Šta radi Asocijacija_06
 • 2019-01-25
 • Protekla godina će biti upamćena kao godina kad je AABH pronašla novi dom, započela priču o coworkingu u našoj arhitektonskoj zajednici, organizirala brojne obuke, predavanja, radionice, te uspješno sprovela značajne projekte.

  Druga polovica 2018. je fokus ovog izvještaja te počinje bitnim događajem, izborom novog Upravnog odbora AABH u junu mjesecu na redovnoj Supštini. Ova formalnost za naše aktivnosti nije mnogo značila jer nastavljamo gdje smo stali, a stara postava U.O. ide na zasluženi odmor te ostaje prisutna u ulozi aktivnih članova.

  U drugoj polovini godine okončan je projekat Prilike Plus pod nazivom: „Razvoj, multipliciranje i umrežavanje za zajednički obrazovni model obrazovanja odraslih za proizvodnju namještaja i arhitekturu“a čiji je nosilac AABH. Ostvareni su mnogobrojni rezultati a izdvajamo sljedeće:

  Ostvaren je pristup osposobljavanju za ukupno 337 odraslih osoba na 7 lokacija (HUB AABH Sarajevo i novi centri FIS i Framini Vitez, Artisan/Arteco Tešanj: 167 odraslih osoba, WMTA i novi centri Banja Luka/Teslić/Derventa/Odžak:109 odraslih osoba, Format/Ećo Company Sarajevo: 61 odrasla osoba), kroz umrežavanje 51 kompanije, te zapošljavanje 208 osoba.

  Poboljšana je kvaliteta praktične nastave u drvnoj industriji i arhitekturi sa ostvarenih 231 praksi, od čega 145 praksi na području drvne industrije u sklopu srednjeg stručnog obrazovanja (WMTA: 120 praksi u 5 stručnih škola u Tesliću, Derventi, Banja Luci i Odzaku i Format 25 praksi za 2 škole i 1 fakultet u Sarajevu), te na području arhitekture (AABH:56 praksi za 3 fakulteta u Sarajevu i WMTA 30 praksi za 2 fakulteta u Banja Luci).

  U sklopu projekta, između ostalog, razvijen je kurikulum za prvu Specijalističku obuku za dizajn enterijera koja je realizovana od 07.09. do 27.10.2018. Šesnaest polaznika iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore su završili obuku koja je trajala dva mjeseca u ukupnom iznosu od 100 sati. Obuku je vodilo 7 mentora, 10 gostujućih predavača i 4 predstavnika dobavljača materijala i okova u industriji namještaja. U sklopu obuke je organizovan konkurs, gdje su u konačnici predstavljena 3 grupna rada. Najbolje rješenje, prema izboru osmočlanog žirija, pripalo je Nejri Durmišević i Ireni Bevandi za rad pod nazivom „Korner“. Najbolji rad je nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 1000 KM.

  Stručna predavanja pod nazivom AABH Škola smo nastavili uz osvježenje – osim kompanija sada imate priliku slušati predavanja uspješnih arhitekata/ica BH scene. Putujuća izložba Collegium Artisticum u ovom periodu posjetila je Trebinje, Banjaluku i Tuzlu.

  U desetom mjesecu posjetili smo Banjaluku gdje je predavanje održala arhitektica Gordana Poparić d.i.a, nakon čega su o savremenim inovacijama u rasvjeti, zaštiti objekata i ponašanju fasadnih sistema govorili predstavnici kompanija Intra Lighting BH, Sika BH i EPS Laštro.

  U Sarajevu smo imali priliku slušati predavanje arhitektice sa zeničkom adresom Vedinom Babahmetović ispred arhitektonskog studija Entasis, nakon čega su o savremenim inovacijama u tehnologiji gradnje govorili predstavnici kompanija Wicona i Sika BH.

  U prostorijama Ateljea Ismet Mujezinović,  u partenrstvu sa Centrom za kulturu Tuzla otvorena je izložba Collegium Artisticum – Arhitektura 2018. Pored izlaganja radova odabranih od strane internacionalnog žirija, program izložbe nadopunjen je predavanjima u sklopu Škole AABH, o savremenim materijalima i tehnologijama koje je održao predstavnik kompanije Sika BH.

  AABH u partnerstvu sa Fondom Memorijala organizovala je internacionalni stručni simpozij povodom obilježavanja 25 godina od otvaranja Tunela D-B sa fokusom na ulogu dizajna u procesu komemoracije. Predavanja će održati internacionalni i BiH predavači: prof. dr. Karen Remmler (Univerzitet Mount Holyoke, SAD), Susan Nial (Landmark West New York, SAD), Ena Kukić (BiH/Austria), Sabina Tanović (BiH/Holandija), Amra Čusto (Zavod za zaštitu spomenika Sarajevo) te učesnici panel diskusije. Više na linku.

  U septembru 2018. u prostorijama AABH Creative HUB-a održana je projekcija filma „Berlin“ koji je dio serijala ART21. Ovaj događaj je organizovan u saradnji sa Art21, neprofitnom organizacijom i globalnim liderom u edukaciji o umjetnosti, producentom filmova i edukativnih programa o vodećim vizuelnim umjetnicima današnjice. Nakon predavanja održan je razgovor o odnosu tzv. ulične umjetnosti crtanja grafita i arhitekturom grada Sarajeva, a o kojoj su govorili bosanskohercegovački umjetnici Muhamed Baručija i Billain. Više na linku.

  Na poziv Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) posjetili smo Salon arhitekture u Novom Sadu, u periodu 29-30 septembar 2018. Aktivni član i jedan od organizatora Dana arhitekture – Jasmin Sirčo bio je član žirija ove smotre arhitekture. Pored njega u posjeti su bili još aktivni član Zejd Kobilica i predsjednik UO Dario Kristić. BH arhitekti iako daleko najmalobrojniji uspjeli su osvojiti dva priznanja: Ahaknap za hotel MGallery i Project V architecture za „Sarajevo and The Siege: Between Occupation and Freedom“. U sklopu posjete organiziran je radni sastanak na kojem je dogovorena daljnja suradnja između DaNS i AABiH.  Taj dogovor kasnije je rezultirao zajedničkim aplikacijama na projekte kojima bi se unaprijedilo stanje arhitekture u regiji.

  Osim u Novom Sadu, u 2018. godini Asocijacija arhitekata u BiH je pozvana zajedno s Danima Arhitekture da učestvuje na dvogodišnjem događaju Salon Arhitekture Zagreb, te naknadnim panel diskusijama. Merdžana Mujkanović ispred AABH, zajedno sa predstavnicima Arhitektonskog fakulteta Zagreb, Dana Arhitekture Novi Sad, komorom arhitekata u Hrvatskoj i predstavnikom Udruženja hrvatskih arhitekata učestvovala je u diskusiji o poziciji institucija i institucionalnosti unutar struke, važnosti njihove reforme, te trenutnom uticaju takvih pravnih okvira na kulturnu produkciju. U isto vrijeme, salon je poslužio kao razlog i mjesto povezivanja regionalnih arhitekata i razgovora o zajedničkim problemima i njihovim mogućim rješenjima, te povezivanje sa hrvatskom komorom arhitekata u smislu pomoći za pristup i prijedloge organizacije bosanskohercegovačke komore.

  Organizirali smo u partnerstvu sa Gradom Zenica i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada – Zenica javni natječaj za izbor najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja centralne gradske zone u Zenici.Konkurs je bio međunarodnog karaktera, otvoren  za sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju uvjete propisane projektnim zadatkom. Nagrađene radove možete pogledati na linku.

  AABH u saradnji sa NK ICOMOS obilježila je 2018 godinu kao godinu kulturno-historijskog naslijeđa kroz niz razgovora i predavanja o arhitekturi 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Prvo predavanje pod nazivom ‘Arhitektura i ideologija: Memorijalni, institucionalni i objekti kulture u Jugoslaviji 1945 – 1990’ održala je Nina Stevanović dr.ing.arh, dok je gost na predavanju i razgovoru Hasan Ćemalović dipl.ing.arh, a moderatorica Elša Turkušić dr.ing.arh ispred ICOMOS-a. Predavanje pod nazivom „Arhitekt, region i knjiga – kako je Juraj Neidhardt gradio Arhitekturu Bosne“ održala je Mejrema Zatrić koja renutno završava doktorski studij na ETH Zurich sa fokusom na arhitekturu modernizma u BiH, rad i knjigu arhitekte Juraja Neidhardta. Gost na panel diskusiji je bio arh. Said Jamaković. Više na linku.

  Javno smo reagirali na javni natječaj koji je raspisala Općina Centar za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja „Gradski centar Marijin Dvor“ – lokalitet Hastahana (Trg Prof.dr.Nijaza Durakovića) te pojasnili šta sve nije uredu sa raspisanim natječajem. Više na linku.

  Održan je novi ciklus kursa Revita koji je uspješno završilo 8 polaznika. U 2019. godini nastavljamo sa obukama. Pomno pratimo i pokušavamo da učestvujemo u javnim raspravama/tribinama koliko nam naši kapaciteti dozvoljavaju.

  AABH u suradnji sa Muzejom grada Zenice, Gepek studiom, Aksa doo i župom Sv. Ilije – Zenica organizirala je izložbu pod nazivom  “Dvije kapele” akademika Zlatka Ugljena.Na izložbi su predstavljena dva recentna rada gospodina Ugljena: Izgrađena kapela sv. Ante na brdu Kalvarija u selu Mošunj kod Viteza i projekat kapele Gospe Žalosne u selu Gornji Zovik kod Brčkog. Više informacija na linku.

  AABH Creative HUB polako popunjava svoje kapacitete. Trenutno u našem prostoru posluju 4 kompanije i 2 freelancera. Jedan od startupa našeg kreativnog HUB-a je u zadnjih pola godine izrastao vrlo brzo te su im uskoro zatrebale nove prostorije za njihov prošireni kolektiv. Ponosni smo što smo kao udruženje mogli pomoći u tome kroz posredovanje poslovne prilike. Iako tužni što ova super ekipa nije više u našem prostoru, sretni smo što svjedočimo rastu jedne kompanije. Ostalo je još par slobodnih mjesta.

  Uspostavljena je suradnja sa Haus der Architektur Grazte je dogovorena izložba pod nazivom „Collegium Artisticum: Neue Architektur aus Bosnien-Herzegowina“ zahvaljujući aktivnim članicama AABH Eni Kukić, Ajni i Adni Babahmetovic i Zerini Džubur. Otvaranje izložbe je planirano 06. februara 2019.

  Kraj godine označen je ulaskom u još jedan značajan i veliki projekat čiji fokus će biti na kreiranju novih poslovnih prilika za lokalne arhitektonske kompanije kroz uvezivanje sa INO tržištem i outsourcing usluga. Više o ovom projektu čitajte uskoro na našoj web stranici.

  Sve naše aktivnosti možete pratiti na facebook stranici AABH, facebook stranici AABH Creative HUB-a,web stranici kao i instagram profilu.

  Zahvaljujemo se svim redovnim i aktivnim članovima AABH na podršci te nastavljamo raditi u svrhu kreiranja bolje atmosfere i uvjeta za djelovanje arhitekata te time doprinjeti stvaranju kvalitetnije arhitekture na području BiH!

  Podijeli

  Iz arhive