ŠTA RADI ASOCIJACIJA? _04

ŠTA RADI ASOCIJACIJA? _04

Autor: Vedad Islambegović

Drage kolegice i kolege,

Nakon tri do sada objavljena kvartalna izvještaja, na redu je i četvrti. Ukoliko vas interesuje čime se Asocijacija bavila u periodu od nekoliko prethodnih mjeseci, pročitajte ostatak teksta:

– Od trenutka kada je objavljen posljednji kvartalni izvještaj AABH (avgust 2017.) na našoj stranici je objavljeno novih 130 od ukupno 389 članaka, reportaža, izvještaja, vijesti i najava, koji su postavljeni na web od trenutka reaktivacije stranice AABH u oktobru prošle godine. Kompletan rad stranice počiva na predanom, volonterskom radu uredništva AABH i njenih aktivnih članova.

– Uređivati stranicu koja funkcioniše na volonterskom radu i pri tome plasira vijesti svaki dan, nimalo nije lako i to je ozbiljan svakodnevni posao. Zbog toga smo nakon godinu dana rada odlučili da olakšamo taj posao i da pozicija Glavnog urednika stranice AABH postane rotirajuća. Nakon Ane Bosankić, članice Upravnog odbora AABH koja je proteklu godinu dana bila glavna urednica stranice i sasvim sigurno je najaktivniji član Asocijacije arhitekata u BiH, u novembru tekuće godine ovu ulogu je preuzeo istaknuti član uredništva AABH Dario Kristić. Dario sada ima priliku da presijeca uveliko, uvodi novitete i kroji stranicu po svom ćejfu, a Ana može da se posveti svim drugim aktivnostima Asocijacije na kojima radi – info rubrika web stranice, organizacija Škola AABH, organizacija putujućih izložbi Collegium artisticum i drugih događaja AABH, članstvo i koordinacija aktivnih članova u svim gradovima BiH, korespodencija AABH, rad u Upravnom odboru itd.

– Pored ranije formiranih rubrika, u septembru ove godine je uvedena i nova rubrika „Video preporuke“, koju vodi i uređuje Katarina Bošnjak, jedan od najvrijednijih članova našeg uredništva. Pored zabave, osnovni cilj ove rubrike je dodatna edukacija. Do sada je objavljeno ukupno pet „Video preporuka“, koje možete pogledati ovdje.

– Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini je u prethodnom periodu objavila seriju kratkih članaka i fotografija nacionalnih spomenika naše zemlje, u cilju promovisanja univerzalnih i pozitivnih vrijednosti kulturno-istorijskog naslijeđa. Autor članaka je naš aktivni član Boris Trapara koji je pokrenuo rubriku #BiHbaština. Više o tome na linku.

– Pružili smo medijsku podršku raznim konferencijama, okupljanjima i događajima koji su održani u Bosni i Hercegovini i koji se direktno ili indirektno bave problematikom arhitekture i urbanizma:

Dani Orisa 17; IZLOŽBA: Autorska večer fotografa i umjetnika Kenana Muslića; GreenDesignBiennale 2017 u Mostaru; Interakcije 2017; 4. internacionalna konferencija „The Importance of Place“; Sfera 2017; IZLOŽBA: MuseumArchitectureCreative Shooting; OKRUGLI STOL: “Kako se odnosimo prema svjetskoj baštini?”; Dani arhitekture u Istri 2017;

– Osim medijske podrške radionici Omladinski Centar “Most Mira”, u sklopu koje je održano predavanje Martina Raucha na temu “Izgradnja sa nabijenom zemljom”, AABH je pružila podršku i u animiranju učesnika radionice. Više o svemu možete pročitati ovdje ili ovdje.

– AABH je također pružila podršku ovogodišnjim Noćima arhitekture, na kojima je predstavljena tema narednih Dana Arhitekture – „Prostor slobode“. Pored Kenana Vatrenjaka, Vernesa Čauševića i Gorice Mehić, na panel diskusiji je učestvovala kolegica Ana Bosankić, kao predstavnik AABH. Više o događaju možete pročitati na linku.

– U saradnji sa Historijskim Muzejom, AABH je pružila direktnu podršku organizaciji izložbe “Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura Borisa Magaša, Ante Rožića i Branka Žnidareca”. Kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Mira Stanić – Zavod za istraživanje, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, a suradnici: Irena Bakić, Sonja Halapir (aksonometrijski prikazi), Tin Jakopec, Nikola Brlek (makete) i Miho Károlyi (digitalizacija i obrada fotografija). Svi posjetioci otvorenja Izložbe su imali priliku čuti i lično upoznati gospodina Antu Rožića, odgledati projekciju epizode Betonskih spavaća (epizoda „Haludovo“) i prisustvovati razgovoru u kojem su učestvovali Maroje Mrduljaš i Mensur Demir. Izložba je otvorena u četvrtak 16. novembra u 19 sati i bilo ju je moguće posjetiti u prostoru Historijskog muzeja BiH do 30. novembra 2017.Više o svemu možete pročitati u najavi izložbe ili ipak u reportaži.

– Dugo očekivana izložba konkursnih radova za idejno rješenje Austrijske kuće najzad je otvorena u Galeriji Collegium Artisticum u srijedu, 8. novembra 2017. godine u 18 sati. Izložbu su organizirali Općina Centar Sarajevo – Služba za prostorno uređenje i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini i na njoj je prikazano 26 konkursnih radova. Svi posjetioci izložbe su imali priliku razgovarati sa članovima žirija i međusobno razmijeniti mišljenja. Više o izložbi možete pročitati ovdje.

– Nakon učešća u organizaciji ukupno tri konkursa od oktobra prošle godine, AABH je učestvovala i u organizaciji međunarodnog konkursa za Gradsku vijećnicu u Zenici. Za razliku od prethodnih konkursa, osim dva domaća člana žirija (Mladen Burazor i Zvjezdan Turkić), na ovom konkursu će u procesu odlučivanja učestvovati i tri međunarodna člana (Maroje Mrduljaš, Idis Turato i Dean Lah). Nadamo se da će učešće stranih članova žirija na konkursima u BiH postati redovno i da će konkurs za Gradsku vijećnicu u tom smislu predstavljati presedan. Trenutno postoje još dvije najave za nove konkurse u BiH, na koje je kao suorganizator pozvana AABH. Više o konkursu možete pročitati ovdje.

– Osim direktnog učešća u organizaciji, AABH je pomogla i promociju konkursa koji su organizirani od strane drugih organizacija: Nova mesta, Novi Sad (organizator DANS), KONKURS: Spomen-obilježje u Drvaru (organizator Opština Drvar), Spomen obilježja braniocima-oslobodiocima grada Bihaća (organizator Grad Bihać).

– Osim podrške konkursima i njihove organizacije, reagovali smo na loš primjer organizacije konkursa za izradu idejnog rješenja „Aerodroma” Bihać. Komentare na konkurs možete pročitati na ovdje.

– Nakon reakcije na predloženu izgradnju na mjestu Tašlihana, reagovali smo i na prijedlog izgradnje na mjestu Hastahane. Organizirali smo javnu anketu čiji su rezultati pokazali protivljenje javnosti predloženoj izgradnji na ovom mjestu. Rezultate ankete smo uputili na adrese nadležnih institucija. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

– U mjesecu septembru smo uputili još jedan poziv poslodavcima i nezaposlenim arhitektima u cilju posredovanja u zapošljavanju. Od septembra do sada smo nezaposlenim arhitektima koji su se prijavili u našu bazu podataka poslali ukupno 7 poziva za zapošljavanje (od ukupno 19 poziva) a ukupno 32 potencijalna uposlenika su bila tražena. Prema nezvaničnim informacijama, na ovaj način smo uspjeli obezbijediti posao za 36 osoba.

– Kao što je ranije najavljeno, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini je u novembru iznajmila prostor koji će dugoročno služiti za održavanje njenih aktivnosti i organizaciju HUB-a AABH. Trenutno traje proces njegovog opremanja i nadamo se da ćemo uskoro imati priliku proglasiti HUB otvorenim i započeti sa svim novim, planiranim aktivnostima. Hub je dijelom finansijski podržan od strane Prilike Plus.

– Izložba Collegium artisticum 2017. – Arhitektura održana je u Trebinju (otvorena 9. septembra 2017.), u prostoru Kulturnog centra u Trebinju. Prezentaciju plana aktivnosti AABH je posjetilo cca. 30 osoba, a otvaranju izložbe prisustvovalo je cca. 60 osoba. Podršku organizaciji izložbe je pružila firma ABV sistem i Služba za urbanizam opštine Trebinje, a za njenu organizaciju je najvećim dijelom zaslužan aktivni član AABH iz Trebinja kolega Ninoslav Ilić i naša aktivna članica Nejra Durmišević. Više o izložbi možete pročitati ovdje.

– Nakon Trebinja, izložba Collegium artisticum 2017. – Arhitektura je održana i u Bihaću, u prostoru Gradske galerije. Otvaranju izložbe je prethodila prezentacija Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini, te kratka prezentacija sponzora izložbe Denaro d.o.o. i AS Interijer d.o.o. Za organizaciju izložbe je najvećim dijelom zaslužan aktivni član AABH iz Bihaća kolega Miron Ibrahimpašić i naša aktivna članica Nejra Durmišević. Više o događaju možete pročitati ovdje.

– Izložba Collegium artisticum 2017. – Arhitektura održana je i u Tuzli, u Međunarodnoj galeriji portreta, (otvorena 17.10. 2017.), zajedno sa pratećim događajem Škola AABH_04. Predavači na Školi AABH_04 su bili Dario Henezi iz Knauf Insulation-a, Zoran Čovran iz Intra Lighting-a i Veselko Palac i Alen Ilić iz Fischer-a. Za organizaciju događaju su zaslužni aktivni članovi iz Tuzle – Ana Bosankić, Maja Ilić, Nedim Čitaković i Mahir Žigić. Pomoć u organizaciji i potporu je pružila i JUMS Građevinsko-geodetska škola u Tuzli. Više o događaju možete pročitati ovdje.

– 19.10. je u Sarajevu u Art kinu Kriterion održana Škola AABH_05. Stručni predavač je bio Zoran Čovran iz Intra Lighting-a, a održana je i javna prezentacija projekta Prilike plus – „Razvoj, multipliciranje i umrežavanje za zajednički obrazovni model obrazovanja odraslih za proizvodnju namještaja i arhitekturu”. Nositelj projekta je AABH, a prezentaciju su održale Narcisa Bašić Gaković, menadžer projekta Prilka plus i Sanela Dizdar, koordinator projekta ispred AABH. Više o događaju možete pročitati ovdje. U sklopu projekta Prilika Plus zavrsen je Nastavni plan i program za napredni kurs: BIM aplikacije. Iniciran je razvoj Specijalisticke obuke za entrijeriste, koja ce biti orijentisana na prakticiranje u enterijerima i dizajnu u skladu sa potrebama tržišta. U petak 01.12.2017 uspješno je održana radionica “Trening trenera u drvnom sektoru i arhitekturi”. Trening trenera podrazumijeva upoznavanje trenera sa načinom razvijanja obuka po Dacum metodologiji, koje su predviđene projektom.
Na radionci je učestvovalo 15 trenera iz cijele BH koji su radili na razvijanju nastavnih planova i programa i testova po pomenutoj metodologiji.

– Škola AABH_06 i Škola AABH_07 su održane u suradnji sa firmom Knauf pod temom „Akustika u arhitekturi“ . Škola AABH_06 je održana u Sarajevu, 14.11.(utorak) u Art kinu Kriterion, a Škola AABH_07 je održana u Tuzli, 15.11. (srijeda) u Ateljeu Ismet Mujezinović sa početkom u 18:00 sati. Zahvaljujemo Zavodu za urbanizam grada Tuzla i Građevinsko- geodetskoj školi u Tuzli na pomoći pri organizaciji Škole AABH_07 u Tuzli. Knauf je za 20 polaznika Škole AABH u Sarajevu i Tuzli osigurao poklon pakete. Dvadeset dobitnika poklon paketa je odabrano nasumično, prema brojevima u evidencijskim listama. Svi evidentirani polaznici Škole AABH mogu na zahtjev dobiti uvjerenje o odslušanim predavanjima izdato od Asocijacije arhitekata u BiH. Potrebno je samo uputiti pisani zahtjev na email info@aabh.ba i dostaviti sljedeće podatke – ime i prezime, grad u kojem ste pratili predavanja, poštansku adresu na koju ćemo Vam poslati uvjerenje o odslušanim stručnim predavanjima. Više o događaju možete pročitati ovdje.

– Otvaranje izložbe Collegium artisticum 2017. – Arhitektura i prateći događaj – Škola AABH_08 održani su 24.11.2017. u Domu omladine u Banjoj Luci. Partner u organizaciji je bio Istraživački centar za prostor, uz sponzora izložbe Leo Gres ispred IC prostora. Predavači na Školi AABH_08 su bili Goran Budimir iz Baumit-a, Marko Lazović iz Sisecam-a i Enes Brković iz Sike. Za organizaciju događaju su zaslužni Istraživački centar za prostor i Ana Bosankić ispred AABH. Organizacija putujućih događaja kao i multiplikacija drugih aktivnosti AABH u svim gradovima Bosne i Hercegovine je jedna od naših temeljnih zadaća, jer tako formiramo stvarnu mrežu aktivnih članova AABH i jačamo kolegijalne veze koje su nužne za zajednički nastup prema javnosti. Odlična posjećenost događaja je pokazatelj da su naš rad i napori prepoznati, a veliko interesovanje za buduće aktivnosti AABH u Banjoj Luci je znak jedne šire konsolidacije struke koja se sada nalazi na prelomnom trenutku vraćanja svog integriteta i uspostavljanja novih standarda kvaliteta. Više o događaju možete pročitati ovdje.

– Na našem službenom Instagram profilu kojeg uspješno vodi naša urednica fotografije i instagrama Maja Ilić, bilježimo veliku posjećenost i interakciju kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Nakon uspješno okončane teme „Ritam u arhitekturi“ i nagrada za najbolje fotografije koje su podijeljene na Školi AABH_05 u Sarajevu, naša urednica je pokrenula novu temu „Drvo u arhitekturi“. Više o tome na našem instagram profilu i redovnim INSTA objavama petkom.

Sve nabrojane aktivnosti su ostvarene uz veliki volonterski angažman aktivnih članova AABH i koristimo ovu priliku da im od srca zahvalimo. Svim redovnim članovima, simpatizerima i drugim kolegama želimo sretne praznike!

Izvještaj sastavio: Vedad Islambegović

Datum objavljivanja: 21.12.2017.

*Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.