ŠKOLA AABH_13
 • 2018-12-04
 • Asocijacija arhitekata u BiH uspješno nastavlja seriju predavanja u sklopu ovogodišnjeg programa Škola AABH. U petak 30.11.2018. predavanje su održali predstavnici kompanije WiconaSika BH te arhitektica Vedina Babahmetović d.i.a ispred arhitektonskog studija Entasis.

  U punoj sali AABH HUB-a predavanja su otvorili predstavnici kompanije WICONA jedne od vodećih kompanija na svjetskom tržištu u istraživanju i razvoju proizvoda od alumijuma, koja kombinira ekspertizu lokalnih stručnjaka i načnog istraživanja na polju tehnoloških inovacija na tržištu. Kroz predavanje ‘City of the future’ prestavili su svoj rad i uspjeh na zadnjim projektima, ali i zadnje inovacije na svjetskom tržištu koje sui m donijele i prestižnu RED DOT nagradu za inovacije u dizajnu.

  Predstavnici kompanije SIKA BH održali su predavanje na temu “Sika rješenja za podove” te predstavili zadnje inovacije na tržištu, te upotrebu različitih inovativnih sistema primjene podova u enterijeru.
  Sika AG je specijalizirana švicarska kompanija za proizvodnju građevinske hemije, te vodeća u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušenje, statička ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i industriji.

  U proteklih godinu dana grad Zenica je više puta bio u fokusu razgovora i djelovanja arhitekata u BiH, kroz dva vrlo značajna konkursa za gradsku vijećnicu i centralnu gradsku jezgru. Arhitektica Vedina Babahmetović nam je govorila o svom dugogodišnjem radu u gradu Zenici i šire, kontekstu i mogućnostima djelovanja te detaljno o svom projektu MAKOVI koji je odabran od strane stručnog žirija na selektivnoj izložbi Collegium artisticum – Arhitektura 2018 među 7 radova u kategoriji Realizacija. Uspješnost ovog projekta govori da stambenu arhitekturu možemo i moramo promišljati pametnije.

  Prethodni AABH razgovor sa arhitekticom možete pročitati na linku.

  Kroz predavanja u sklopu AABH Škole želimo dati stručan osvrt na trendove arhitektonskog projektovanja, ali i ono bez čega ono ne može – tehničke podloge za primjenu savremenih proizvoda iz građevinske industrije. Sve veći broj raznovrsnih novih materijala i tehnologija se pojavljuje na našem tržištu, a preduvjet za njihovu ispravnu primjenu u projektovanju je poznavanje njihovih tehničkih specifikacija i pravilne ugradnje.

  Osim razgovora sa arhitektima i građevinskim inžinjerima o inovacijama i problemima savremenog arhitektonskog dizajna, težimo da upoznamo publiku sa novim materijalima, sistemima građenja i opremom, te da povežemo sa stručnjacima koji mogu pružiti tehničku podršku za vrijeme projektovanja. Tako, pored stručnih predavanja svim polaznicima osiguravamo i tehničku dokumentaciju za specifične proizvode i uzorke materijala.

  Svi evidentirani polaznici predavanja mogu na zahtjev dobiti uvjerenje o odslušanim predavanjima ispred AABH. Potrebno je uputiti pisani zahtjev na info@aabh.ba i dostaviti sljedeće podatke – ime i prezime, grad, broj Škola AABH te poštansku adresu .

  U nastavku pogledajte kako je to bilo na ovom događaju u fotogaleriji.

  Podijeli

  Iz arhive