SIMPOZIJ: Uticaj Bauhausa na savremenu arhitekturu i kulturu Bosne i Hercegovine
 • 2019-11-19
 • Ove godine se obilježava stogodišnjica od osnivanja škole Bauhaus, jedne od najuticajnijih i najprogresivnijih škola arhitekture, dizajna, vizuelnih umjetnosti i urbanizma u svijetu. Tokom svog rada škola je otvorila niz pitanja aktualnih za moderno doba, koja i danas pobuđuju pažnju suvremenog čovjeka. Neosporan je uticaj ove škole na društvena, kulturološka i umjetnička strujanja u Bosni i Hercegovini.  Stoga, NK ICOMOS u BiH organizacijom naučnog simpozija s temom „Uticaj Bauhausa na savremenu arhitekturu i kulturu Bosne i Hercegovine“ i nastavlja započetu misiju prezentiranja ostvarenja arhitekture, društva i kulture u XX. st u BiH, široj stručnoj javnosti, domaćoj i međunarodnoj.

  Osnovni cilj ovog naučnog simpozija je da se ostvarenja bh arhitekta, umjetnika i ostalih protagonista, argumentirano pozicioniraju u kontekst internacionalnih kretanja avangardnih i modernih pokreta tadašnjeg doba. Također, iz iskustva današnjeg trenutka našeg društva potrebno je razmotriti koliko je moguće djelovati na progresivan način kroz nauku, umjetnost i obrazovanje. Naučni simpozij, sa svojom temom i konceptom, zasigurno je prvi ovakav u BiH.

  Simpozij će se odvijati kroz tri tematska panela, popraćena diskusijom i izvođenjem zaključaka.

  1. PANEL: Percepcija uticaja Bauhausa u BiH: tematiziranje zastupljenosti ove škole kroz medije i razne publikacije u BiH; medijska i stručna prezentnost naših umjetnika i arhitekata u inostranim medijima; odnos današnjeg društva i struke spram ostvarenja u duhu Bauhausa;

  2. PANEL: Recepcija uticaja Bauhausa u BiH:  kako i na koji način su prihvaćene ideje  Bauhausa u procesu obrazovanja, oblikovanja i razvoja graditeljske misli, povezivanja dizajna i tehnologije,  modernizaciji savremene životne svakodnevnice (posebno aspekt zdravlja), itd;

  3. PANEL:  Bauhaus i današnji trenutak: prepoznavanje transponiranih vrijednosti i stavova Bauhausa u današnjem dobu, kroz autore ili ostvarenja ili istraživanja.

  Više informacija te tačan raspored će bti objavljeni uskoro.

  Podijeli

  Iz arhive