplinarne kolaboracije koristeći BIM aplikacije. Na predavanju je bilo govora o problematičnom proces kolaboracije između arhitektonske i konstruktivne projektne discipline. Više na linku.

  U mjesecu februaru u grazerskoj Haus der Architektur otvoreno je dugoočekivano internacionalno izdanje Collegium Artisticum izložbe, pod nazivom koji odražava kuriranu temu: Neue Architektur aus Bosnien und Herzegowina. Prošlogodišnja izložba upotpunjena je panelima koji austrijskoj publici približavaju kontekst nastajanja savremene arhitekture u BiH, kroz 5 tema: arhitektonsko obrazovanje, konkursna kultura, investitorski urbanizam, stambena gradnja te memorijalna arhitektura. Zahvaljujemo se našim kolegicama iz Graza, Adni Babahmetović, Ajni Babahmetović i Eni Kukić, koje su neumorno radile na organizaciji izložbe kao i ostalih sadržaja vezanih za izložbu.
  Više na linku.

  U istom mjesecu smo organizirali diskusiju na temu “Arhitektura i nasilje” a u sklopu izložbe “A better History – No.3“ autora Adnana Softića. Učesnici razgovora su: Kenan Vatrenjak (FILTER Arhitektura, Sarajevo), Adnan Softić (autor izložbe) i Sanela Nuhanović (kustosica izložbe). Umjetnik Adnan Softić se u svojoj prvoj samostalnoj izložbi u rodnom gradu, održanoj u Collegium Artisticum galeriji , bavi značenjem arhitekture u nacionalnom i nacionalističkom narativu. Više na linku.

  AABH je u suradnji sa Hrvatskim domom Herceg Stjepan Kosača organizirala otvaranje izložbe Collegium Artisticum – Arhitektura 2018 te predavanja u sklopu programa AABH Škola. Stručna predavanja održali su predstavnici tvrtki Sika BH, Kanuf insulation I intra lighting.
  Više na linku.

  Uspostavili smo suradnju sa jednim od najčitanijih printanih medija, Oslobođenje, te ćemo dva puta mjesečno objavljivati tekstove koji tematiziraju pitanja i probleme urbanog planiranja. U prvom objavljenom tekstu otvoreno je pitanje usmjeravanja investicija u BiH. Više na linku.

  U martu mjesecu dobili smo poziv za učešće na 36. Međunarodnom specijalizovanom sajmu namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja te prateće industrije održanom u Centru Skenderija te smo se rado odazvali. Tom prilikom smo pozvali sve članove AABH da besplatno učestvuju i promoviraju svoje komade namještaja ili na neki drugi način se promoviraju. Više na linku.

  AABH je u saradnji sa kulturnom redakcijom Oslobođenja započela seriju neformalnih predavanja i razgovora :BLOK u AABH HUB-u. Pored tematike arhitekture i procesa u gradu, najavljeni su  u narednom periodu razgovori koji posmatraju njihov širi kulturni okvir. Prvi takav je pod nazivom Nova paradigma savremene muzike u BiH. Predavanje je posvećeno produkciji nove paradigme savremene umjetničke muzike u Bosni i Hercegovini, s fokusom na kompoziciju, muzičku tehnologiju, izvođaštvo, muzikologiju i transdisciplinarno istraživanje u umjetnosti. Govore članovi INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku: Ališer Sijarić. Kompozitor, Dino Rešidbegović, kompozitor, Hanan Hadžajlić, kompozitorica i flautistica, Rijad Kaniža, student muzikologije.
  Više na linku.

  U srijedu, 20.3. s početkom u 18:00h u suradnji s BIM alijansom održali smo predavanje pod nazivom “BIM – Explore the possibilities”. Direktor Baldini studia, Gianmarco Ćurčić Baldini,dia. predstavio je glavne prednosti BIM – a i izazove s kojima se inženjeri susreću pri implementaciji te predstavio vodeće softvere Nemetschek grupe. Gost predavač iz firme Neufeld-Bradic Architecture na vlastitom primjeru je objasnio kako je firma profitirala prelaskom na BIM način rada.

  Tradicionalna godišnja izložba Collegium Artisticum 2019 otvorena je u petak, 5. aprila 2019. godine, u 20:00 sati u galeriji Collegium artisticum u Centru Skenderija. Tročlana stručna internacionalna komisija za selekciju i valorizaciju radova za ovogodišnju izložbu Collegium artisticum 2019. – Arhitektura, koju čine: Adnan Harambašić, Grozdana Šišović i Aljoša Dekleva je od 56 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine,  odabrala 39 radova koji su bili izloženi na ovogodišnjoj izložbi. GRAND PRIX  je ove godine osvojio projekat  Mala upravna zgrada i veliki borovi, Zenica – Vedina Babahmetović / ENTASIS. U kategoriji Realizacija najuspješniji je projekt Sportska dvorana Franjevačke Gimnazije, Visoko – Christoph Hinterreiter / OSNAP. Možemo reći da iz godine u godinu primjećujemo dominaciju novih generacija, mladih arhitekata/ica, čemu svjedoče i ovogodišnji nagrađeni u kategorijama: Nagradu za najbolji Enterijer Franjevački muzej, Jajce – Amar Zuka; Nagradu za Ideju Centar za savremenu kulturu KRAK, Bihać – Ena Kukić i Dinko Jelečević.
  Više na linku.

  U četvrtak, 11.04.2019. godine organizirali smo u partnerstvu sa ICOMOS-om BiH treće predavanje u seriji ‘Arhitektura 20. stoljeća u BiH’ pod nazivom “Sinteza modernog i tradicionalnog u Bosni i Hercegovini”. Predavanje je održala dr Elša Turkušić Jurić, arhitektica i istraživačica. Predavanje se bazira na istraživanju, koje je koautorski ostvareno u okviru regionalnog projekta Nedvovršene modernizacije-Izmedju utopije i pragmatizma: arhitektura i urbano planiranje u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama. Više na linku.

  Posljedne predavanje u prvoj polovici godine, u sklopu programa stručnih predavanja pod nazivom “Škola AABH” održano je 24. Aprila u prostorijama AABH HUB-a. Predavanja su održali predstavnici kompanija Intralighting, Sika BH. Za kraj polugodišnjeg serijala predavanje je održao arhitekta Amir Vuk Zec na temu “Kako je javno postalo moje”. Više na linku.

  Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine i Udruženje za kulture i umjetnost Crvena organizirali su promociju knjige Hotel Bristol. O zidovima Sarajeva / On walls of Sarajevo: 1996-2019. Knjiga je vizualni historijat grada Sarajeva koji kroz period od dvije decenije prati djelovanje jedne supkulturne grupe i generacije odrasle u tranziciji od srušenoga postsocijalističkog društva do društva usmjeravanog neoliberalnom utrkom za javnim dobrima. Knjigu su promovirali: Muhamed Baručija, Ajdin Kapidžić, Boriša Mraović, Bojan Stojčić. Više na linku.

  U ponedjeljak 29.04. u prostoru AABH održana je javna prezentacija projekta CONCERT HALL SARAJEVO NA MARIJIN DVORU koju je organizirao “Međunarodni centar za mir”. Prezentacija je podsjećanje na javni natječaj koji je AABH podržala a čija realizacija nikad nije pokrenuta. Više na linku.

  U toku mjeseca maja, Asocijacija arhitekata u BiH je zajedno sa CHWB i na poziv EU Info Centra, kroz obilazak, razgovore i radionice radila na edukaciji djece iz osnovnih škola u Stocu, Travniku, Jajcu i Višegradu. Edukacija se koncentrisala na značaju arhitekture i kulturno-historijskog naslijeđa gradova u kojima žive. Više na linku.

  Sproveli smo upitnik pod nazivom: Uslovi rada zaposlenih/angažovanih u arhitektonskoj struci u BiH. Upitnik je popunilo ukupno 179 osoba. Iako kao Udruženje nemamo pravnu snagu niti trenutačno postoji zakonski okvir poput stručne komore kojom bi se regulisalo djelovanje unutar arhitektonske/građevinske djelatnosti, smatramo da imamo odgovornost da budemo glas stručne javnosti, posebno naših članova. Više na linku.

  U mjesecu junu podržali smo Festival Dani arhitekture Sarajevo – regionalno značajan arhitektonski događaj koji se ove godine održao 12. put. Ovogodišnje Dane arhitekture, koji su se održali pod krilaticom “Promišljanje paradigmi”, obilježili su predavači iz cijelog svijeta od arhitekata iz Čilea, do projektanta iz naše regije – kao i svake godine, imali smo priliku da vidimo neke od najznačajnijih projekata iz svijeta savremene arhitekture, ali i da prodiskutujemo o nekim zanimljivim temama. Više na linku.

  Nakon Dana arhitekture organizirali smo predavanje i izložbu na temu: “Kako smo planirali Olimpijadu – KRITIČKA ANALIZA PROSTORNOG PLANA XIV ZOI 84 i pitanje: KAKO DALJE ?”. Predavanje je održao arhitekt Zoran Doršner, učesnik u kreiranju Prostornog plana posebnog područja olimpijskih borilišta za potrebe održavanja XIV ZOI Sarajevo 1984 a moderatorica je bila Mejrema Zatrić. Posjetioci će imati priliku u prostoru pogledati prigodnu izložbu originalnih dokumenata sarajevske kandidature za sjednicu MOK – a u Ateni 1998., nacrta Prostornog plana i fotografija autora Zorana Doršnera iz njegove privatne arhive. Više na linku.

  Izložbu “Dvije kapele” koju smo premijerno prikazali krajem prošle godine u Zenici smo uz pomoć udruženja for a postavili u Mostaru. Izložba tematizira dva novija rada akademika Zlatka Ugljena, izgrađenu kapelu sv. Ante na brdu Kalvarija u selu Gornji Mošunj kod Viteza i zasad neizgrađenu kapelu Gospe Žalosne u Gornjem Zoviku kod Brčkog. Objekti su prikazani nacrtima, fotografijama, prostornim prikazima, skicama i maketama. Organizaciju izložbe podržao je grad Mostar na čemu im se zahvaljujemo. Više na linku.

  U susret izložbi arhitekte i umjetnika Antonia Grgića u galeriji Brodac, u prostorijama AABH Creative HUB-a u petak, 28. juna 2019. Održan je razgovor i diskusija na temu iste izložbe i šire. Antonio Grgić je arhitekta i ujedno osebujan umjetnik. U umjetničkom radu bavi se urbanim intervencijama i skulpturama u prostoru, a izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Njegov rad koncentriše se na akcije i intervencije u prostoru različitog opusa, koji se vrlo često obraćaju trenutnom političkom kontekstu. Više na linku.

  Ponosni smo na još jedan uspješno raspisan konkurs u prvoj polovini 2019. godine. Grad Zenica je u suradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH raspisao javni natječaj za razvoj zone na južnom ulazu u grad. Radi se o jednoj od većih slobodnih površina čijim oblikovanjem i razvojem je potrebno napraviti svojevrsnu protutežu teškoj industriji koja se nalazi na sjeveru. Razvoj tog područja potrebno je promatrati kao inicijalnu fazu redefiniranja razvoja Zenice. Ovo je jedan od najvećih poslijeratnih konkursa raspisanih u BiH. Više na linku.

  Nastavili smo obavještavati stručnu javnost o aktuelnim javnim raspravama/tribinama te smo i sami učestvovali na par. Trudimo se da pravovremeno damo stav ispred U.O. na aktuelne teme i problematiku koja se tiče kako arhitekture, tako i intervencija u javnom prostoru grada, međutim treba imati na umu da smo ograničeni raspoloživim ljudskim resursima. Svakako ćemo se truditi kao i do sada da na one koji su od visokog značaja za društvo odgovorimo i damo stav ispred U.O. Udruženja te su sve sugestije i upiti sa Vaše strane dobrodošli. Više na linku.

  AABH Creative HUB popunjava svoje kapacitete te trenutno u našem prostoru imamo jos par slobodnih stolova koje možete iznajmiti po ubjedljivo najnižim cijenama u gradu. Više na linku.

  Formirali smo AABH Volonterski tim te okupili sve zaintersovane studente/ice arhitekture koji/e su do sada pokazali/e entuzijazam i volju za učešćem u našim aktivnostima na čemu se najiskrenije zahvaljujemo. Prvi rezultat je bio uspješno prenošenje arhiva AABH iz neuvjetnih prostorija Collegium artisticuma a trenutno se radi na sortiranju I digitalizaiji arhiva.

  Pred nama je ljeto i period godišnjih odmora. Pratite nas i dalje na facebook stranici AABH, facebook stranici AABH Creative HUB-a, web stranici kao i instagram profilu. Zahvaljujemo se svim redovnim i aktivnim članovima AABH na podršci te nastavljamo raditi u svrhu kreiranja bolje atmosfere i uvjeta za djelovanje arhitekata te time doprinjeti stvaranju kvalitetnije arhitekture na području BiH!

  Izvještaj sastavio: U.O. AABiH

   

   

  Podijeli

  Iz arhive