Seminar o BH arhitektonskom naslijeđu na INALCO institutu, Sorbonne Paris Cité Univerzitetu
 • 2019-06-05
 • U Parizu je 4. juna održana serija predavanja u sklopu seminara „Arhitektura, umjetnost i urbanizam austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar i Banja Luka)“. Gosti predavači, na poziv INALCO instituta, Sorbonne Paris Cité Univerziteta su bili dr Nasiha Pozder (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu), dr Igor Kuvač (Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Istraživački centar za prostor) i dr Sanja Zadro (Filozofski fakultet Univerziteta u Zagrebu). Organizator seminara bio je doktorant Sorbonne Paris Cité Univerziteta, Boris Trapara.

  Profesorica dr. Pozder održala je predavanje o arhitekturi i urbanizmu austrougarskog perioda u Sarajevu dok je dr. Kuvač održao predavanje o istom istorijskom periodu u kontekstu grada Banje Luke i specifičnostima njenog razvoja. Predavanje o arhitektonskim i umjetničkim vrijednostima austrougarskog perioda u Mostaru održala je dr. Zadro. Predavanjima su prisustvovali studenti, profesori i naučni radnici koji su sa predavačima aktivno diskutovali o arhitektonskom naslijeđu u Bosni i Hercegovini.

  INALCO institut je najstariji evropski intitut za orijentalne civilizacije i jezike, osnovan je 1669. godine, te nudi najveći broj stranih jezika za studiranje u Evropi, predstavljajući oko 120 različitih nacionalnosti. Među francuskim studentima važi za jednu od najboljih i najtežih javnih obrazovnih institucija. Dio je Sorbonne Paris Cité univerziteta, najstarijeg francuskog univerziteta, naslijednika pariškog univerziteta iz 1257. godine i jednog od najboljih i najprestižnijih svjetskih univerziteta.

  Ovo je drugi put da u Parizu organizujem seminar o bosanskohercegovačkom arhitektonskom naslijeđu u cilju pozitivne promocije Bosne i Hercegovine u međunarodnim akademskim krugovima. Prošle godine, organizovao sam seminar u Parizu na kojem su po prvi put tri profesorice iz Bosne i Hercegovine (Maja Popovac, Merima Šahinagić-Isović i Emina Zejnilović) na INALCO institutu, Sorbonne Paris Cité Univerzite govorile o baštini u Bosni i Hercegovini. Iako je tema seminara vezana za austrougarski period, što je šira oblast istraživanja i mog doktorskog rada, ovaj seminar imao je za cilj da ukaže na univerzalne vrijednosti baštine svih istorijskih perioda u Bosni i Hercegovini, istakao je organizator i domaćin seminara doktorant Boris Trapara.

  Tokom jednosedmičnog boravka u Parizu, gosti iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara su u pratnji domaćina i organizatora seminara posjetili neke od najznačajnijih spomenika arhitekture, te najbolje francuske muzeje, galerije i biblioteke u Parizu.

  Podijeli

  Iz arhive