ŠTA JE BUILDING INFORMATION MODELING (BIM)?
 • 2017-03-21
  • Autorica: Hasnija Tvrtković Kazić
  • Arhitekst
  izvor: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/89/27/d5/8927d54ea6372e5fa60be7753a258f8a.jpg

  izvor: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/89/27/d5/8927d54ea6372e5fa60be7753a258f8a.jpg

  O BIM-u se mnogo govori u građevinskoj struci ali šta je zapravo, za šta služi i ko bi  ga trebao koristiti, pokušaćemo objasniti u ovom članku. Jedni  kažu da je BIM tip softvera, drugi kažu BIM je 3D model objekta, treći kažu da je organizovan skup svih građevinskih podataka i dokumenata. Ustvari, BIM je sve to, čak i više.

  Da krenemo ispočetka…..

  BIM je akronim za Building Information Modeliranje koji opisuje način na koji svi mogu razumjeti objekat kroz korištenje digitalnog modela, a koji se oslanja na niz podataka sastavljenih zajedničkim dizajniranjem prije, za vrijeme i nakon izgradnje. Stvaranje digitalnog modela omogućava onima koji su u interakciji sa objektom da optimiziraju svoje postupke, što dovodi do većeg i boljeg razumijevanja samog objekta.

  Kroz BIM,  građevinarstvo prolazi kroz digitalnu revoluciju.  A to znači da je BIM modeliranje informacija i upravljanje informacijama u timskom okruženju. Svi članovi tima trebaju raditi na istim standardima. BIM stvara vrijednost iz zajedničkih napora ljudi, procesa i tehnologije.

  BIM je ustvari način zajedničkog rada.

  Također, ono sto treba naglasiti je i da nije svaki 3d model i BIM model. Bim model je trodimenzionalni model koji se sastoji od objekata, koji sadrže specifične informacije, koje su povezane relacijama, i koji opisuju neku vrstu građevine. Modeli koji su zasnovani na površinama (npr. SketchUp), na entitetima (npr. 3D AutoCAD), geometrijski modeli (npr. Autodesk VIZ), te 3D modeli koji nisu namijenjeni za građevinsko-arhitektonsko projektovanje (SolidWorks, Inventor) nisu BIM modeli.

  izvor: http://www.wachal.cz/bim-building-information-modeling.html#prettyPhoto

  izvor: http://www.wachal.cz/bim-building-information-modeling.html#prettyPhoto

  PREDNOSTI  BIM-A

  Najčešće prednosti BIM-a koje se naglašavaju su:

  3d vizualizacija je najčešća upotreba BIM modela za kreiranje realističnih vizualizacija projektovanog objekta. Ovaj model pomaže projektantima u donošenju odluka na osnovu poređenja različitih dizajnerskih rješenja i prodaji dizajna klijentima, lokalnim zajednicama kao i drugim interesantima.

  Upravljanje izmjenama. Budući da se podaci čuvaju na jednom centralnom mjestu u BIM modelu, bilo kakve izmjene u projektu se automatski ažuriraju u svakom prikazu: osnovama, presjecima, fasadama. Ovo ne pomaže samo u pogledu brže izrade dokumentacije, već obezbjeđuje i strogu kontrolu kvaliteta automatskom koordinacijom različitih prikaza.

  Simulacija objekta. BIM modeli ne sadrže samo arhitektonske podatke. Informacije u vezi drugih inženjerskih struka, energetske performanse i druge karakteristike mogu lako i tačno da se simuliraju mnogo prije izgradnje samog objekta.

  Upravljanje podacima. BIM sadrži i informacije koje nisu vizuelno predstavljene: liste, sheme,  predmjer i predračun koji nam omogućava da sagledamo troškove i budžet projekta u bilo kojem trenutku izrade projekta. 

  izvor: http://www.vectorworks.net/assets/images/launch_2017/BIM_WITH_VECTORWORKS_black_credit.jpg

  izvor: http://www.vectorworks.net/assets/images/launch_2017/BIM_WITH_VECTORWORKS_black_credit.jpg

  Ovi podaci dobijeni BIM modelom nisu samo korisni za vrijeme faze projektovanja i izgradnje objekta nego se mogu koristiti tokom čitavog životnog vijeka objekta s ciljem da se smanje troškovi održavanja i upravljanja zgrade, a to su daleko veći troškovi od same izgradnje objekta.

  Veća integracija procesa projektovanja podrazumijeva da projektanti građevinske, mašinske i elektro struke koriste isti BIM model, čime se eliminiše potreba naknadnih intervencija na instalacijama. Danas sve veći broj proizvođača komponenti obezbjeđuje BIM modele sa specifikacijama uključenim u metapodatke o proizvodu. BIM modeli sadrže podatke o potrošnji energije, u radu, ali i u standby načinu rada. Izračunava se energetska efikasnost objekta koja postaje zakonska obaveza.

  izvor: https://www.rtcevents.com/rtc2012us/images/rtc2012us_Integration-Winner_Eric-Klotz_2of2l.jpg

  izvor: https://www.rtcevents.com/rtc2012us/images/rtc2012us_Integration-Winner_Eric-Klotz_2of2l.jpg

  KAKVA JE BUDUĆNOST BIM-a?

  Budućnost u građevinarstvu je digitalna, a BIM je budućnost dizajna i dugoročno upravljanje objektom, kao što su hardver, softver i cloud aplikacije koje najavljuju veću sposobnost za rukovanje većom količinom sirovih podataka i informacija, tako će korištenje BIM-a postati sve izraženije u budućim projektima nego što je sada.

  Sve ove prednosti su prepoznate u svijetu te su se počele donositi zakonske odrednice po pitanju korištenja BIM-a. Tako su:

  • europski arhitekti i ostali inženjeri AEC sektora (Architectural, Engineering and Construction) podržali prijedlog Europskog parlamenta za modernizacijom europskog postupka javne nabave usvajajući nove principe rada kako bi se povećala konkurentnost.
  • Direktiva pod nazivom „Direktiva Europske unije o javnoj nabavi“, propagira, precizira i nalaže korištenje BIM rješenja u svim članicama EU. Konkretnije, u nekim zemljama svi projekti proizašli iz javnih natječaja od 2016. moraju biti projektovani isključivo u okvirima BIM tehnologije.
  • Neke zemlje EU su donijele zakon da se i svi postojeći javni objekti ubace u BIM sistem (Švedska, Norveška, Engleska).

  Kada počnete koristiti BIM, morate predvidjeti kako će se poslovi, procesi i tehnologija vaše firme razvijati u budućnosti, kako biste mogli što bolje koristiti sve prednosti BIM-a. Neizbježno, implementacija BIM-a će utjecati na vaše poslovanje i vaše procese, kao i vaše korištenje tehnologije.

  izvor: https://i.ytimg.com/vi/C2jH6xOVeQc/maxresdefault.jpg

  izvor: https://i.ytimg.com/vi/C2jH6xOVeQc/maxresdefault.jpg

  Datum objavljivanja: 21.03.2017.

  Podijeli

  Iz arhive