ŠTA RADI ASOCIJACIJA? _05
 • 2018-06-11
 •  

  Početak godine donio je velike promjene za AABH. Kako je i najavljeno u posljednjem izvještaju novi prostor je pronađen te su već krajem godine počeli radovi na istom. U periodu od 01.01. do 16.02.2018. vršene su finalne pripreme za otvaranje prostora AABH. U konačnici cjelokupan prostor je uređen uz podršku sponzora iz industrije namještaja i građevinarstva. Ukupno 18 donatora je podržalo projekat donirajući materijal, namještaj, ili usluge građevinskih radova.

  Zlatni donatori:

  1. JUB doo
  2. Frischeis doo
  3. AS Floors
  4. Intra Lighting doo
  5. Margo štamparija
  6. R&S doo

  Srebreni sponzori

  1. Neimar doo
  2. Mamas doo
  3. FEF doo

  Bronzani sponzori

  1. Fis doo
  2. Secom doo
  3. BFH, Svicarska
  4. AMSEAL Stil
  5. OSA Lamps
  6. BLOW UP

  Dodatna pomoć za osnivanje centra predviđena je projektom Prilika Plus.
  Prostor je oplemenjen umjetničkim djelima čiji su autori Mensur Demir i Muhamed Kafedžić. Mensur Demir, arhitekt, teoretičar, illustrator i slikar darovao je AABH svoj vektorski crtež iz serije Roofscapes of Sarajevo. Mural naziva „Možeš li navesti 10 arhitekata ili Veliki val Sarajevo“ djelo je akademskog slikara Muhameda Kafedžića Muhe.

  Događaj otvaranja je upriličen 16.02.2018. a događaju je prisustvovalo više od 100 osoba. Pored brojnih arhitekata iz Sarajeva i okolice posebni gosti su bili kulturni ateše Ambasade Japana u Sarajevu Kumakura Takajuki i Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković.

  – Od trenutka kada je objavljen posljednji kvartalni izvještaj AABH (decembar 2017.) na našoj stranici je objavljeno novih 107 od ukupno 496 članaka, reportaža, izvještaja, vijesti i najava, koji su postavljeni na web od trenutka reaktivacije stranice AABH u oktobru 2016. godine.

  Trenutačno je u toku kreiranje nove stranice za koju se iskazala potreba zbog brzorastućeg sadržaja. Kompletan rad stranice počiva na predanom, volonterskom radu uredništva AABH i njenih aktivnih članova.

  01.2018. – Učešće u sklopu programa DIGITAL CITIES, Crna Gora;

  Samo 46 od 129 organizacija izabrano je i pozvano da sudjeluju u ovom programu. Projekt financira vlada Velike Britanije i provodi The British Council, u partnerstvu s organizacijama Culture Code (Nova kultna šifra) i Creative England. Ideja programa je povezivanje gradova, čvorišta i digitalnih malih i srednjih poduzeća na Zapadnom Balkanu s kolegama iz Velike Britanije s naglaskom na digitalnu inovaciju na području kreativnih industrija i primjene tehnologije u obrazovanju. HUB AABH je odabran kao jedan od 25 BOOTCAMP KORISNIKA programa Digital Cities. HUB AABH je izabran da: prisustvuje kick-off događaju u hotelu Splendid u Crnoj Gori 19. januara i Mokrinu, Srbija, 21. do 24. februara.

  – 03.2018. Objavljeni su rezultati Međunarodnog konkursa za projekat Gradske viječnice u Zenici. Trenutno traju pripreme za novi međunardni konkurs u Zenici, koji bi se bavio tematikom revitalizacije užeg gradskog centra. Treći konkurs bi trebao slijediti nakon njega.

  – 02.2018. Škola AABH_09

  Tema Škole AABH_09 bila je ‘Otvori u arhitekturi’, gdje je detaljno obrađena tema otvora u gradnji i oblikovanju, njihove primjene i materijale. Osim toga predavači su se osvrnuli na tehnologije proizvodnje metala, nehrđajućih metala i PVC materijala koji se koriste pri proizvodnji otvora. Predavanja su održali inžinjeri iz Njemačke i Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima AABH kompanijama LB.Profile BH, Euro Metali d.o.o i Euro Roal Doboj Jug.

  – 03.2018. – Info dan ArchiCad+3D print

  Uvodno predavanje i najava obuke u softveru ArchiCad. Predavanje je održano u vidu prezentacije mogućnosti softvera kroz primjer manje individualne kuće. Nakon predstavljanja kursa prezentaciju o 3D printingu je održao Haris Ovčina gdje je kroz lična iskustva sa 3D printanjem i primjenom u produkt dizajnu predstavio sve prednosti i mane te moguću primjenu u arhitekturi.

  – 03.2018.BIM Forum

  BIM alijansa je organizovala „BIM Forum” – prezentaciju otvorenu za javnost gdje su predstavljena iskustava iz domena primjene BIM tehnologija sa ciljem da stručnoj i široj javnosti ponudi priliku da se upoznaju sa iskustvima u procesu implementacije BIM tehnologija i otvori dijalog i mogućnost dalje interakcije.

  – 03.2018. – Održano predavanje i razgovor sa prof. dr. Muhamedom Hamidovićem. Povod razgovora je predavanje na temu „Metodski pristup obnovi potpuno porušenog historijskog nasljeđa na primjeru jedne džamije“.

  – 03.2018. – početak ArchiCad kursa

  ArchiCad kurs je u orgnizaciji AABH vođen od strane certificiranih trenera. Po završetku kursa polaznik dobija certifikat o završenom kursu.

  – 03.2018 – Noći arhitekture

  Tim Dana Arhitekture 2018 uz parnersku pomoć AABH je organizovao sedme po redu  Noći arhitekture u Meeting point-u. Noći arhitekture su događaj koji ima za cilj kontinuirano okupljanje arhitekata i arhitektica, kao i svih zainteresovanih za temu arhitekture, prostora i urbanizma.

  – 04.2018. – Collegium Artisticum

  U organizaciji Asocijacije arhitekata u BiH održana je godišnja izložba Collegium artisticum 2018. Tročlana stručna internacionalna komisija odabrana za selekciju i valorizaciju radova za ovogodišnju izložbu Collegium artisticum 2018_Arhitektura u sastavu Idis Turato, Tadej Glažar i Christoph Hinterreiter je od 57 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine,  odabrala 18 radova koji su izloženi na ovogodišnjem Collegium artisticumu.

  GRAND PRIX  je ove godine osvojio Studio Non Stop sa realizacijom  Upravne zgrade tvornice cementa Kakanj.

  U kategoriji Realizacija najuspješniji je projekt Hotela Mgallery autora ahA+knAp.

  Nagradu za najbolji Enterijer su osvojili Lidija Manuševa i Mario Ferušić za projekt Sedatex.

  Nagradu za Ideju dobio je projekt  Omladinski Centar Most Mira- autora Projekt V Arhitektura.

  Dodijeljene su i dvije specijalne nagrade:

  Nagrada „Javni prostor“  – Banjalučki mol /small SCALE – IC Prostor

  Nagrada „Novi arhitekti“  – Ena Kukic & Dinko Jelecevic (Projekti Centar; Kuca; Spomen Park Bihać)

  Organizacija izložbe Collegium artisticuma 2018 ne bi bila moguća bez pomoći naših sponzora: STO Percon d.o.o, Reynaers aluminium, Kronospan, Xella Group I Aliplast.

  6. aprila 2018. s početkom u 18:00 sati, u prostorima AABH održan je prateći događaj uz ovogodišnju selektivnu izložbu – Razgovor sa komisijom + druženje, u organizaciji Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini.

  Ovo je bila prilika da se prisutni upoznaju sa kriterijima po kojima je ovogodišnja komisija valorizirala radove. Događaj je popraćen pitanjima prisutnih i diskusijom.  

  – Na osnovu jednoglasno usvojene odluke Upravnog odbora, AABH je podnijela zahtjev Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, u kojem se predlaže razmatranje mogućnosti proglašenja KSC Skenderija zaštićenim naslijeđem. U aprilu tekuće godine smo dobili odgovor, u kojem se navodi da je objekat uvršten na listu peticija i da je započeo proces razmatranja.

  – 04.2018.Škola AABH+dodjela karata za Oris Mostar

  Na ovom ciklusu predavanja inženjeri su imali priliku upoznati se sa sljedećim predavačima i temama:

  Ispred kompanije Fischer gospodin Veselko Palac održao predavanje o inovativnim fasadnim sistemima i upotrebi ACT sistemima pri projektovanju.

  Ispred kompanije Luminos, jedine BiH kompanije za proizvodnju LED rasvjete, Azra Delić dipl.ing.eng govorila je o rasvjeti, vrstama rasvjete u objektima, te primjeni i načinu proizvodnje rasvjete za industrijske objekte i proizvodne sisteme.

  Kompanija SIKA se predstavila sa temom Lijepljenje ventiliranih fasada gdje je prezentirala rješenja na polju staklenih i ventilisanih fasada.

  Walter Solutions predstavio je ukratko svoju nastupajuću BIM akademiju i načine pristupanja svim zainteresovanim.

  Dodatno, u sklopu predavanja AABH dodijelila je posjetiocima 10 karata za Mostarske Dane Orisa na kojima su održana predavanja 2 Arhitekta, Han Tümertekin, Alen Jašarević, i svjetski poznata Snøhetta. Nakon stručnih predavanja organizirano je koktel druženje za sve goste predavanja.

  – 04.2018.Andrea Bruno – predavanje

  U petak 13. aprila 2018. godine Asocijacija Arhitekata u BiH u saradnji sa Nacionalnim komitetom ICOMOS organizovala je predavanje renomiranog arhitekte Andrea Brune, poznatog po svome radu za internacionalnu organizaciju UNESCO. Tema predavanja bila je “Moderna konzervacija: Integracija starih i novih struktura”.

  – 04.2018. – Project management u arhitekturi – predavanje

  BIM Alijansa u saradnji sa AABH je organizovala predavanje: “Projekt menadžment i vođenje projekata u građevinarstvu”. Predavanje je održala Žanesa Ljevo, diplomirani inženjer građevinarstva koja radi na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

  – 04.2018. – Dani Orisa Mostar – AABH je medijski i uz volonterski rad aktivnih članova iz Mostara podržala ovogodišnje Dane Orisa u Mostaru.

  – 04.2018.‘Prostorno planiranje i zakonski okvir’

  U sklopu organizacije stručnih predavanja u prostorijama Asocijacije Arhitekata u BiH, održano je predavanje doc. dr. Nasihe Pozder na temu ‘Planiramo li bosanskohercegovačke gradove?’

  Predavanje se dotaklo tema trenutnog urbanog planiranja u bosanskohercegovačkim gradovima, te sveobuhvatne procese koji stoje iza njega – ko upravlja planiranjem i izgradnjom grada, po kojem ekonomskom modelu i koji je odnos između političkih procesa i investitora.

  – 05.2018. održano je predavanje i diskusija na temu ‘Odgovorno projektovanje i menadžment sportskih objekata’ u organizaciji Međunarodnog BURCH Univerziteta, Asocijacije Arhitekata i Zavoda za planiranje i razvoj KS. Tema predavanja i diskusije je analiza trenutnog i planiranog stanja i kapaciteta sportskih objekata u Sarajevu, te savremenih modela projektovanja, planiranja i menadžmenta u regionu i svijetu.

  – Od 21.5. do 25.5.2018. godine u prostorijama AABH a u sklopu Dana arhitekture 2018, održana je radionica pod nazivom „Cycling City Sarajevo“ u organizaciji  Jorden den Hollander, Architecture Film Festival Rotterdam. Kroz ovu jedinstvenu radionicu studenti su imali priliku prisustvovati filmmaking/storytelling radionici koju je vodio direktor Arhitektonskog Filmskog Festivala u Roterdamu, Jorden den Hollander sa Ewoudom Hendriksenom.

  – U sklopu programa Dana arhitekture održana je u prostoru AABH HUB-a trodnevna radionica ‘Sarajevo and the Siege: Between Occupation and Freedom”. Radionicu su vodili nagrađivani studiji ScanLAB Projects (UK) i Projekt V Arhitektura (UK/BiH). Trodnevna studentska radionica je prezentovana na Danima arhitekture 2018. Radionica je omogućila studentima jedinstvenu praktičnu priliku za arhitektonska istraživanja na historijski značajnim lokacijama u Sarajevu, koristeći tehnologije 3D skeniranja za izradu kratkih filmove tokom radionice.

  – ICE Sarajevo – Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća, u saradnji sa Italijanskim vijećem arhitekata, projektanata, pejzažnih arhitekata i konzervatora (CNAPPC) i Asocijacijom Arhitekata u Bosni i Hercegovini – AABH, organizovala je manifestaciju “Italijanska arhitektura u Bosni i Hercegovini”, 25. maja/svibnja 2018. godine. Manifestacija, tokom koje su italijanski arhitekti predstavili svoje najznačajnije radove, imala je za cilj prezentaciju inovativnih projekta i stambenih rješenja savremene italijanske arhitekture bosanskohercegovačkim arhitektima, inženjerima, dizajnerima, investitorima te firmama iz građevinskog sektora i predstavnicima javnih institucija iz Bosne i Hercegovine.

  – U periodu od janura do maja 2018 godine, realizirane su sljedeće projektne aktivnosti u sklopu projekta Prilika Plus:

  • Potpisani Ugovori o PTS sa kompanijama: Fis doo Vitez, Framini doo Vitez, Artisan/Arteco Tešanj, a sa ciljem uspostavljanja novih centara za obrazovanje odraslih u drvnoj industriji. Ugovori traju do isteka projekta, sa mogućnošću produženja istih.
  • Razvijena 2 curriculuma u oblasti arhitekture: „BIM aplikacije“ (napredni nivo) i „Specijalistička obuka za dizajn enterijera“, a u drvnoj oblasti je revidirano ili razvijeno 7 curriculuma: CNC operater, stolar masivnog namještaja, stolar pločastog namještaja, stolar montažer, lakirer, tapetar, tehnolog u tehničkoj pripremi.
  • Odražani Treninzi trenera za blizu 50 budućih trenera u svim centrima u BiH. U ovom periodu su izvedena 3 ToT-a, od čega jedan Dacum trening trenera (8 različitih radionica) i dva andragoška treninga (Sarajevo i Banja Luka).
  • Potpisani Ugovori sa svim trenerima iz novih centara (Arteco, Fis, Framini)
  • Realocirana sredstva iz projekta za razvoj nove web stranice AABH
  • Organizacija specijalističke obuke za dizajn enterijera: ukupno 19 predavača (6 mentora), 100 sati obuke (71 sat predavanja i vježbi, 29 sati individualnog rada na projektu). Obuka je planirana u septembru i oktobru 2018.
  • Saradnja sa International University in Sarajevo: organizacija praktične nastave u kompanijama za studente arhitekture u toku ljeta
  • Projekat je ostvario 80% planiranih aktivnosti, a do kraja projekta (30.08.2018) će se ostvariti i ostalih 20%.

  Možda to tako ne izgleda sa strane no najveći dio aktivnosti AABH zasniva se na volonterskom radu desetak osoba. Ukoliko želite poboljšati rad AABH, pridružite nam se! 


  Datum objavljivanja: 08.06.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive